Hozzávalók
- 1 db citrom
- 1 kg alma
- 1 kg körte
- 5 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 rúd fahéj
- 200 ml fehér rum
- 800 ml víz
Hozzávalók
- 1 db citrom
- 1 kg alma
- 1 kg körte
- 5 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 rúd fahéj
- 200 ml fehér rum
- 800 ml víz
Egy tálba hideg vizet öntünk, belenyomjuk a citrom levét, hogy a gyümölcsök ne barnuljanak meg, miután meghámoztuk őket. Az almákat meghámozzuk és kicsumázzuk, a körtéket csak meghámozzuk, majd beáztatjuk a citromos vízbe a gyümölcsöket. Az almákat cikkekre vágjuk, a körték magházát kivágjuk, majd azt is felcikkezzük, és újra beáztatjuk citromos vízbe.
A gyümölcsöket leszűrjük, majd az üvegekbe tesszük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a fahéjat, a rumot és a vizet felforraljuk, a keveréket ráöntjük a gyümölcsökre, majd egy réteg fóliát teszünk az üvegekre, mielőtt lezárjuk. Egy nagy edénybe tesszük a lezárt befőtteket, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi az üvegek kétharmadáig ér. Forrástól számítva 30 percig főzzük a kompótokat, majd hagyjuk őket kihűlni.