A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
A hamburgerbucihoz
- 350 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 30 g friss élesztő
- 170 g barna cukor
- 190 ml szoba-hőmérsékletű tej
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 2 tk céklapor
- 1 tk paradicsompüré
- 2 ek meleg víz
- 50 g szoba-hőmérsékletű sós vaj
A zsemlék tetejére
- 20 ml tej
- 1 db tojássárgája
- 30 g fekete szezámmag
A fokhagymás majonézhez
- 100 g majonéz
- 3 gerezd fokhagyma
- bors
A répasalátához
- 4 szál sárgarépa (100 g/szál)
- 1 csomag szeletelt fokhagymás sajt (125 g-os kiszerelés)
A forralt boros szószhoz
- 2 db narancs
- 300 ml vörösbor
- 5 szem szegfűszeg
- 3 rúd fahéj
- 2 ek barna cukor
- 1 ek keményítő
- 50 ml hideg víz
A húspogácsához
- 750 g darált marhahús
- 40 g marhacsontvelő
- só, bors
- 6 szelet fokhagymás sajt
A ropogós hagymához
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 - 3 ek rizsliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- bő étolaj a sütéshez
- 1 tk füstölt só
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
Az összeállításhoz
- 10 db fekete olívabogyó
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
A hamburgerbucihoz
- 350 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 30 g friss élesztő
- 170 g barna cukor
- 190 ml szoba-hőmérsékletű tej
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 2 tk céklapor
- 1 tk paradicsompüré
- 2 ek meleg víz
- 50 g szoba-hőmérsékletű sós vaj
A zsemlék tetejére
- 20 ml tej
- 1 db tojássárgája
- 30 g fekete szezámmag
A fokhagymás majonézhez
- 100 g majonéz
- 3 gerezd fokhagyma
- bors
A répasalátához
- 4 szál sárgarépa (100 g/szál)
- 1 csomag szeletelt fokhagymás sajt (125 g-os kiszerelés)
A forralt boros szószhoz
- 2 db narancs
- 300 ml vörösbor
- 5 szem szegfűszeg
- 3 rúd fahéj
- 2 ek barna cukor
- 1 ek keményítő
- 50 ml hideg víz
A húspogácsához
- 750 g darált marhahús
- 40 g marhacsontvelő
- só, bors
- 6 szelet fokhagymás sajt
A ropogós hagymához
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 - 3 ek rizsliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- bő étolaj a sütéshez
- 1 tk füstölt só
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
Az összeállításhoz
- 10 db fekete olívabogyó
A Mikulás-csapda burger elkészítését a házi bucival kezdjük. Ehhez első lépésként a lisztből kiveszünk 1 evőkanálnyi mennyiséget, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, alaposan elkeverjük, majd letakarjuk frissen tartó fóliával és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A maradék lisztet egy robotgép üstjébe szórjuk, sózzuk, hozzáütünk egy tojást és belekeverjük a felfuttatott élesztős keveréket is, és a géppel alaposan összedolgozzuk.
A céklaport és a paradicsompürét elkeverjük egy kevés vízzel. Amikor a tészta nagyjából összeállt, hozzáadjuk a céklás keveréket, és egy kis ideig újra hagyjuk dolgozni a gépet. Beletesszük a feldarabolt vajat is, és folytatódhat a dagasztás. Az összeállt tésztát kivesszük, lisztezett felületen kézzel is jól átgyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát hosszúkásra sodorjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik adagot gombóccá gömbölyítjük úgy, hogy a felületük teljesen sima legyen. A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.
A bucik sütése
A zsemlék tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk fekete szezámmaggal. A 180 fokra előmelegített sütő középső részére toljuk a tepsit és kb. 25 perc alatt készre sütjük a bucikat.
A majonézt kikeverjük a reszelt fokhagymával és borssal.
A répát nagy lyukú reszelőn egy tálba reszeljük, és hozzákeverünk 4 evőkanál fokhagymás majonézt. Belekeverjük az apró kockákra vágott fokhagymás sajtot is, még egyszer átkeverjük, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A forralt boros szószhoz a narancsok héját egy zöldséghámozóval levágjuk úgy, hogy a fehér rész ne legyen rajta. A levét kifacsarjuk és a vörösborral, valamint a narancshéjjal együtt egy gyorsforralóba tesszük. Beleszórjuk a cukrot és a fűszereket, felforraljuk, majd kivesszük belőle a narancshéjat és a fűszereket. A keményítőt elkeverjük hideg vízben és besűrítjük vele a szószt.
A darált húst és a csontvelőt összegyúrjuk, és húspogácsákat formázunk a masszából. Forró grillserpenyőben oldalanként 2-3 percig sütjük a pogácsákat, közben sózzuk és borsozzuk. Miután megfordítottuk, ráhelyezünk 1-1 szelet fokhagymás sajtot is, hogy ráolvadjon a tetejére.
A megpucolt hagymát mandolin segítségével kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk, és szétszedjük karikákra. A rizslisztet elkeverjük az fűszerpaprikával, és ebben megforgatjuk a hagymakarikákat. 160-170 fokosra hevített olajban ropogósra sütjük a hagymát. (Fontos, hogy az olaj hőmérséklete végig ebben a tartományban maradjon.) Az aranybarnára pirult hagymát konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük és hagyjuk lecsepegni. Miután egy kissé lehűlt, fűszerezzük a füstölt sóval és a füstölt pirospaprikával.
A Mikulás-csapda burger összeállítása
Nincs más hátra, mint a burgerek összeállítása. A bucikat kettévágjuk, és az aljukat megkenjük fokhagymás majonézzel. Ráültetünk 1-1 húspogácsát, szedünk rá egy adag répasalátát és teszünk rá pár karika olívabogyót. Jöhet rá egy adag ropogós hagyma, majd nyakon öntjük a forralt boros szósszal. A buci tetejével zárjuk a sort.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Pihentetés: 1,5 óra
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a Mikulás-csapda burger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!