Hozzávalók
- 300 g kesudió
- 600 ml zsíros kókusztej
- 600 g csirkemell
- 4 g nagyobb fokhagyma
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 2 db zöld chilipaprika
- 2 db érett paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 púpozott tk jó fajta indiai curry-fűszerkeverék
A rizshez
- 200 ml jázmin rizs
- 300 ml hideg víz
- 1 marék mazsola
- 7 - 8 szem aszalt sárgabarack
- 1 rúd fahéj
- 4 - 5 szem szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- só, bors
Hozzávalók
- 300 g kesudió
- 600 ml zsíros kókusztej
- 600 g csirkemell
- 4 g nagyobb fokhagyma
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 2 db zöld chilipaprika
- 2 db érett paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 púpozott tk jó fajta indiai curry-fűszerkeverék
A rizshez
- 200 ml jázmin rizs
- 300 ml hideg víz
- 1 marék mazsola
- 7 - 8 szem aszalt sárgabarack
- 1 rúd fahéj
- 4 - 5 szem szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- só, bors
A rizst egy lábosba tesszük, és többször átöblítjük a csap alatt, majd hozzáöntünk másfélszeres mennyiségű hideg vizet. Beleszórjuk a mazsolát, az aszalt barackot, beledobáljuk az egész fűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon felforraljuk, majd amikor a víz már eltűnt, akkor lefedve pár percig kis lángon főzzük. A tűzről levéve újabb pár percig pihentetjük a fedő alatt és hagyjuk pergősre párolódni.
A curryhez a kesudiót egy száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk, a felét félretesszük, a másik felét a kókusztej felével teljesen krémesre turmixoljuk. A csirkét kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzforróra hevített serpenyőbe löttyintünk két evőkanál étolajat, és a húst gyorsan körbepirítjuk. Nem sütjük meg teljesen, majd félretesszük. A fokhagymát, a gyömbért, a vöröshagymát, a héjától megfosztott paradicsomot és a zöld chilit aprítógépben gyorsan összezúzzuk (vagy akár az összes hozzávalót le is reszelhetjük egy reszelő legfinomabb oldalán, igen, még a paradicsomot is) és újabb 1 evőkanál olajjal együtt a serpenyőbe dobjuk.
Az egész keveréket jól lepirítjuk, hozzáadjuk a curry-fűszerkeveréket, az elősütött csirkemellet, a kókuszos kesudiópürét, a többi kókusztejet és az egész kesudiót is.
15 percig együtt rotyogtatjuk az egészet, ha szükséges egy kevés vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű a mártás. Az illatos, fűszeres rizzsel isteni vacsora, érdemes többet csinálni, mert a maradék másnap tuti megy veletek a munkahelyetekre ebédre.