Köretek

Répagnocchibarnavajas,zsályásmártásban

Répagnocchi barna vajas, zsályás mártásban

Hozzávalók
A gnocchihoz
4 szál
sárgarépa
(125 g/szál)
1 db
tojás
500 g
sárga héjú burgonya
kb. 200 g finomliszt + a nyújtáshoz
0.5 csokor
petrezselyem
1 tk
A mártáshoz
4 gerezd
fokhagyma
10 db
zsályalevél
1 ek
méz
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
50 g
parmezán
100 g
vaj
50 g
vaj

Elkészítés

A répagnocchi elkészítésének első lépéseként a megtisztított sárgarépát 0,5 cm-es karikára vágjuk és egy lábasban, fedő alatt, közepes hőmérsékleten megpároljuk a vajon, ami kb. 10 perc. Ha elkészült, leszűrjük, de a vajat mindenképp tartsuk meg, mert ezt fogjuk felhasználni a mártáshoz. A megpuhult répát egy késes aprítóban leturmixoljuk a tojással. 

A burgonyát héjastól egy mikrózható edénybe tesszük és kb. 10 perc alatt „megfőzzük” a mikróban, aztán megpucoljuk és áttörjük egy burgonyanyomón. Ha kihűlt, akkor összekeverjük a répás alappal és hozzágyúrjuk a lisztet, a finomra vágott petrezselymet és a sót is. 15 perc pihentetés után lisztezett felületen 2 cm vastagságúra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokat vágunk belőle, amiket kissé megsodrunk, hogy henger alakot kapjunk. Ezekből a hengerekből 3 cm-es darabokat vágunk és enyhén sós vízben kifőzzük őket.

Míg fő a gnocchi, addig a félrerakott vajat egy serpenyőbe öntjük és hozzáadjuk az 50 g friss vajat, amit addig pirítunk közepes hőmérsékleten, míg szépen elkezd barnulni és kissé diós illatot kap. Ekkor jöhet hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma, a zsályalevelek, a méz, só, bors és a finomra vágott petrezselyem, elkeverjük és ebben vajas mártásban megfürdetjük a kifőtt gnocchikat. Tányérba szedjük és tálalás előtt reszelünk a tetejére egy kis parmezánt.

repagnocchi-2
Répagnocchi barna vajas, zsályás mártásban (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több gnocchis recept:

Káposztás gnocchi

Barackos-mákos gnocchi

Csirkés-gnocchis egytálétel

www.streetkitchen.hu

Gnocchirajongók, figyelem! Bevallom őszintén, engem is meglepett, milyen jól működik, ha feltuningoljuk répával a burgonyás tésztát. Ízében és színében egyaránt egy sokkal különlegesebb verzió jött ki belőle.

Hozzávalók

4 főre
A gnocchihoz
4 szál
sárgarépa
(125 g/szál)
1 db
tojás
500 g
sárga héjú burgonya
kb. 200 g finomliszt + a nyújtáshoz
0.5 csokor
petrezselyem
1 tk
A mártáshoz
4 gerezd
fokhagyma
10 db
zsályalevél
1 ek
méz
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
50 g
parmezán
100 g
vaj
50 g
vaj

A répagnocchi elkészítésének első lépéseként a megtisztított sárgarépát 0,5 cm-es karikára vágjuk és egy lábasban, fedő alatt, közepes hőmérsékleten megpároljuk a vajon, ami kb. 10 perc. Ha elkészült, leszűrjük, de a vajat mindenképp tartsuk meg, mert ezt fogjuk felhasználni a mártáshoz. A megpuhult répát egy késes aprítóban leturmixoljuk a tojással. 

A burgonyát héjastól egy mikrózható edénybe tesszük és kb. 10 perc alatt „megfőzzük” a mikróban, aztán megpucoljuk és áttörjük egy burgonyanyomón. Ha kihűlt, akkor összekeverjük a répás alappal és hozzágyúrjuk a lisztet, a finomra vágott petrezselymet és a sót is. 15 perc pihentetés után lisztezett felületen 2 cm vastagságúra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokat vágunk belőle, amiket kissé megsodrunk, hogy henger alakot kapjunk. Ezekből a hengerekből 3 cm-es darabokat vágunk és enyhén sós vízben kifőzzük őket.

Míg fő a gnocchi, addig a félrerakott vajat egy serpenyőbe öntjük és hozzáadjuk az 50 g friss vajat, amit addig pirítunk közepes hőmérsékleten, míg szépen elkezd barnulni és kissé diós illatot kap. Ekkor jöhet hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma, a zsályalevelek, a méz, só, bors és a finomra vágott petrezselyem, elkeverjük és ebben vajas mártásban megfürdetjük a kifőtt gnocchikat. Tányérba szedjük és tálalás előtt reszelünk a tetejére egy kis parmezánt.

repagnocchi-2
Répagnocchi barna vajas, zsályás mártásban (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több gnocchis recept:

Káposztás gnocchi

Barackos-mákos gnocchi

Csirkés-gnocchis egytálétel

Ha tetszett a Répagnocchi barna vajas, zsályás mártásban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept