Hozzávalók

1
db nagy, vagy két kisebb kalácshoz:
+
500 g HAPPY HARVEST BL55 liszt
25 g friss élesztő
250 ml meleg tej
70 g cukor
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 db tojás
90 g olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Tésztadagasztás lépésről lépésre

Ha még nem tudod, hogy fogj hozzá egy kelt tésztához, mert életedben először készítenél, hogyan futtasd fel az élesztőt, vagy épp hogy dagaszd be a tésztát, akkor ez a videó remek mankóként fog szolgálni!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
db nagy, vagy két kisebb kalácshoz:
+
500 g HAPPY HARVEST BL55 liszt
25 g friss élesztő
250 ml meleg tej
70 g cukor
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 db tojás
90 g olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A tésztadagasztás korán sem akkora ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják, egyszerűen ismerni kell a lépéseket. Lássuk, mik is azok!

A kb. 27-28 fokos meleg tejbe belemorzsoljuk a 25 gramm élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, szélvédett helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson. Akkor tökéletes, amikor buborékok keletkeznek a tetején, és felhabosodik az élesztő. 

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej is. Közben mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.

Egy fakanál segítségével átkeverjük a tésztát, majd ha már kissé összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és alaposan átgyúrjuk még a tálban. Amikor összeállt, kirakjuk egy deszkára, vagy bármilyen más, sima konyhai felületre, és minimális lisztmennyiség hozzáadásával simára dagasztjuk. Fontos, hogy legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát, hogy kialakuljon a ruganyos szerkezete, és ne tapadjon a kezünkhöz. Ezután gombóccá formázzuk, egy enyhén kiolajozott vagy kilisztezett tálba rakjuk, lefedjük egy konyharuhával, és 40-50 perc alatt szélmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kész tészta

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezeket is nézd meg:

6 + 1 tipp a tökéletes túrófánkhoz

Így lesz tökéletes a sült kolbász és a hurka

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások