Street Kitchen Guide

AkertésatányérközöttnincsnagytávolságaFiastyúkUdvarházban

A SK Outdoor cikkek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Friss zöldségek a kertből, ropogós porchetta a tányéron, házi fagylalt a desszertben – a Fiastyúk Udvarház nemcsak ételeket kínál, hanem mesél is. Székesfehérvár mellett, a Bakony szélén egy olyan vidéki helyet találtunk, ahol a nyugalom nem marketingfogás, hanem minden: itt valóban lassabban telik az idő, színesebbek az ételek, és könnyebb fellélegezni. Ökogazdaság, étterem, terasz, ahová jó kiülni – és egy hely, amit érdemes közelről is megismerni.

Városból a nyugalomba, kertből az asztalra

Megérkezni a Fiastyúk Udvarházba kicsit olyan volt, mintha valaki rendet rakott volna bennünk. Balra veteményes, jobbra gyönyörű panoráma, szemben pedig elegáns épület, ami szinte belesimul a tájba. 

Még ki sem szálltunk az autóból, de már érezni lehetett, hogy itt valami más kezdődik, mint amit a 8-as út ígér nekünk. A Fiastyúk Udvarház egy aprólékosan felépített biogazdaság, egy kifinomult vidéki étterem, és – ami engem különösen megfogott – egy nagyon átgondolt kert, ami nemcsak gyönyörködtet, hanem etet is.

Az éttermet 2019-ben nyitották, egy olyan épületben, amit még húsz évvel korábban a tulajdonos, Rostási-Szabó József szülei építettek. Az elkerülőút megépülése miatt sokáig kihasználatlanul állt, a Covid-időszak őket sem kerülte el, de most a család és a séf, Krizsán Gábor közösen formálják a helyet étteremmé és esküvői helyszínné.

fiastyuk-udvarhaz-1-of-21-scaled
A Fisatyúk Udvarház épülete, mellette hosszan veteményes és fűszerkert húzódik (Fotó: Menyhárt Daniella)

Több hektárnyi területen gazdálkodnak, többnyire kertből az asztalra koncepcióval: van fűszerkertjük, veteményesük, cukkini, paradicsom, szeder, és ami nem fér el a látványkertben, azt a közeli földterületeiken termesztik meg. Amit pedig nem ők állítanak elő, azt környékbeli termelőktől vásárolják. A saját gyümölcsöket lekvárnak, szörpnek teszik el, vagy egyszerűen beépítik a fogásokba – egy levesbe, egy desszertbe, vagy akár egy chutney-ként a főételbe. Ebben valóban van kerti munka, amit egy négyfős kertészcsapat lát el az év szinte minden napján. Az általuk feldolgozott termékeket meg lehet vásárolni az étteremben.

A színek mindent visznek a tányéron

Az ételek látványvilága erős: minden tányéron megjelenik a kert egy kis részlete – ehető virágokkal, gyümölcsökkel, különböző textúrákkal és elképesztően élénk színekkel. A fácánleves nálam mindig tuti befutó, itt például egyszerre volt klasszikus és könnyed, a májgombóc is jól állt az enyhén fűszeres lének. A másik leves, amit kóstoltam, egy eper-málna krémleves volt, ami Rákóczi-túrós fagylalttal érkezett – édes, játékos, frissítő.

fiastyuk-udvarhaz-5-of-21-scaled
Eper-málna krémleves (Fotó: Menyhárt Daniella)

Az egyik főételünk egy porchetta volt: kívül ropogós, belül omlós, mély ízű jus-vel és zöldborsórizottóval tálalva. A rizottó ízében erősen hozta a zöldborsót, állagra nekem lehetett volna lényegesen krémesebb, de az ízek a helyükön voltak.

fiastyuk-udvarhaz-7-of-21-scaled
Porchetta zöldborsós rizottóval (Fotó: Menyhárt Daniella)

A másik főfogás marhapofapörkölt volt dödöllével – ez utóbbi meglepően könnyű, már-már fánkszerű textúrával lepett meg minket. A pörkölt sűrű, mély, vörösboros, ragacsosan szaftos, a hús omlott és foszlott. A tetején tejfölhab volt – mintha egy paprikás csavart hozott volna vissza a tányérba, de mégsem tolakodóan. Azt gondolom, hogy inkább őszi-téli választásnak az igazi, de ilyenkor is jóleső.

fiastyuk-udvarhaz-14-of-21-scaled
Marhapofapörkölt (Fotó: Menyhárt Daniella)

A desszertek a nyerők

Nálam a desszertek vitték a prímet. A kürtőskalács házi fahéjfagylalttal például egy teljesen új szintre emelte a klasszikust. Nemcsak az íze, hanem a tálalása is élményszámba ment: gyümölcsrétegek különböző állagban, ropogós díszítések, krémes fagyi – minden textúra jelen volt. A másik nagy kedvencünk a rumbaba volt, ami egy szaftos, alkohollal átitatott sütemény marcipánfagylalttal – édes, illatos, különleges, nem is változtatnánk rajta semmit.

fiastyuk-udvarhaz-20-of-21-scaled
Rumbaba (Fotó: Menyhárt Daniella)

A séf fagylaltjai helyben készülnek, és nemcsak a desszertekben, de előételekben is meglepetésszerűen bukkannak fel.

A tulajdonosok idén pezsgőkészítésbe is fogtak: az első palackok néhány év múlva lesznek fogyaszthatók, de a bor már most jelen van az étlapon, a hangulatban, a ház filozófiájában. Rostási-Balogh Szilvia tulajdonos szerint a Fiastyúk lényegét a családias hangulat és az egyszerű, de minőségi élvezetek adják. Ez nem csupán egy étterem vagy szálló, hanem egy hely, ahol az ember visszatalálhat a nyugalomhoz és a természethez – mondja.

Ha elvonulnál, ha csak egy csendes estére vágysz jó kilátással és csenddel, vagy ha hosszabb utazásból hazafelé tartva megpihennél, és ennél egy jót – ez a hely jó eséllyel rád van szabva, a kilenc szobájuk valamelyikében meg is tudsz szállni. A Fiastyúk Udvarházban nincs semmi hivalkodó, csak a csönd, a fény, a jó ízek, és az érzés, hogy itt egy picit minden lelassul. Mint otthon. Csak egy kicsit nagyobban.

Cím: 8041 Csór, Alsótabán u. 60.

Ha tetszett a Fiastyúk Udvarház, ahol a kert és a tányér között nincs nagy távolság cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!