Hirdetés
Instant

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű tortaformához
+
6 db tojás (M-es méretű)
120 g cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
130 g liszt
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Így készítsetek alap piskótát!

Ha már esetleg ti is belekeveredtetek a dilemmába, hogy milyen piskótareceptet használjatok: mennyi tojásból készüljön, mekkora formában süssétek, hogy nem esik össze, miért lesznek lyukak benne, hogy lesz kakaós és a többi kardinális kérdés, akkor most segítünk egy picit. Itt a klasszikus, tökéletes piskóta receptje!
Kipróbáltam, jóóó lett!
41
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű tortaformához
+
6 db tojás (M-es méretű)
120 g cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
130 g liszt
Bevásárlólistához adom

A tojásokat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit pihenni (2-3 órát), majd szétválasztjuk őket. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani, majd ha már elkezd fehéredni a hab, beleszórjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habot verünk belőle. A sárgájákat szintén kihabosítjuk, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a fehérjehabba. Ezután jöhet a liszt is (itt rakhatunk hozzá egy csipet sót is), amit 2 részletben forgatunk bele a fehérjehabba. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérjecsomók. 

Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, belesimítjuk a tésztát, elkenjük szépen a forma oldalán is, középen egy enyhe mélyedést hagyva (így nem lesz púpos a piskóta). Berakjuk 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, 40 percre. Miután megsült, kinyitjuk a sütő ajtaját, és itt hagyjuk még 8-10 percig pihenni a piskótát, majd kivesszük, megfordítjuk, és egy rácson hagyjuk langyosra hűlni. Végül körbevágjuk a forma mentén egy éles késsel, lecsatoljuk a formát, levesszük róla a sütőpapírt, és így hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk bármilyen, tetszőleges krémmel.

Alap piskóta

És itt van néhány tuti tipp is!

Hogy készíthetek kakaós piskótát?

A liszt kb. 15-20%-át kakaóporral helyettesítjük, amihez a legszuperebb a holland kakaópor, ettől sokkal szebb és intenzívebb színe és nem mellékesen íze is lesz.

Mitől eshet össze a piskóta?

Ha rányitjuk az első 20-25 percben a sütőajtót, akkor huzatot kap a piskótánk (nagyon megijed), és a hirtelen beáramló hűvösebb levegő miatt összeesik, ezért semmiképp sem szabad nyitogatni az ajtót, nézzük csak szépen zárt sütőajtó mögül, hogy milyen szép a sütink. 

Ha hűtőbe teszem a piskótát a kihűlés idejére, lehet baja?

Semmiképp se rakjuk hűtőbe, a még meleg vagy langyos piskótát. Nem kell nagyon zargatni őt, akklimatizálódjon csak nyugodtan, és várjuk meg szépen azt a kb. 30 percet, amíg magától kihűl a lelkem.

Ha tetszett az alap piskóta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások