A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 ½ kg füstölt csülök
- 1 kg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész bors
- 4 db babérlevél
- 1 db tv-paprika
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk pirospaprika
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 ek paprikakrém
- 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- só
A rántáshoz
- 50 g zsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 25 g finomliszt
A tálaláshoz
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- friss kenyér
Zsolti-féle csülkös bableves
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 ½ kg füstölt csülök
- 1 kg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész bors
- 4 db babérlevél
- 1 db tv-paprika
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk pirospaprika
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 ek paprikakrém
- 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (100 g/szál)
- só
A rántáshoz
- 50 g zsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 25 g finomliszt
A tálaláshoz
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- friss kenyér
A csülkös bableves elkészítéséhez a csülköt és a babot külön-külön előző este beáztatjuk, hogy kiázzon a sója, illetve a bab kissé előpuhuljon. Másnap új vízben feltesszük főni a csülköt az egész vöröshagymával, a fokhagymával, az egész borssal, a babérlevéllel, a tv-paprikával és a petrezselyemmel. Bőségesen lepje el a víz a csülköt – én kb. 4 liter vízzel készítettem.
Amikor megfőtt a csülök, azt kivesszük a vízből és félretesszük. A többi alkotóelem benne maradhat a vízben. Akkor jó, amikor a csontról könnyedén le tudjuk húzni a húst. A főzési idő a csülöktől függ, de akár 2-3 óra is lehet.
A csülkös vízbe tesszük a babot, és pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor újra felforrt, hozzáadjuk a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Addig főzzük, amíg a bab el nem kezd megpuhulni. Amikor háromnegyedig megpuhult a bab, beletesszük a levesbe a hosszában és keresztben is elfelezett répát, fehérrépát, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Mindenképp kóstoljunk, mert a sós csülöknek köszönhetően nem biztos, hogy kell sózni a levesünket. Ez az ízlésünktől és a csülök sótartalmától függ.
A rántás
A rántáshoz a zsírt felforrósítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a nagyon finomra vágott hagymát és közepes lángon 5-8 percig dinszteljük. Ekkor megszórjuk a liszttel, majd további 1 perc pirítás után a levesből kanalazunk hozzá 1-2 merőkanálnyit és csomómentesre keverjük, végül a leveshez csurgatjuk.
A csülköt felkockázzuk és azt is visszatesszük a levesbe. Egyet forralunk rajta és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Tálalásnál megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és lila hagymával és friss kenyérrel kínáljuk. Én azért még egy kis ecetet is tennék ki mellé. 😉
Elkészítési idő: 4 óra
Ha tetszett a csülkös bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!