A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 db sertésszűz (kb. 500 g/db)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 200 g szeletelt bacon
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek baracklekvár
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk paradicsompüré
- 1 mk fűszerpaprika
A lencsefőzelékhez
- 500 g lencse
- 1 ek kristálycukor
- 4 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- só
- 6 db babérlevél
- 150 g tejföl
- 1 ek mustár
- 1 ek finomliszt
- 100 ml tejszín
Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 db sertésszűz (kb. 500 g/db)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 200 g szeletelt bacon
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek baracklekvár
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk paradicsompüré
- 1 mk fűszerpaprika
A lencsefőzelékhez
- 500 g lencse
- 1 ek kristálycukor
- 4 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- só
- 6 db babérlevél
- 150 g tejföl
- 1 ek mustár
- 1 ek finomliszt
- 100 ml tejszín
Az átmosott lencsét egy órára hideg vízbe áztatjuk.
A megtisztított sertésszüzet sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk zúzott fokhagymában.
Egy sütőbe is rakható serpenyőben nagy lángon, kevés olajon kérgesítjük a húst, majd félretesszük, amíg elkészítjük a baconfonatot.
A szeletelt baconből egy akkora lapot kell fonni, amibe kényelmesen bele tudjuk majd tekerni az elősütött húst. (A pontos fonási technikát részletesebben is megnézhetitek a videóban.) A baconfonat felületét bekenjük mustárral, rárakjuk az elősütött húst és feltekerjük.
A baracklekvárt kikeverjük a szójaszósszal, és kívülről ezzel kenjük meg a bacon fonatot. A maradék keveréket pedig félretesszük későbbre. A húst visszahelyezzük a serpenyőbe, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk maximum 20 percre, de ha kicsit rózsaszínebben szeretitek a szüzet, akkor lehet kísérletezni a sütési idővel.
A lencsefőzelékhez a cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy lábasban.
Hozzáadjuk az étolajat és a finomra vágott vöröshagymát, és egy percig dinszteljük.
Hozzáadjuk a beáztatott lencsét az áztatólevével együtt, és még pótoljuk a folyadékot, hogy bőven ellepje a lencsét. Sózzuk és hozzáadjuk a babérleveleket. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékhez. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Ha szükséges, korrigáljuk az ízeket, és kész is vagyunk.
A hús befejezése és tálalás
A megsült szüzet kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsírban pedig megpirítjuk a paradicsompürét. Hozzáadjuk a megmaradt szójás baracklekvárt és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 100 ml vízzel. Simára keverjük, kiforraljuk, és ezzel a mártással, illetve a főzelékkel tálaljuk a felszeletelt szüzet.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 20 perc
- Pihentetés: 1 óra
Ha tetszett az újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!