Hozzávalók
A raguhoz
- 100 g sertészsír
- 800 g sertéslapocka
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (300 g/szál)
- 300 g zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 g sűrített paradicsom
- 1 mk egész kömény
- 1 ek kristálycukor
- 30 ml balzsamecet
- 3 db babérlevél
- 500 ml világos sör
- 2 szelet rozskenyér
- só
- 3 szál zellerzöld
- 50 g vaj
A galuskához
- 500 g finomliszt
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 tk só
- 2 tk morzsolt kakukkfű
A salátához
- 500 g fejes káposzta
- 1 tk só
- 300 ml víz
- 50 ml 10%-os ételecet
- 1 ½ ek kristálycukor
Hozzávalók
A raguhoz
- 100 g sertészsír
- 800 g sertéslapocka
- 2 fej vöröshagyma (150 g/fej)
- 1 szál sárgarépa (300 g/szál)
- 300 g zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 g sűrített paradicsom
- 1 mk egész kömény
- 1 ek kristálycukor
- 30 ml balzsamecet
- 3 db babérlevél
- 500 ml világos sör
- 2 szelet rozskenyér
- só
- 3 szál zellerzöld
- 50 g vaj
A galuskához
- 500 g finomliszt
- 2 db tojás
- 300 ml víz
- 1 tk só
- 2 tk morzsolt kakukkfű
A salátához
- 500 g fejes káposzta
- 1 tk só
- 300 ml víz
- 50 ml 10%-os ételecet
- 1 ½ ek kristálycukor
A sörös sertésragu elkészítéséhez a zsír felét egy nagy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a nagyobb, kb. 4 x 4 cm-es darabokra vágott húst, erős hőfokon jól lepirítjuk, majd kivesszük. A zsír másik felével pótoljuk a lábasban a zsiradékot, a hőfokot közepesre kapcsoljuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a kis, kb. 0,5 centis kockára vágott répát és zellert, a szeletekre vágott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 2 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a köményt, a cukrot, a balzsamecetet, a babérlevelet, majd rövid pirítás után visszatesszük bele a húst is. Felöntjük a sörrel, rátesszük a tetejére a rozskenyeret, beletesszük a zeller zöldjét, sózzuk, majd lefedjük és közepes hőfokon kb. 80 percig főzzük. A pontos főzési idő függ a hústól, ez több és kevesebb is lehet, a lényeg, hogy teljesen puha legyen a hús.
A nokedlihez egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet, a sót és a kakukkfüvet, majd bő, lobogó vízbe szaggatjuk, 3 perc alatt készre főzzük és leszűrjük.
A salátához a káposztát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, hagyjuk 15 percet állni, majd kinyomkodjuk. A vízben elkeverjük az ecetet és a cukrot, majd összekeverjük a káposztával.
Az étel befejezése és tálalás
Amikor a hús megpuhult, kivesszük azt a babérlevéllel, a kenyérrel és a zeller zöldjével együtt, és hozzáadjuk a raguhoz a vajat.
A nokedlit egy tányérba szedjük a hússal együtt, rákanalazzuk a szaftot és a salátával együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 110 perc
Ha tetszett a szász sörös sertésragu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!