A rakott karalábé elkészítését azzal kezdjük, hogy a karalábét megpucoljuk, maximum fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, összeforgatjuk az olajjal, sóval,borssal, tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegtett sütőben 20 percig elősütjük.
A rizst a vízzel és sóval összekeverjük, majd a mikróban, maximum fokozaton 15 perc alatt megfőzzük.
A raguhoz egy serpenyőben közepes lángon az olajon lepirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a húst, és ha kifehéredett, megszórjuk a fűszerekkel, majd mehet rá a sűrített paradicsom. 2 percig pirítjuk, felöntjük az alaplével, és 30 percig főzzük. Ha szükséges, közben pótoljuk egy kis vízzel a nedvességet.
A besamelhez a vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban és megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük, és sűrű krémet főzünk belőle.
Egy kivajazott tepsi aljára rakjuk a rizst, erre jöhet a húsos ragu, a sült karalábé, a besamel és végül a reszelt sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt hagyjuk állni 15 percig, aztán eshetünk is neki.
Elkészítési idő: 120 perc
