Hozzávalók

1
db nagy, vagy két kisebb kalácshoz:
+
500 g ALDI HAPPY HARVEST BL55 liszt
25 g friss élesztő
250 ml meleg tej
70 g cukor
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 db tojás
90 g olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Tésztadagasztás lépésről lépésre

Ha még nem tudod, hogy fogj hozzá egy kelt tésztához, mert életedben először készítenél, hogyan futtasd fel az élesztőt, vagy épp hogy dagaszd be a tésztát, akkor ez a videó remek mankóként fog szolgálni!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

1
db nagy, vagy két kisebb kalácshoz:
+
500 g ALDI HAPPY HARVEST BL55 liszt
25 g friss élesztő
250 ml meleg tej
70 g cukor
1 csipet só
1 db tojássárgája
1 db tojás
90 g olvasztott vaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A tésztadagasztás korán sem akkora ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják, egyszerűen ismerni kell a lépéseket. Lássuk, mik is azok!

A kb. 27-28 fokos meleg tejbe belemorzsoljuk a 25 gramm élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, szélvédett helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson. Akkor tökéletes, amikor buborékok keletkeznek a tetején, és felhabosodik az élesztő. 

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej is. Közben mikrohullámú sütőben megolvasztjuk a vajat.

Egy fakanál segítségével átkeverjük a tésztát, majd ha már kissé összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és alaposan átgyúrjuk még a tálban. Amikor összeállt, kirakjuk egy deszkára, vagy bármilyen más, sima konyhai felületre, és minimális lisztmennyiség hozzáadásával simára dagasztjuk. Fontos, hogy legalább 8-10 percig dagasszuk a tésztát, hogy kialakuljon a ruganyos szerkezete, és ne tapadjon a kezünkhöz. Ezután gombóccá formázzuk, egy enyhén kiolajozott vagy kilisztezett tálba rakjuk, lefedjük egy konyharuhával, és 40-50 perc alatt szélmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kész tészta

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezeket is nézd meg:

6 + 1 tipp a tökéletes túrófánkhoz

Így lesz tökéletes a sült kolbász és a hurka

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?