Tészták

Lajos-félekrumplistészta

Lajos-féle krumplis tészta

Hozzávalók
1 kg
tisztított burgonya
2 fej
hagyma
(200 g)
1 gerezd
fokhagyma
80 g
kacsazsír + a pirításhoz
1 tk
őrölt kömény
1 tk
őrölt bors
3 tk
pirospaprika
400 g
csuszatészta

Elkészítés

A Lajos-féle krumplis tészta elkészítéséhez először felkockázzuk a megtisztított burgonyát, majd a finomra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt a kacsazsíron barnulásig pirítjuk, közben sózzuk. Hozzáadjuk a köményt, a borsot, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és ha a zsír feljött a víz tetejére, megszórjuk a pirospaprikával. Beletesszük az előkészített burgonyát is, és felöntjük annyi vízzel, ami épp nem lepi el, sózzuk és puhára főzzük. 


Mikor a burgonya majdnem megpuhult, a tésztát bő, sós vízben nagyjából háromnegyedig megfőzzük a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint. A krumplit egy burgonyatörő segítségével összetörjük, belekeverjük a leszűrt tésztát, és hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta felvegye a krumpli főzőlevét. Ezután egy serpenyőben 1 ek kacsazsírt felhevítünk, rákanalazunk egy adag krumplis tésztát, és alaposan lepirítjuk. Ez egy nagyon fontos lépés, ki ne hagyjátok! Céklával vagy más savanyúsággal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

lajos-féle krumplis tészta
Lajos-féle krumplis tészta

Még több klasszikus Lajostól:

Lajos ultimate bolognai raguja

Lajos-féle paradicsomos káposztafőzelék

Lajos-féle csörögefánk

www.streetkitchen.hu

Egy klasszikus a menzák konyhájáról, amiről sokaknak nem biztos, hogy a legjobb emlékei vannak, de ha kipróbáljátok ezt a verziót, garantáltan feledésbe merülnek a menzás élmények.

Hozzávalók

6 főre
1 kg
tisztított burgonya
2 fej
hagyma
(200 g)
1 gerezd
fokhagyma
80 g
kacsazsír + a pirításhoz
1 tk
őrölt kömény
1 tk
őrölt bors
3 tk
pirospaprika
400 g
csuszatészta

A Lajos-féle krumplis tészta elkészítéséhez először felkockázzuk a megtisztított burgonyát, majd a finomra vágott hagymát a zúzott fokhagymával együtt a kacsazsíron barnulásig pirítjuk, közben sózzuk. Hozzáadjuk a köményt, a borsot, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és ha a zsír feljött a víz tetejére, megszórjuk a pirospaprikával. Beletesszük az előkészített burgonyát is, és felöntjük annyi vízzel, ami épp nem lepi el, sózzuk és puhára főzzük. 


Mikor a burgonya majdnem megpuhult, a tésztát bő, sós vízben nagyjából háromnegyedig megfőzzük a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint. A krumplit egy burgonyatörő segítségével összetörjük, belekeverjük a leszűrt tésztát, és hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta felvegye a krumpli főzőlevét. Ezután egy serpenyőben 1 ek kacsazsírt felhevítünk, rákanalazunk egy adag krumplis tésztát, és alaposan lepirítjuk. Ez egy nagyon fontos lépés, ki ne hagyjátok! Céklával vagy más savanyúsággal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

lajos-féle krumplis tészta
Lajos-féle krumplis tészta

Még több klasszikus Lajostól:

Lajos ultimate bolognai raguja

Lajos-féle paradicsomos káposztafőzelék

Lajos-féle csörögefánk

Ha tetszett a Lajos-féle krumplis tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept