Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 1 ek cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 ml rum
- bő olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 10 db tojássárgája
- 3 ek cukor
- 300 ml tej
- 50 g lágy vaj
- 1 db citrom héja
- 1 ek rum
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
A tálaláshoz
- 1 ek porcukor
- 5 szem friss eper
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 1 ek cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 ml rum
- bő olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 10 db tojássárgája
- 3 ek cukor
- 300 ml tej
- 50 g lágy vaj
- 1 db citrom héja
- 1 ek rum
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
A tálaláshoz
- 1 ek porcukor
- 5 szem friss eper
A vaníliakrémes fánk tésztájához a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukor felét. Amíg az élesztő felfut, összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot és a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a rumot és elkezdjük dagasztani. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd langyos helyen, letakarva másfélszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tojásos tölteléket, ehhez a tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, és apránként hozzáöntjük a felmelegített tejet. Vízgőz fölött egy gömb keverőtálban elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat, a rumot és a vaníliás cukrot. Ha a krém kellően besűrűsödött, levesszük a gőzről és félrerakjuk kihűlni, majd egy nyomócsöves habzsákba töltjük.
A tésztát kelés után lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és tiszta konyharuhával letakarva 10 percig hagyjuk kelni.
A fánkokat közepesen forró, bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt lefedjük, és miután megfordítjuk őket, levesszük róla a fedőt. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, és az oldaluknál megtöltjük a tojásos krémmel. Megszórjuk porcukorral és friss epercikkekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!