A tepsis spagetti elkészítéséhez a bacont 1-2 evőkanál olívaolajon egy lábosban lepirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra. A maradék olívaolajat beleöntjük a lábosba, majd rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, chilit, fokhagymát, répát és zellerszárat, kicsit fonnyasztjuk, pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, és negyedére redukáljuk. Belerakjuk a kápia paprikát, felöntjük a passatával, rottyantunk rajta egyet, aztán egy botmixerrel turmixoljuk. Hozzáadjuk a pirított bacont, az olajbogyót, az aprított bazsalikomot és petrezselymet, és 15-20 percig rotyogtatjuk.
A kész szószunkat összekeverjük a főtt spagettivel, majd egy magasabb falú tepsibe tesszük, megszórjuk a reszelt cheddarral és parmezánnal, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
