A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1.6 kg füstölt csülök
- 4 db babérlevél
- 1 egész bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 7 liter víz
- 800 g tarkabab
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 3 szál zellerzöld
- 1 csokor friss petrezselyem
- 170 g kolozsvári szalonna
- 1 db tv-paprika (100 g/db)
- 150 g füstölt kolbász
- 90 g daráltpaprika-krém
- 2 ek pritamin paprika
- 80 g fűszerpaprika
- 2 tk őrölt kömény
- 2 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- 1 ek mustár
- só
A héveknédlihez
- 550 g finomliszt + 1 ek a nyújtáshoz
- 1 db tojás
- 10 g só + 1 mk a felöntéshez
- 50 g sertészsír + 50 g a kenéshez
- 300 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g élesztő
- 2 ek búzadara
- 200 ml víz
A rántáshoz
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek finomliszt
A tálaláshoz
- 330 g tejföl
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1.6 kg füstölt csülök
- 4 db babérlevél
- 1 egész bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 7 liter víz
- 800 g tarkabab
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- 3 szál zellerzöld
- 1 csokor friss petrezselyem
- 170 g kolozsvári szalonna
- 1 db tv-paprika (100 g/db)
- 150 g füstölt kolbász
- 90 g daráltpaprika-krém
- 2 ek pritamin paprika
- 80 g fűszerpaprika
- 2 tk őrölt kömény
- 2 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- 1 ek mustár
- só
A héveknédlihez
- 550 g finomliszt + 1 ek a nyújtáshoz
- 1 db tojás
- 10 g só + 1 mk a felöntéshez
- 50 g sertészsír + 50 g a kenéshez
- 300 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g élesztő
- 2 ek búzadara
- 200 ml víz
A rántáshoz
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek finomliszt
A tálaláshoz
- 330 g tejföl
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
A csülköt és a babot előző este külön-külön beáztatjuk. A csülköt beletesszük egy nagy fazékba, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, a vörös- és fokhagymát, amiket most nem kell felaprítani. Felöntjük a vízzel, és kb. 1,5 órát főzzük.
Amíg fő a csülök, a héveknédli tésztájához egy dagasztótálba tesszük a lisztet, a tojást, a sót, a zsírt és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt is. Kézzel vagy egy dagasztógép segítségével kb. 8 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (nem kell azért hajszálvékonyra), a tetejét megkenjük a kenésre szánt olvasztott zsír kb. felével, megszórjuk a búzadarával, majd feltekerjük és 3 rövid kis csigát formázunk a tésztából. Egy öntöttvas vagy más lábasba tesszük, további 15 percet kelesztjük lefedve, majd felöntjük az enyhén sós vízzel, megkenjük a maradék zsírral, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
1,5 óra főzés után a leveshez hozzáadjuk a lecspegtetett babot, a paradicsomot, a zeller zöldjét, a petrezselymet, a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolozsvári szalonnát és egy tv-paprikát, amit kissé bemetszünk. További 30 perc főzés után beletesszük a levesbe a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolbászt, a daráltpaprika-krémet, a pritamin paprikát, a fűszerpaprikát és a köményt. Ezután addig főzzük, amíg a bab már harapható, de még nem ennénk meg jóízűen. Ez nekem innentől számítva kb. 30 perc volt, de babtól és áztatási időtől függően ez az idő eltérő lehet.
Amikor letelt a knédli sütési ideje, levesszük az edény tetejét, és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A répát és a fehérrépát kb. 7 cm-es darabokra vágjuk és beletesszük a levesbe, amit tovább ízesítünk még a mustárral, és ha szükséges, megsózzuk. Amíg készre fő, elkészítjük a rántást.
A leves befejezése és tálalás
Ehhez egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet, és még kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor kanalazunk a rántáshoz egy keveset a levesből, hőkiegyenlítünk, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez.
A levest tányérba szedjük, a tetejére kanalazunk egy kevés tejfölt, megszórjuk a finomra vágott lila hagymával, és természetesen a héveknédlivel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 3 óra
- Áztatás: 12 óra
- Kelesztési idő: 1 óra 15 perc
- Sütési idő: 40 perc
Ha tetszett a csülkös bableves héveknédlivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!