A sütőtököt a sütése előtt alaposan megmossuk. Ez azért fontos, mert általában a héjával együtt sütjük, és így a kifolyt, sülés közben karamellizálódott levét is fel tudjuk használni levesekhez vagy pürékhez.
Miután szárazra töröltük, egyforma nagyságú cikkekre vagy szeletekre vágjuk. A vágásnál ügyeljünk arra, hogy egy erős kést használjunk, ugyanis a sütőtök nagyon kemény tud lenni. Az egyenletes sütés érdekében figyeljünk rá, hogy a tök húsa mindenhol körülbelül azonos vastagságú legyen.
A magokat ne kaparjuk ki, hanem süssük meg a tökkel együtt. Magas hőfokon kioldódnak belőlük az illóolajok, így még finomabb lesz a végeredmény. Bár ez nem a nagy szemű tökmag, ropogósra sülve, a héjával együtt meg lehet enni.
A sütőtökszeleteket egy sütőpapírral borított tepsire pakoljuk, a héjukkal lefelé. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és egy kiskanál mézet csurgatunk rá.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és 40-60 perc alatt puhára sütjük a tököt. Nem baj, ha kicsit megpirul, csak ízesebb lesz tőle!
Az pedig csak rajtatok áll, mi lesz a sorsa a perfekt, puha sütőtöknek. Ha kibírjátok, hogy ne faljátok fel még melegen, sütikbe és salátákba is tehetitek.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!