Hozzávalók
- 1 fej édes káposzta
- 4 - 5 ek zsír
- 2 fej hagyma
- ½ db paprika
- ½ db hegyes erős paprika
- 100 g húsos szalonna
- 100 g paprikás kolbász
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 5 ek házi, fűszeres paprikakrém (elhagyható, vagy 2 ek bolti paprikakrém)
- 2 gerezd fokhagyma
- sűrített paradicsom
- 600 g darált sertéshús
- 200 g hosszú szemű rizs
- víz
Hozzávalók
- 1 fej édes káposzta
- 4 - 5 ek zsír
- 2 fej hagyma
- ½ db paprika
- ½ db hegyes erős paprika
- 100 g húsos szalonna
- 100 g paprikás kolbász
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 5 ek házi, fűszeres paprikakrém (elhagyható, vagy 2 ek bolti paprikakrém)
- 2 gerezd fokhagyma
- sűrített paradicsom
- 600 g darált sertéshús
- 200 g hosszú szemű rizs
- víz
Arra gondoltunk, hogy utánajárunk, mi az igazi szabolcsi töltött káposzta titka, ezért egészen Magyig utaztunk, Ica nénihez, aki hosszú évtizedek óta készíti ezt az ételt. Lillával a saját receptjét is megosztotta, de persze ahány ház, annyi szokás… 🙂
A szabolcsi töltött káposzta receptje: magyi verzió
A káposztát egészben gyöngyöző vízbe tesszük, és ahogy megpuhulnak fokozatosan a külső levelek, leszedjük őket. A torzsáját kivágjuk, és 3 részre tépjük a leveleket. A káposzta közepét vékonyan felszeleteljük, ez lesz majd a töltött káposzta alatt.
A töltelékhez 3 evőkanál zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, paprikát és a hegyes erőst. 1 evőkanál zsíron megpirítjuk a kisebb kockákra vágott szalonnát és kolbászt.
A pirított hagymás alapot megszórjuk 1 púpozott teáskanál sóval, borssal, és 1-1 teáskanál őrölt köménnyel és pirospaprikával. Rárakjuk a paprikakrémet, az apróra vágott fokhagymát és egy kevés sűrített paradicsomot, majd hozzákeverjük a darált húst és a rizst.
A leveleket megtöltjük egy kis evőkanálnyi töltelékkel, feltekerjük, a végeit behajtjuk.
Egy nagy lábas aljába tesszük a felszeletelt káposzta egy részét, majd elkezdjük belepakolni a megtöltött káposztákat. Ha megvan egy sor, rakunk rá egy keveset a pirított szalonnás-kolbászos keverékből, majd addig ismételjük a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére szórunk a korábban is használt fűszerekből, sózzuk, borsozzuk, teszünk rá a sűrített paradicsomból, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. 30-40 perc alatt, közepes lángon készre főzzük.
Ha tetszett a szabolcsi töltött káposzta receptje és a videó, akkor csekkoljátok a többi videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!