Hirdetés

Ünnepi húsos pite mentás zöldborsópürével

Hirdetés

Ünnepi húsos pite mentás zöldborsópürével

Igen, ez tipikusan az a kaja, aminél ha megkérdezik mit főztetek, büszkén elmondjátok a nevét és mindenkinek leesik az álla. De szerencsére miután tálaljátok, ugyanúgy megmarad az elképedés, mivel ez a fogás nem csak jól hangzik és jól néz ki, hanem még ünnepi is!
Hirdetés

Hozzávalók 2 db 10 cm-es formához

A tésztához:

  • 125 g liszt
  • 75 g puha vaj feldarabolva
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk víz
  • 2 csipet só
  • 1 tk egész mák

A töltelékhez:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 350 g darált sertéshús
  • 1 kis marék zöldborsó
  • 4 ek passzírozott paradicsom (passata)
  • 3-4 tk angol mustár
  • só,bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió

A zöldborsópüréhez:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • só,bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 300 g zöldborsó
  • 100 ml víz
  • 1 kis csokor menta
  • 3-4 ek vaj
Fotó: Szilágyi Nóri

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 30 percre hűtőbe rakjuk majd lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk és belerakjuk a két formába úgy, hogy a forma szélére is jusson. Kibéleljük alufóliával, ebbe rakunk egy-egy adag száraz babot vagy más nehezéket és “vakon” sütjük őket 180 fokos sütőben kb. 6-7 percig, majd nehezék és alufólia nélkül, további 5 percig. A töltelékhez a vöröshagymát és fokhagymát apróra, a répát kisebb kockákra vágjuk és kevés olajon elkezdjük őket pirítani. Sózzuk, borsozzuk, pár perc után pedig mehet hozzá a darált hús, majd ha már ez is lepirult, hozzáadjuk a passatát is. reszelünk bele kevés szerecsendiót, belekeverjük az angol mustárt és a zöldborsót is, majd addig kevergetjük és főzzük a ragut amíg minden megpuhul. A ragut az elősütött tésztákba halmozzuk, majd visszarakjuk a 180 fokos sütőbe kb. 20 percre.

Fotó: Szilágyi Nóri

A körethez a vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, kicsit átpirítjuk majd beleszórjuk a zöldborsót, felöntjük vízzel és hagyjuk, hogy megpuhuljon a zöldborsó. Beledobjuk a vajat, a mentaleveleket és botmixerrel pürésítjük a köretet. A megsült mini pitéket a mentás zöldborsópürével tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?