Hozzávalók
- 350 ml tej
- 30 g élesztő
- 25 g kristálycukor
- 500 g liszt
- 1 csapott tk só
- 30 g puha vaj
Hozzávalók
- 350 ml tej
- 30 g élesztő
- 25 g kristálycukor
- 500 g liszt
- 1 csapott tk só
- 30 g puha vaj
Itt a remek alkalom arra, hogy megtanuljátok az álompuha vajas kifli receptjét, amit ha egyszer kipróbáltok, nem tudtok majd nélküle élni! Higgyétek el, tényleg álompuha lesz és nincs is jobb reggeli, mint a meleg péksüti. A friss kifli illata bejárja majd az egész konyhát.
A vajat kivesszük a hűtőből, hogy lágy legyen. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, hozzáadjuk a puha vajat, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk, és letakarva 40 percig kelesztjük.
A kiflik megformázása
Ezután kissé átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd egy kevés olajjal lekent felületen mindegyiket kb. 1,5 mm vékony, lekerekített háromszög formájúra nyújtjuk ki. A szélesebb oldalától a csúcsa felé, feltekerjük a háromszögeket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel (ha szeretnétek, a kifliket megszórhatjuk nagy szemű sóval), és mehet is 13-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.
Miután megsültek, hagyjátok őket néhány percig hűlni. Amikor beleharaptok a meleg kiflikbe, benneteket is biztosan elfog majd a nosztalgiaérzés. Szerintünk vajjal és lekvárral a legfinomabbak, de kenhettek rájuk házi pástétomot, zöldség- vagy tonhalkrémet is. Ez a kifli még másnap is finom lesz, így biztosan nem kell a legközelebbi pékségbe vagy boltba szaladnotok.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: kb. 15 perc
- Pihentetés: 80 perc
Ha tetszett az álompuha vajas kifli receptje, és szeretnétek szintet lépni az otthoni sütésben, akkor próbáljátok ki a kovászos bagett receptjét is! Tényleges meló nem lesz vele, de türelem az kell hozzá.
A legtutibb receptekért csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!