Hozzávalók
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 db tojás a pite megkenéséhez
- 2 ek hideg víz
- 1 mk só
A szarvasraguhoz
- 50 dkg szarvascomb
- 1 dl étolaj
- 2 tk paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 ek liszt
- 2 ½ dl vörösbor
- 3 ½ dl alaplé vagy húsleves
- Só, bors
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 ág friss rozmaring
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 5 - 6 szem borókabogyó
- 2 tk worchestershire szósz
- 20 dkg csiperkegomba
Hozzávalók
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 db tojás a pite megkenéséhez
- 2 ek hideg víz
- 1 mk só
A szarvasraguhoz
- 50 dkg szarvascomb
- 1 dl étolaj
- 2 tk paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 ek liszt
- 2 ½ dl vörösbor
- 3 ½ dl alaplé vagy húsleves
- só, bors
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 ág friss rozmaring
- 2 - 3 ág kakukkfű
- 5 - 6 szem borókabogyó
- 2 tk worchestershire szósz
- 20 dkg csiperkegomba
A szarvashúst közepes kockákra vágjuk és egy forró lábasban kevés olajon jól lepirítjuk. Kiszedjük a húst, a visszamaradt lepirult olajra pedig rádobunk 2 teáskanálnyi paradicsompürét és addig pirítjuk, míg szép barnás színt kap. Rádobjuk a finomra aprított vöröshagymát, szeletelt fokhagymát és az egészet tovább pirítjuk. Jöhet rá a felkockázott paradicsom, igény szerint előtte leforrázva és a héja eltávolítva. Ha a paradicsom kicsit összeesett, jöhet vissza rá az előzőleg lepirított szarvascomb, amit aztán egy evőkanál liszttel megszórunk és az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Felönjük vörösborral és alaplével, majd jön a fűszerezés: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, borókabogyó, kevés worchestershire szósz és némi pirospaprika kell bele. Hozzáadjuk a megmosott és félbe vágott gombát is, majd az egészet kis lángon, néha óvatosan átkeverve főzzük addig, míg a hús teljesen puha nem lesz, kb. 2-2,5 órán keresztül.
Közben megcsináljuk a pie tésztáját. Ehhez robotgépbe tesszük a lisztet és a hűtőhideg vajat, majd közepes fordulaton teljesen morzsalékosra keverjük. Fontos, hogy hideg vajat használjunk, különben nem lesz omlós a tészta!! A tojásokat kikeverjük két evőkanál hideg vízzel, a lisztes-vajas keverékhez adjuk és épp csak addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Ha kell, még 1-2 evőkanál hideg víz mehet bele. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és kibéleljük vele egy hőálló tál alját és oldalát is. Beletöltjük a ragut, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét. A szélein szorosan összenyomkodjuk. A maradék tojást felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.