Vegetáriánus ételek

Tárkonyosfehérbabfetávaléspadlizsánnal

Tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal

Hozzávalók
400 ml
habtejszín
100 ml
étolaj
3 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 kg
hámozott padlizsán
só, bors
600 g
fehérbabkonzerv
150 g
koktélparadicsom
0.5 db
citrom
0.5 csokor
friss tárkony
300 g
tejföl
200 g
feta sajt

Elkészítés

A tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal recept elkészítéséhez elsőként a babragut állítjuk össze. Ehhez egy szélesebb lábasban felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és a lángot kisebbre véve 10-15 perc alatt üvegesre dinszteljük. 

Eközben kezelésbe vesszük a padlizsánt. Hosszanti irányban 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd a kisebb (kb. 200 g-os) szeleteket apró kockákra. A felkockázott padlizsánt 1 teáskanál sóval együtt a hagymához adjuk, és közepes lángon, néha átkeverve további 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a tejszínt, a negyedelt koktélparadicsomot, és 7-8 perc alatt alaposan összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a tárkony letépkedett leveleit. (Ha nem kaptatok friss tárkonyt, akkor használhattok 2 tk szárítottat is, de ez esetben már a babbal együtt tegyétek a raguba.)

Amíg a ragunk elkészül, a nagyobb padlizsánlapokat egy kevés olajon, enyhén sózva, forró serpenyőben alaposan megpirítjuk.

Egy 20 x 25 cm-es sütőtálban szorosan egymás mellé fektetjük a padlizsánlapokat, majd ezen eloszlatjuk a babragu felét. Ezt a kört megismételjük, és végül befedjük a tetejét még egy réteg padlizsánnal. 

A tejfölt kézi habverővel simára keverjük a morzsolt fetával, és beborítjuk vele a rakottasunkat. 185 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

tarkonyos-feherbab-fetaval-es-padlizsannal
Tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 30 perc

www.streetkitchen.hu

Ez a húsmentes, mediterrán felhangú egytálétel remek versenytársa lehet a sokak által kedvelt rakott padlizsánnak. Hús helyett bab, besamel helyett feta és tejföl. Vega, kiadós, krémes, szívderítő.

Hozzávalók

6 főre
400 ml
habtejszín
100 ml
étolaj
3 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 kg
hámozott padlizsán
só, bors
600 g
fehérbabkonzerv
150 g
koktélparadicsom
0.5 db
citrom
0.5 csokor
friss tárkony
300 g
tejföl
200 g
feta sajt

A tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal recept elkészítéséhez elsőként a babragut állítjuk össze. Ehhez egy szélesebb lábasban felforrósítjuk az olaj felét, beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és a lángot kisebbre véve 10-15 perc alatt üvegesre dinszteljük. 

Eközben kezelésbe vesszük a padlizsánt. Hosszanti irányban 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd a kisebb (kb. 200 g-os) szeleteket apró kockákra. A felkockázott padlizsánt 1 teáskanál sóval együtt a hagymához adjuk, és közepes lángon, néha átkeverve további 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a tejszínt, a negyedelt koktélparadicsomot, és 7-8 perc alatt alaposan összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a tárkony letépkedett leveleit. (Ha nem kaptatok friss tárkonyt, akkor használhattok 2 tk szárítottat is, de ez esetben már a babbal együtt tegyétek a raguba.)

Amíg a ragunk elkészül, a nagyobb padlizsánlapokat egy kevés olajon, enyhén sózva, forró serpenyőben alaposan megpirítjuk.

Egy 20 x 25 cm-es sütőtálban szorosan egymás mellé fektetjük a padlizsánlapokat, majd ezen eloszlatjuk a babragu felét. Ezt a kört megismételjük, és végül befedjük a tetejét még egy réteg padlizsánnal. 

A tejfölt kézi habverővel simára keverjük a morzsolt fetával, és beborítjuk vele a rakottasunkat. 185 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

tarkonyos-feherbab-fetaval-es-padlizsannal
Tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Ha tetszett a Tárkonyos fehérbab fetával és padlizsánnal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept