Hozzávalók
- 6 db tojás (M-es méretű)
- 120 g cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 130 g liszt
Hozzávalók
- 6 db tojás (M-es méretű)
- 120 g cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 130 g liszt
A tojásokat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit pihenni (2-3 órát), majd szétválasztjuk őket. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani, majd ha már elkezd fehéredni a hab, beleszórjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habot verünk belőle. A sárgájákat szintén kihabosítjuk, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a fehérjehabba. Ezután jöhet a liszt is (itt rakhatunk hozzá egy csipet sót is), amit 2 részletben forgatunk bele a fehérjehabba. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérje- vagy lisztcsomók.
Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, belesimítjuk a tésztát, elkenjük szépen a forma oldalán is, középen egy enyhe mélyedést hagyva (így nem lesz púpos a piskóta). Berakjuk 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, 40 percre. Miután megsült, kinyitjuk a sütő ajtaját, és itt hagyjuk még 8-10 percig pihenni a piskótát, majd kivesszük, megfordítjuk, és egy rácson hagyjuk langyosra hűlni. Végül körbevágjuk a forma mentén egy éles késsel, lecsatoljuk a formát, levesszük róla a sütőpapírt, és így hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk bármilyen, tetszőleges krémmel.
És itt van néhány tuti tipp is!
Hogy készíthetek kakaós piskótát?
A liszt kb. 15-20%-át kakaóporral helyettesítjük, amihez a legszuperebb a holland kakaópor, ettől sokkal szebb és intenzívebb színe és nem mellékesen íze is lesz.
Mitől eshet össze a piskóta?
Ha rányitjuk az első 20-25 percben a sütőajtót, akkor huzatot kap a piskótánk (nagyon megijed), és a hirtelen beáramló hűvösebb levegő miatt összeesik, ezért semmiképp sem szabad nyitogatni az ajtót, nézzük csak szépen zárt sütőajtó mögül, hogy milyen szép a sütink.
Ha hűtőbe teszem a piskótát a kihűlés idejére, lehet baja?
Semmiképp se rakjuk hűtőbe, a még meleg vagy langyos piskótát. Nem kell nagyon zargatni őt, akklimatizálódjon csak nyugodtan, és várjuk meg szépen azt a kb. 30 percet, amíg magától kihűl a lelkem.
Ha tetszett az alap piskóta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!