Hozzávalók

1
adag
+
3 fej hagyma
2 db répa
1 szál angolzeller
4 db burgonya
2 szelet tarja
só, bors
olaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Így apríts zöldséget úgy, mint a profik!

Ha nem vágjátok, hogy vágjátok a zöldségeket, tartunk egy gyorstalpalót, mi az a félfőre vágás, és mekkora a szalmakrumpli!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
adag
+
3 fej hagyma
2 db répa
1 szál angolzeller
4 db burgonya
2 szelet tarja
só, bors
olaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Kezdjük a hagymával!

A hagyma félfőre vágásához a tengelye mentén hosszában félbevágjuk a zöldséget, és levágjuk a végeit. Ezután a vágott felével a deszkára fektetve hosszában, úgymond szálirányban felszeleteljük. Így hosszabb szálakat kapunk, mint egyszerű szeleteléssel. 

Félfőre vágás

Ha csak simán szeletelnénk, első lépésként szintén a tengelye mentén hosszában vágjuk félbe a hagymánkat. Ezután a vágott felével a deszkára fektetve széltében felszeleteljük vékony félkörökre, amíg a végéhez nem érünk. Például salátákhoz érdemes így aprítani a hagymát. 

Sima szeletelés

A hagymát finomra is vághatjátok, ilyenkor a zöldséget a tengelye mentén kettészeljük, majd a vágott felével a deszkára fektetve, a száliránynak megfelelően 2-3 milliméterenként bevágjuk, majd erre merőlegesen felvágjuk.

Finomra aprítás

Lépjünk tovább a többi zöldségre!

Ne essetek kétségbe, ha azt látjátok vagy halljátok, hogy julienne-re vágás! 

Ezt a technikát úgy tudjátok kivitelezni, hogy a répából vagy más zöldségből zöldséghámozóval 1-2 mm vastag szeleteket vágtok, és ezeket szeletelitek fel maximum gyufaszál vastagságúra, 3-5 cm hosszúságúra.

Julienne

Bár elsőre a brunoise is úgy hangzik, mintha tündenyelven írták volna, a valóság sokkal egyszerűbb!

A megtisztított zöldségből egy éles késsel nagyon vékony, 2-3 mm-es szeleteket vágunk. Ezután forgatunk rajtuk 90 fokot, és megismételjük az előző műveletet. Az így kapott vékony csíkokat ismételten felvágjuk, így végeredményül apró, 2-3 mm-es kockákat kapunk.

Brunoise

A krumpli se maradjon ki a sorból! 

A batonhoz nincs szükség betonra, csak egy éles késre és a megtisztított burgonyára, amit először is széltében 1-1,5 cm-es szeletekre vágunk. Hosszában is ugyanígy felszeleteljük, hogy végül szabályos hasábokat kapjunk. 

Baton

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy hatalmas kedvenc, a szalmakrumpli! Ehhez a megtisztított krumplit széltében kb. 3 mm-es karikákra vágjuk. Az így kapott darabokból szintén 3 mm-es szalmaszálakat vágunk, hogy jó ropogósra süljenek! 

Szalmakrumpli

Vágjátok már? 😀

Ha tetszett az “Így apríts zöldséget” cikkünk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?