Hozzávalók
A fánktésztához
- 350 g liszt
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 150 g tejföl
- 40 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 50 g lágy vaj
- 20 ml fűszeres barna rum
- bő olaj a sütéshez
A nyújtáshoz. átgyúráshoz
- liszt
A tálaláshoz
- kb. 40 g porcukor
- 200 g sárgabaracklekvár
Hozzávalók
A fánktésztához
- 350 g liszt
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 150 g tejföl
- 40 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 50 g lágy vaj
- 20 ml fűszeres barna rum
- bő olaj a sütéshez
A nyújtáshoz. átgyúráshoz
- liszt
A tálaláshoz
- kb. 40 g porcukor
- 200 g sárgabaracklekvár
A Lajos-féle csörögefánk elkészítéséhez a lisztet egy tálba mérjük, majd hozzákeverjük a sót és a sütőport. Feltörjük a tojásokat, a sárgáját egy kis tálkába tesszük. A citrom héját lereszeljük, és a felének a levét kifacsarjuk.
A tejfölt, a sárgáját, a porcukrot, a citrom levét és héját, a vaníliás cukrot, a lágy vajat, valamint a rumot egy keverőtálba tesszük, és alaposan elkeverjük. A liszt kb. egyharmadát a keverékhez szórjuk, összekeverjük, ezután dagasztókarral a többi liszttel is összedolgozzuk. Ezután enyhén lisztezett felületen kézzel is simára gyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagoljuk, és 30 percet pihentetjük.
A tésztát kettéosztjuk, és lisztezett felületen kb. 3 mm vékony lappá nyújtjuk, majd egy derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, a közepén vágást ejtünk, ezen átbújtatjuk az egyik végét, és így már meg is formáztuk a megszokott csörögefánk alakot.
170 fokra előmelegített olajban (plusz-mínusz 5 fok) aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
Tipp
A tészta erősen lehűti az olajat, így egyszerre csak 3-4 darabot süssünk. Érdemes rámérni az olaj hőmérsékletére is, és néha feljebb tolni a lángot, majd visszavenni.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Ha tetszett a Lajos-féle csörögefánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több fánk farsangra:
Cukormentes csörögefánk
Itt van a tökéletes farsangi fánk!
Bécsi fánk