Hozzávalók
- 3 fej hagyma
- 2 db répa
- 1 szál angolzeller
- 4 db burgonya
- 2 szelet tarja
- só, bors
- olaj
Hozzávalók
- 3 fej hagyma
- 2 db répa
- 1 szál angolzeller
- 4 db burgonya
- 2 szelet tarja
- só, bors
- olaj
Kezdjük a hagymával!
A hagyma félfőre vágásához a tengelye mentén hosszában félbevágjuk a zöldséget, és levágjuk a végeit. Ezután a vágott felével a deszkára fektetve hosszában, úgymond szálirányban felszeleteljük. Így hosszabb szálakat kapunk, mint egyszerű szeleteléssel.
Ha csak simán szeletelnénk, első lépésként szintén a tengelye mentén hosszában vágjuk félbe a hagymánkat. Ezután a vágott felével a deszkára fektetve széltében felszeleteljük vékony félkörökre, amíg a végéhez nem érünk. Például salátákhoz érdemes így aprítani a hagymát.
A hagymát finomra is vághatjátok, ilyenkor a zöldséget a tengelye mentén kettészeljük, majd a vágott felével a deszkára fektetve, a száliránynak megfelelően 2-3 milliméterenként bevágjuk, majd erre merőlegesen felvágjuk.
Lépjünk tovább a többi zöldségre!
Ne essetek kétségbe, ha azt látjátok vagy halljátok, hogy julienne-re vágás!
Ezt a technikát úgy tudjátok kivitelezni, hogy a répából vagy más zöldségből zöldséghámozóval 1-2 mm vastag szeleteket vágtok, és ezeket szeletelitek fel maximum gyufaszál vastagságúra, 3-5 cm hosszúságúra.
Bár elsőre a brunoise is úgy hangzik, mintha tündenyelven írták volna, a valóság sokkal egyszerűbb!
A megtisztított zöldségből egy éles késsel nagyon vékony, 2-3 mm-es szeleteket vágunk. Ezután forgatunk rajtuk 90 fokot, és megismételjük az előző műveletet. Az így kapott vékony csíkokat ismételten felvágjuk, így végeredményül apró, 2-3 mm-es kockákat kapunk.
A krumpli se maradjon ki a sorból!
A batonhoz nincs szükség betonra, csak egy éles késre és a megtisztított burgonyára, amit először is széltében 1-1,5 cm-es szeletekre vágunk. Hosszában is ugyanígy felszeleteljük, hogy végül szabályos hasábokat kapjunk.
Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy hatalmas kedvenc, a szalmakrumpli! Ehhez a megtisztított krumplit széltében kb. 3 mm-es karikákra vágjuk. Az így kapott darabokból szintén 3 mm-es szalmaszálakat vágunk, hogy jó ropogósra süljenek!
Vágjátok már? 😀
Ha tetszett az “Így apríts zöldséget” cikkünk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!