Street Kitchen

Palóclevesfagyasztottzöldbabból

Palócleves fagyasztott zöldbabból

Hozzávalók
100 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(130 g/ fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
4 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
2.2 l
víz
400 g
pulykacombfilé
só, bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
100 g
burgonya
250 g
fagyasztott, sárga hüvelyű zöldbab
2 ek
10%-os ecet
2 ek
finomliszt
200 g
tejföl + a tálaláshoz
1 csokor
kapor

Elkészítés

A palócleves alapjához egy fazékban kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. Ezen a zsiradékon közepes lángon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Ha üvegesre párolódtak a hagymák, mehet rá a szintén 0,5 cm-es kockára vágott paprika és paradicsom, a sűrített paradicsom, a babérlevél és a kömény. 5 perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ezt az alapot 20 percen keresztül főzzük, hogy szinte totálisan szétfőjenek benne az alapanyagok. Ha kell, pótoljuk alatta a vizet, hogy ne égjen le. 

Ha megvan az alap, hozzáadjuk a 2 cm-es kockára vágott pulykacombfilét, és 5 percig pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük majdnem készre a húst. (Azt számoljuk majd bele, hogy a zöldségeknek kb.15 percre lesz szüksége, hogy megpuhuljanak.)

Közben a gyökérzöldségeket megtisztítjuk, 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és ezt tesszük a burgonyával is. Puhulási sorrendben tesszük őket a leveshez: először jön a sárgarépa és a petrezselyemgyökér. Ha ezek félkész állapotban vannak, jöhet a burgonya, és ha az is megpuhult, akkor a végén a fagyasztott zöldbab. Ha minden zöldség és a hús is megpuhult, savanyítjuk egy kevés ecettel. 

A lisztet egy keverőtálban, habverővel csomómentesre keverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levesünket. 2 percet forraljuk még, és a legvégén ízesítjük aprított kaporral. Tányérokba szedjük, egy kanál tejföllel megkoronázzuk, és mehet a flamó. 

palocleves-fagyasztott-zoldbabbol
Palócleves fagyasztott zöldbabból (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Nincs is jobb egy tál forró levesnél! Mutatunk még párat a palócleves mellé!

Jota – szlovén bableves krumplival és savanyú káposztával

Gyömbéres-répás sütőtökkrémleves parmezánchipsszel

Csülkös bableves héveknédlivel

www.streetkitchen.hu

Az egyik favorit leves a bázison, akárhányszor összedobjuk, egy csepp sem marad belőle. És még az sem von le az értékéből semmit, hogy ez a verzió fagyasztott zöldbabból és pulykacombból készült.

Hozzávalók

4 főre
100 g
kenyérszalonna
2 fej
vöröshagyma
(130 g/ fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 ek
sűrített paradicsom
4 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
2.2 l
víz
400 g
pulykacombfilé
só, bors
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
100 g
burgonya
250 g
fagyasztott, sárga hüvelyű zöldbab
2 ek
10%-os ecet
2 ek
finomliszt
200 g
tejföl + a tálaláshoz
1 csokor
kapor

A palócleves alapjához egy fazékban kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. Ezen a zsiradékon közepes lángon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Ha üvegesre párolódtak a hagymák, mehet rá a szintén 0,5 cm-es kockára vágott paprika és paradicsom, a sűrített paradicsom, a babérlevél és a kömény. 5 perc pirítás után rászórjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 200 ml vízzel. Ezt az alapot 20 percen keresztül főzzük, hogy szinte totálisan szétfőjenek benne az alapanyagok. Ha kell, pótoljuk alatta a vizet, hogy ne égjen le. 

Ha megvan az alap, hozzáadjuk a 2 cm-es kockára vágott pulykacombfilét, és 5 percig pirítjuk. Ezután felöntjük kb. 2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük majdnem készre a húst. (Azt számoljuk majd bele, hogy a zöldségeknek kb.15 percre lesz szüksége, hogy megpuhuljanak.)

Közben a gyökérzöldségeket megtisztítjuk, 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és ezt tesszük a burgonyával is. Puhulási sorrendben tesszük őket a leveshez: először jön a sárgarépa és a petrezselyemgyökér. Ha ezek félkész állapotban vannak, jöhet a burgonya, és ha az is megpuhult, akkor a végén a fagyasztott zöldbab. Ha minden zöldség és a hús is megpuhult, savanyítjuk egy kevés ecettel. 

A lisztet egy keverőtálban, habverővel csomómentesre keverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levesünket. 2 percet forraljuk még, és a legvégén ízesítjük aprított kaporral. Tányérokba szedjük, egy kanál tejföllel megkoronázzuk, és mehet a flamó. 

palocleves-fagyasztott-zoldbabbol
Palócleves fagyasztott zöldbabból (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Nincs is jobb egy tál forró levesnél! Mutatunk még párat a palócleves mellé!

Jota – szlovén bableves krumplival és savanyú káposztával

Gyömbéres-répás sütőtökkrémleves parmezánchipsszel

Csülkös bableves héveknédlivel

Ha tetszett a Palócleves fagyasztott zöldbabból receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept