A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 120 g aranyszirup
- ½ tk lúgos víz
- 3 ek tej
- 48 g étolaj
- 200 g süteményliszt
A töltelékhez
- 225 g édes vörösbabpaszta
A kenéshez
- 1 db tojás
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 120 g aranyszirup
- ½ tk lúgos víz
- 3 ek tej
- 48 g étolaj
- 200 g süteményliszt
A töltelékhez
- 225 g édes vörösbabpaszta
A kenéshez
- 1 db tojás
A kínai holdsüteményt az ország egyik legfontosabb ünnepén, őszközépfesztivál idején fogyasztják: minden évben a kínai holdnaptár szerinti 8. hónap 15. napján. Az emberek a holdsüteményt a szerencse és az újraegyesülés szimbólumának tekintik. Amikor a fesztivál idején a fényes telihold az égen ragyog, a család összejön, és a sütemények kóstolása közben örömtelien gyönyörködnek a holdban.
Sok töltelék közül lehet választani, de leggyakrabban az édes vörösbabos és a lótuszmagpasztás-tojássárgájás töltelék a jellemző. Mivel az utóbbit elég bonyodalmas elkészíteni, a mostani receptben egy isteni finom, marcipánszerű édes vörösbabos tölteléket használunk, amit a boltokban készen is lehet kapni.
Egy keverőtálban alaposan összekeverjük az aranyszirupot, a lúgos vizet, a tejet és az olajat. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a keverékhez. Egy spatulával jól összekeverjük, hogy homogén tésztát kapjunk, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a tészta ellazuljon.
A vörösbabpasztát 15 grammos adagokra osztjuk, és golyókat formázunk belőle. A tésztát 25 g-os adagokra osztjuk, a kezünkkel vagy nyújtófával palacsintákká nyújtjuk ki őket, majd egy-egy vörösbabpaszta-golyót a közepükre helyezve óvatosan becsomagoljuk úgy, hogy teljesen körülzárják a tölteléket. Természetesen a végső golyó mérete attól is függ, hogy milyen holdsüteményformát vettünk, ahhoz szükséges alakítani a méreteket.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kialakított golyókat folpackba csomagoljuk és a formába nyomkodjuk, majd kivesszük, kicsomagoljuk a folpackból, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Amikor minden holdsüteménnyel megvagyunk, a sütőbe helyezzük őket először 5 percre. Időközben 1 db tojást felverünk, majd a sütőből kivéve a sütemények tetejét nagyon vékony rétegben bekenjük vele. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vastag a tojás, mert elronthatja a szép mintázatot.
Visszarakva a sütőbe 15 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, lehűtjük egy picit, majd egy zárható dobozban tároljuk. A legideálisabb, ha 2 nap múlva fogyasztjuk, mert akkor puhábbá válik a külső tésztarész, és sokkal selymesebb lesz az összhatás.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütési idő: 20 perc
Ha tetszett az kínai holdsütemény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!