Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Gyoza: a japán húsos batyu

Hozzávalók

20
darabhoz
+

a tésztához

200 g liszt
120 ml langyos víz
1 tk só

a töltelékhez

300 g darált sertéshús
½ szál póréhagyma
0.25 fej kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
½ csokor koriander
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk reszelt gyömbér
só, bors
2 ek szójaszósz
1 ek szezámolaj

a mártogatóshoz

150 ml szójaszósz
½ csokor aprított koriander
1 ek szezámolaj
1 tk rizsecet
1 tk reszelt gyömbér
chilipehely ízlés szerint
1 gerezd reszelt fokhagyma

a sütéshez

2 ek olaj
150 ml víz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gyoza: a japán húsos batyu

Amikor először ettem ezt a kaját egy japán étteremben, egyből beleszerettem, de nem mertem otthon elkészíteni, mert nagyon bonyolultnak hittem. Aztán rájöttem, hogy tényleg nem túl egyszerű. :D. Viszont nagyon megéri elkészíteni. Ha a tésztatöltős műveletbe beveszitek a barátaitokat, akkor tényleg nem kell sok időt rászánni, épp ezért egy tökéletes szilveszteri kaja lehet ezekből a kis töltött tésztabatyukból.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

20
darabhoz
+

a tésztához

200 g liszt
120 ml langyos víz
1 tk só

a töltelékhez

300 g darált sertéshús
½ szál póréhagyma
0.25 fej kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
½ csokor koriander
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk reszelt gyömbér
só, bors
2 ek szójaszósz
1 ek szezámolaj

a mártogatóshoz

150 ml szójaszósz
½ csokor aprított koriander
1 ek szezámolaj
1 tk rizsecet
1 tk reszelt gyömbér
chilipehely ízlés szerint
1 gerezd reszelt fokhagyma

a sütéshez

2 ek olaj
150 ml víz
Bevásárlólistához adom

A lisztet elkeverjük a sóval, majd szép lassan, folyamatosan keverve, hozzáöntjük a langyos vizet. Amikor összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.

Addig összeállítjuk a tölteléket: a hagymákat és a kínai kelt (a középső ért kivágva) nagyon finomra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük a töltelékhez.

A tésztából rudat formázunk, és 20 egyenlő részre osztjuk, majd lisztes kézzel kis gömböket formázunk belőle. Lisztezett deszkán nyújtófával kb. 8-10 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk a tésztákat. Egy evőkanállal a tésztakörök közepébe kanalazzuk a tölteléket, a szélét nagyon kicsit bevizezzük és lisztes kézzel fodrosan összenyomkodjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a batyukat, és aranybarnára pirítjuk az aljukat. Klasszikus módon úgy tálalják, hogy hagyják szépen összeragadni őket, és úgy is veszik ki a serpenyőből, de persze lehet messzebb rakni őket egymástól és egyesével tálalni. Ha a batyuk alja szép aranybarna, akkor felöntjük a vízzel, és rögtön lefedjük az edényt. Kb. 8 percig hagyjuk őket gőzölődni.

A mártogatóshoz csak összekeverjük az összes hozzávalót, és már tálalhatjuk is.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások