Hozzávalók
A töltelékhez
- 1 fej káposzta (kb. 1,5 kg/fej)
- 50 g zsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 1 kg darált sertéshús
- 250 g rizs
Az összeállításhoz
- 1 kg gyalult savanyú káposzta
- 1 mk egész kömény
- 2 tk egész bors
- 150 g füstölt kolbász
- 100 g füstölt zsírszalonna
- 100 g füstölt császárszalonna
- 6 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 db chilipaprika
Hozzávalók
A töltelékhez
- 1 fej káposzta (kb. 1,5 kg/fej)
- 50 g zsír
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 1 kg darált sertéshús
- 250 g rizs
Az összeállításhoz
- 1 kg gyalult savanyú káposzta
- 1 mk egész kömény
- 2 tk egész bors
- 150 g füstölt kolbász
- 100 g füstölt zsírszalonna
- 100 g füstölt császárszalonna
- 6 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 2 tk sűrített paradicsom
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 db chilipaprika
A töltött káposzta recept első lépéseként a káposzta torzsáját kivágjuk, majd feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Valami nehéz dologgal lesúlyozzuk, hogy ne tudjon a víz felszínére feljönni.
Amíg puhul a káposzta, a zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, és közepes hőfokon további 2 percig dinszteljük. Hozzáadunk a daráltpaprika-krémet, a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd teszünk hozzá a káposzta főzővizéből 1 dl-t és addig főzzük, amíg ismét zsírjára nem pirul. Ezt még kétszer megismételjük, hogy a végeredmény egy szinte hagymakrém legyen.
Ekkorra a káposzta már annyira megpuhul, hogy egy csipesz segítségével elkezdhetjük lefejteni a külső leveleket, egyre beljebb haladva. Amikor már csak akkora levelek válnak le a káposztáról, amibe nem tudnánk gombócozni, kivesszük a vízből és félretesszük a főzővízzel együtt.
A darált húshoz keverjük a hagymás alapot, és alaposan eldolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, a saját ízlésünk szerint beállítjuk az ízeket. A húshoz hozzákeverjük a rizst is, majd a már kihűlt levelekbe elkezdjük a gombócozást. A nagyon vastag torzsarészt érdemes egy késsel eltávolítani. Én nem szeretem, ha kicsi a gombóc, így kb. 80 g-os kis gombócokat formáztam és azokat csomagoltam be. Célszerű a torzsa irányába végezni a feltekerést, és úgy betömködni a levelek két oldalát a húsba.
Egy nagyobb méretű fazék aljába tesszük a savanyú káposzta kb. 1/3 részét, majd erre szépen sorba felhelyezzük a kész gombócokat. A tetejét megszórjuk a bors, az egész kömény, a karikára vágott kolbász és a kétfajta szalonna harmadával, majd jöhet egy újabb réteg. Én annyit „csaltam” – hogy a káposzta ne menjen kárba –, hogy finomra összevágtam és felhasználtam a rétegezéshez, egy kis savanyú káposztával összekeverve. Mehetnek a rétegek közé a babérlevelek és a roppantott fokhagymagerezdek is.
Főzés és tálalás
Amikor belekerültek a lábasba a hozzávalók, felöntjük a káposzta főzővizéből annyival, ami éppen ellepi, és közepes hőfokon feltesszük főni. A tetejét megszórjuk a fűszerpaprikával, a sűrített paradicsommal, és a daráltpaprika-krémmel, sózzuk, beletesszük a chilipaprikát és a roppantott fokhagyma gerezdeket és fedő alatt, lassú tűzön 1-1,5 órát főzzük. 40 perc elteltével a chilipaprikákat érdemes kivenni, nehogy szétfőjenek. Ha elkészült, tejfölt kanalazunk a tetejére, és a puhára főtt chilipaprikával együtt tálaljuk.
- Előkészítési idő: 50 perc
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Összesen: 2 óra 20 perc
Ha tetszett a Zsolti-féle töltött káposzta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!