Húsételek

Palócossertéskaraj

Palócos sertéskaraj

Hozzávalók
100 g
füstölt szalonna
1 ek
finomliszt
2 tk
fűszerpaprika
4 szelet
sertéskaraj
(120 g/szelet)
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
paradicsompüré
0.5 mk
őrölt köménymag
2 db
babérlevél
0.5 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
400 g
fagyasztott sárga hüvelyű zöldbab
1 ek
10%-os ecet
130 g
tejföl + a tálaláshoz
0.5 csokor
kapor + pár levél a tálaláshoz
A sült burgonyához
600 g
burgonya
bő olaj a sütéshez
2 csipet

Elkészítés

A palócos sertéskaraj első lépéseként egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. A szalonnapörcöket kikapjuk belőle, a zsiradékot pedig megtartjuk, mert ebben fogjuk elősütni a húst. 

Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet 1 tk fűszerpaprikával. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Magas hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt kérgesítjük a húst, és ha elkészültünk, félretesszük egy tányéron. 

A visszamaradt zsiradékban közepes hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a paradicsompüré, a kömény, a babérlevél és a maradék 1 tk fűszerpaprika, amiket még 2 percig pirítunk. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárgarépát, a zöldbabot és felöntjük 250-300 ml vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük az elősütött karajszeleteket, és fedő alatt 10-12 percig pároljuk. 

Közben a 170 fokra melegített bő olajban aranybarnára sütjük az 1 cm-es kockára vágott burgonyát, majd lesózzuk.

Ha megpuhultak a zöldségek a raguban, akkor hozzáadjuk az ecetet, dúsítjuk a tejföllel és ízesítjük a finomra vágott kaporral, majd még 1 percig forraljuk. Végül megszórjuk a szalonnapörcökkel, majd a sült burgonyával együtt, egy kis tejföllel meglocsolva, pár levél kaporral díszítve tálaljuk.

palocos-serteskaraj-1
Palócos sertéskaraj (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Még több izgalmas zöldbabos kaja vár az oldalunkon:

Sajtos rakott zöldbab

Tofus-zöldbabos stir fry

Zöldbabos gombapaprikás

www.streetkitchen.hu

Az egyik kedvenc leves a bázison a palócleves. Így összehoztam belőle egy ragus ételt is, hogy ne csak levesként lehessen enni ezt a Gundel–Mikszáth duónak köszönhető kreációt.

Hozzávalók

4 főre
100 g
füstölt szalonna
1 ek
finomliszt
2 tk
fűszerpaprika
4 szelet
sertéskaraj
(120 g/szelet)
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
paradicsompüré
0.5 mk
őrölt köménymag
2 db
babérlevél
0.5 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
400 g
fagyasztott sárga hüvelyű zöldbab
1 ek
10%-os ecet
130 g
tejföl + a tálaláshoz
0.5 csokor
kapor + pár levél a tálaláshoz
A sült burgonyához
600 g
burgonya
bő olaj a sütéshez
2 csipet

A palócos sertéskaraj első lépéseként egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. A szalonnapörcöket kikapjuk belőle, a zsiradékot pedig megtartjuk, mert ebben fogjuk elősütni a húst. 

Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet 1 tk fűszerpaprikával. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Magas hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt kérgesítjük a húst, és ha elkészültünk, félretesszük egy tányéron. 

A visszamaradt zsiradékban közepes hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a paradicsompüré, a kömény, a babérlevél és a maradék 1 tk fűszerpaprika, amiket még 2 percig pirítunk. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárgarépát, a zöldbabot és felöntjük 250-300 ml vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük az elősütött karajszeleteket, és fedő alatt 10-12 percig pároljuk. 

Közben a 170 fokra melegített bő olajban aranybarnára sütjük az 1 cm-es kockára vágott burgonyát, majd lesózzuk.

Ha megpuhultak a zöldségek a raguban, akkor hozzáadjuk az ecetet, dúsítjuk a tejföllel és ízesítjük a finomra vágott kaporral, majd még 1 percig forraljuk. Végül megszórjuk a szalonnapörcökkel, majd a sült burgonyával együtt, egy kis tejföllel meglocsolva, pár levél kaporral díszítve tálaljuk.

palocos-serteskaraj-1
Palócos sertéskaraj (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Még több izgalmas zöldbabos kaja vár az oldalunkon:

Sajtos rakott zöldbab

Tofus-zöldbabos stir fry

Zöldbabos gombapaprikás

Ha tetszett a Palócos sertéskaraj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept