Egy olasz sajtcsoda robbantott rekordot: egy 36 kg-os Parmigiano Reggianót bontottak meg, ami 1998 óta várt erre a pillanatra – pontosan 27 év és három hónap érés után került fel a vágódeszkára, ezzel megdöntve a korábbi 21 éves rekordot.
A sajt Romano és Silvia Camorani 1998-as terméke Poviglióból, az Emilia-Romagna régióból. A becsült ára igencsak borsos: 20 000 € fölötti értéket képvisel (kb. 8 millió forint), szóval nem csak úgy egy laza hétvégi nasira dobnád be a bevásárlókosárba.
A sajtot ünnepélyes ceremónián nyitották fel, amin 7 kg-ot szolgáltak fel a vendégeknek, és az íze mindenki szerint „egyszerűen földöntúli” volt.
Mitől ilyen különleges?
A Parmigiano Reggianót általában 12–36 hónapig érlelik. A legfiatalabb, 12 hónapos verzió még enyhébb, tejesebb ízű, míg a 24 hónapos a legnépszerűbb: ilyenkor már diós, kristályos, gazdag ízvilágú. A 36 hónap feletti sajtok pedig igazi ínyenc különlegességnek számítanak nagyon intenzív, umamis, morzsalékos textúrával. Ennél hosszabb érlelés már ritkaság, épp ezért volt szenzáció a mostani 27 éves példány. Ilyen hosszú ideig csak kivételes minőségű sajtokat tudnak biztonságosan tárolni.
A Parmigiano Reggiano Szövetség szakértői tanúsították, hogy a sajt hiteles, ehető és magas minőségű. Nicola Bertinelli, a szövetség elnöke szerint ez a sajt „őszinte természeti kincs”, ami bizonyítja: tartósítószer nélkül is megőrzi csodálatos minőségét.
Mi lesz a maradékkal?
A Camorani család helyi eladásra szánta a maradék sajtot – egészben vagy darabokban –, japán piacról is szó esett, de valószínűleg odahaza értékesítik. A 2000-ben készült korábbi 21 éves rekorder sajt jótékonysági árverésre került.
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock