Hozzávalók
- 350 ml meleg víz
- 12 g friss élesztő (vagy 4 g porélesztő)
- 5 g só
- 500 g pizzaliszt (00-s)
- 2 ek étolaj a kelesztéshez
- rétesliszt a nyújtáshoz
Hozzávalók
- 350 ml meleg víz
- 12 g friss élesztő (vagy 4 g porélesztő)
- 5 g só
- 500 g pizzaliszt (00-s)
- 2 ek étolaj a kelesztéshez
- rétesliszt a nyújtáshoz
A tökéletes pizzatészta alapreceptjét nem árt ismerni, ha szeretjük a pizzát, és nem akarunk mindig a netről rendelni vagy pizzériában enni. Otthon is könnyen elkészíthető a tészta, a feltéteket pedig úgy variálhatjuk, ahogy akarjuk.
Egy keverőtálban feloldjuk a vízben az élesztőt, és fokozatosan belekeverjük a sóval elkevert lisztet. Ha egy kicsit összeállt a tészta, alaposan kidagasztjuk: dagasztókaros robotgéppel kb. 5-6 perc alatt, ha pedig kézzel csináljuk, akkor addig, amíg szép egyenletes nem lesz a tészta. (Elég ragadós lesz, de ez nem baj, mert a nyújtásnál sok lisztet fog felvenni.)
Ezután a tetejét megszórjuk liszttel és lefedjük. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
Gombócot formázunk belőlük, beolajozzuk őket és zárható dobozba pakoljuk. Lefedve további fél órán át kelesztjük még.
Amikor kicsit megkeltek a tésztagombócok, rétesliszttel megszórt deszkán kilapogatjuk kerek alakúra, és óvatosan a kezünkbe vesszük. Ha jól dolgoztunk, szét tudjuk húzni olyan vékonyra, amilyenre szeretnénk. Ha ez a verzió nem megy, akkor egy sodrófával is kinyújthatjuk. Ezután pakoljátok tele mindennel is, vagy nézzétek meg ezeket az ötleteinket itt!
A megpakolás után 200-230 fokra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt megsütjük, és azonnal megesszük!
- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetés idő: 1 óra 30 perc
- Sütési idő: kb. 10 perc
Ha tetszett a pizzatészta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!