Sertésszűz receptek

Sertésszűzgratinburgonyávalésvörösborosgombaraguval

Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval

Hozzávalók
A gratin burgonyához
1 kg
burgonya
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
étkezési keményítő
2 db
tojássárgája
50 g
vaj
1 tk
szerecsendió
360 g
tihany camembert sajt
A szűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
20 ml
olaj
2 gerezd
fokhagyma
A gombaraguhoz
250 g
csiperkegomba
1 gerezd
fokhagyma
2 - 3 ág
kakukkfű
só, bors
300 ml
zöldségalaplé
100 ml
vörösbor
2 tk
étkezési keményítő
A tálaláshoz
kb. 80 g bébispenót
600 ml
tejszín

Elkészítés

A sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, és egy mandolin segítségével kb. 3 mm vastagságúra szeleteljük. Egy kancsóban vagy egy gyorsforralóban összekeverjük a tejszínt, a fokhagymát, a keményítőt és a tojások sárgáját. Egy kb. 15 x 25 cm-es sütőformát kikenünk a vajjal, és elkezdjük rétegezni a burgonyát. Ügyeljünk rá, hogy kissé fedjék egymást a krumpliszeletek. Ha megvagyunk egy sorral, enyhén sózzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd jöhet egy újabb réteg burgonya, és ismét a fűszerezés. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a krumpliszeletek. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a sótól levet eresszen a krumpli, majd a tenyerünkkel lefogjuk, és leöntjük róla a vizet, amit engedett. 

Ráöntjük a tejszínes keveréket úgy, hogy lepje el a tejszín, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 35-40 percre. Ha letelt az idő, kivesszük, a tetejére rakjuk a szeletekre vágott camembert sajtot, majd visszatesszük további 20 percre a sütőbe. 

A húst megtisztítjuk a hártyától, és sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, beletesszük a fokhagymát, és erős lángon, oldalanként kb. 2 perc alatt körbepirítjuk a húst. Amikor szép kérget kapott, 12 percre betesszük a 180 fokos sütőbe. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és a serpenyőből is, hogy ne süljön tovább. Becsomagoljuk egy alufóliába, és hagyjuk 10 percet pihenni szeletelés előtt.

sertesszuz-burgonyaval-és gombaraguval
Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval (Fotó: Street Kitchen)

A gombát negyedekbe vágjuk, és száraz, tűzforró serpenyőben alaposan megsütjük. Nem baj, ha itt-ott kicsit megkap. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Forrástól számítva kb. 5 percig nagy lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. További 2 perc forralás után besűrítjük a kb. 50 ml vízben elkevert keményítővel. Egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzhelyről. 

Felszeleteljük a gratin burgonyát, és tányérra szedünk belőle egy adagot. Mellétesszük a felszeletelt húst, és kanalazunk mellé a mártásból is. Spenótlevelekkel díszítjük.

sertesszuz-burgonyaval-és gombaraguval
Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 80 perc

Még több sertésszűz:

Sertésszűz őszi bulgurral
Ázsiai zöldséges-pirított sertésszűz
Szaftos sertésszűz zöld pesztós lencsesalátával

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez az étel egy igazi ünnepi fogás, ami nemcsak mutatós, de roppant ízletes is, hiszen telis-tele van minden földi jóval. Na jó, nem kell megvárnod semmilyen ünnepet ahhoz, hogy elkészítsd, úgyse bírnád ki addig. :) Íme a recept.

Hozzávalók

4 főre
A gratin burgonyához
1 kg
burgonya
2 gerezd
fokhagyma
2 tk
étkezési keményítő
2 db
tojássárgája
50 g
vaj
1 tk
szerecsendió
360 g
tihany camembert sajt
A szűzhöz
800 g
sertésszűz
só, bors
20 ml
olaj
2 gerezd
fokhagyma
A gombaraguhoz
250 g
csiperkegomba
1 gerezd
fokhagyma
2 - 3 ág
kakukkfű
só, bors
300 ml
zöldségalaplé
100 ml
vörösbor
2 tk
étkezési keményítő
A tálaláshoz
kb. 80 g bébispenót
600 ml
tejszín

A sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, és egy mandolin segítségével kb. 3 mm vastagságúra szeleteljük. Egy kancsóban vagy egy gyorsforralóban összekeverjük a tejszínt, a fokhagymát, a keményítőt és a tojások sárgáját. Egy kb. 15 x 25 cm-es sütőformát kikenünk a vajjal, és elkezdjük rétegezni a burgonyát. Ügyeljünk rá, hogy kissé fedjék egymást a krumpliszeletek. Ha megvagyunk egy sorral, enyhén sózzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd jöhet egy újabb réteg burgonya, és ismét a fűszerezés. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a krumpliszeletek. Hagyjuk 15 percet állni, hogy a sótól levet eresszen a krumpli, majd a tenyerünkkel lefogjuk, és leöntjük róla a vizet, amit engedett. 

Ráöntjük a tejszínes keveréket úgy, hogy lepje el a tejszín, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 35-40 percre. Ha letelt az idő, kivesszük, a tetejére rakjuk a szeletekre vágott camembert sajtot, majd visszatesszük további 20 percre a sütőbe. 

A húst megtisztítjuk a hártyától, és sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, beletesszük a fokhagymát, és erős lángon, oldalanként kb. 2 perc alatt körbepirítjuk a húst. Amikor szép kérget kapott, 12 percre betesszük a 180 fokos sütőbe. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és a serpenyőből is, hogy ne süljön tovább. Becsomagoljuk egy alufóliába, és hagyjuk 10 percet pihenni szeletelés előtt.

sertesszuz-burgonyaval-és gombaraguval
Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval (Fotó: Street Kitchen)

A gombát negyedekbe vágjuk, és száraz, tűzforró serpenyőben alaposan megsütjük. Nem baj, ha itt-ott kicsit megkap. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Forrástól számítva kb. 5 percig nagy lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. További 2 perc forralás után besűrítjük a kb. 50 ml vízben elkevert keményítővel. Egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzhelyről. 

Felszeleteljük a gratin burgonyát, és tányérra szedünk belőle egy adagot. Mellétesszük a felszeletelt húst, és kanalazunk mellé a mártásból is. Spenótlevelekkel díszítjük.

sertesszuz-burgonyaval-és gombaraguval
Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 80 perc

Még több sertésszűz:

Sertésszűz őszi bulgurral
Ázsiai zöldséges-pirított sertésszűz
Szaftos sertésszűz zöld pesztós lencsesalátával

Ha tetszett a Sertésszűz gratin burgonyával és vörösboros gombaraguval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept