Hozzávalók
A pecsenyeléhez (csirkejus)
- 100 - 200 ml leforralt csirkealaplé
- 300 ml marsala vagy portói bor
- 3 - 4 ág kakukkfű
Az édesköményes mártáshoz (halalapléből)
- 200 - 300 ml leforralt halalaplé
- ½ fej hagyma
- édeskömény (a hagyma mennyiségével egyenlő)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 1 - 2 tk őrölt édesköménymag
- 2 - 300 ml fehérbor
- 1 - 2 tk currypor
- ½ db citrom héja
- 150 - 200 g vaj
A barbecue-szószhoz
- 300 - 400 ml leforralt marhaalaplé
- 2 - 3 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- ½ ek fokhagymapor
- ½ ek vöröshagymapor
- 1 ek barna cukor
- ½ tk chilipehely
- 1 ek füstölt paprika
- 3 ek folyékony füst
- 3 - 4 ek áfonyalekvár
- 1 - 2 ek méz
- 2 - 300 ml almaborecet
- 2 - 3 ek ketchup
- 2 - 3 konzerv darabolt paradicsom
- 3 ek Worcester szósz
- 1 nagy csipet füstölt só
Hozzávalók
A pecsenyeléhez (csirkejus)
- 100 - 200 ml leforralt csirkealaplé
- 300 ml marsala vagy portói bor
- 3 - 4 ág kakukkfű
Az édesköményes mártáshoz (halalapléből)
- 200 - 300 ml leforralt halalaplé
- ½ fej hagyma
- édeskömény (a hagyma mennyiségével egyenlő)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 1 - 2 tk őrölt édesköménymag
- 2 - 300 ml fehérbor
- 1 - 2 tk currypor
- ½ db citrom héja
- 150 - 200 g vaj
A barbecue-szószhoz
- 300 - 400 ml leforralt marhaalaplé
- 2 - 3 ek olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- ½ ek fokhagymapor
- ½ ek vöröshagymapor
- 1 ek barna cukor
- ½ tk chilipehely
- 1 ek füstölt paprika
- 3 ek folyékony füst
- 3 - 4 ek áfonyalekvár
- 1 - 2 ek méz
- 2 - 300 ml almaborecet
- 2 - 3 ek ketchup
- 2 - 3 konzerv darabolt paradicsom
- 3 ek Worcester szósz
- 1 nagy csipet füstölt só
Először is, ha szeretnétek igazán király alapleveket készíteni, akkor EBBŐL a videóból minden titkot elleshettek Ákostól. Ha pedig megvan a perfekt alaplevetek, jöhetnek a mártások!
A mártásokhoz az alapleveket addig forraljuk, amíg a marhából 300-400 ml, a csirkéből 100-200 ml (vagy amíg úgymond ragacsosra nem sűrűsödött), a halból 200-300 ml nem lesz (vagy amíg úgymond ragacsosra nem sűrűsödött).
A csirkejus-höz a marsala bort addig forraljuk, amíg kb. 20 ml nem lesz, és hozzáöntjük a leforralt alaplevet (jus-t), beledobunk egy pár ág kakukkfüvet, és kész is.
A halas mártáshoz a hagymát, az édesköményt és a fokhagymát apró kockára vágjuk, és alacsony lángon megfonnyasztjuk az olívaolajon, hozzátesszük az édesköménymagot, felöntjük a borral, és a negyedére redukáljuk. Hozzáöntjük a leforralt halalaplevet, beleszórjuk a curryt, belereszeljük a citromhéjat, és folyamatos keverés mellett alacsony hőfokon hozzáadagoljuk a hideg vajat. Ezzel kész a halas mártásunk is.
A barbecue-szószhoz az szeletelt hagymát barnára pirítjuk, majd rátesszük a fokhagymaport, a hagymaport, a barna cukrot és a chilit, pirítjuk még egy-két percig, majd félrehúzzuk, rátesszük a füstölt paprikát és a folyékony füstöt. Jöhet bele a leforralt marhaalaplé, az áfonyalekvár, a méz, az almaborecet, a ketchup és a darabolt paradicsom. Az egészet felforraljuk, és botmixerrel leturmixoljuk. A végén hozzáadjuk a Worcester szószt és a füstölt sót is, és olyan sűrűségűre forraljuk, amilyenre szeretnénk.
Ha tetszett a 3 tuti mártás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!