Hozzávalók
a tésztához
- 200 g liszt
- 120 ml langyos víz
- 1 tk só
a töltelékhez
- 300 g darált sertéshús
- ½ szál póréhagyma
- 0.25 fej kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
- ½ csokor koriander
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk reszelt gyömbér
- só, bors
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
a mártogatóshoz
- 150 ml szójaszósz
- ½ csokor aprított koriander
- 1 ek szezámolaj
- 1 tk rizsecet
- 1 tk reszelt gyömbér
- chilipehely ízlés szerint
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
a sütéshez
- 2 ek olaj
- 150 ml víz
Hozzávalók
a tésztához
- 200 g liszt
- 120 ml langyos víz
- 1 tk só
a töltelékhez
- 300 g darált sertéshús
- ½ szál póréhagyma
- 0.25 fej kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
- ½ csokor koriander
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk reszelt gyömbér
- só, bors
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
a mártogatóshoz
- 150 ml szójaszósz
- ½ csokor aprított koriander
- 1 ek szezámolaj
- 1 tk rizsecet
- 1 tk reszelt gyömbér
- chilipehely ízlés szerint
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
a sütéshez
- 2 ek olaj
- 150 ml víz
A lisztet elkeverjük a sóval, majd szép lassan, folyamatosan keverve, hozzáöntjük a langyos vizet. Amikor összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Addig összeállítjuk a tölteléket: a hagymákat és a kínai kelt (a középső ért kivágva) nagyon finomra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük a töltelékhez.
A tésztából rudat formázunk, és 20 egyenlő részre osztjuk, majd lisztes kézzel kis gömböket formázunk belőle. Lisztezett deszkán nyújtófával kb. 8-10 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk a tésztákat. Egy evőkanállal a tésztakörök közepébe kanalazzuk a tölteléket, a szélét nagyon kicsit bevizezzük és lisztes kézzel fodrosan összenyomkodjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a batyukat, és aranybarnára pirítjuk az aljukat. Klasszikus módon úgy tálalják, hogy hagyják szépen összeragadni őket, és úgy is veszik ki a serpenyőből, de persze lehet messzebb rakni őket egymástól és egyesével tálalni. Ha a batyuk alja szép aranybarna, akkor felöntjük a vízzel, és rögtön lefedjük az edényt. Kb. 8 percig hagyjuk őket gőzölődni.
A mártogatóshoz csak összekeverjük az összes hozzávalót, és már tálalhatjuk is.