És tudjátok mit? Ők ezt nem is bánják. A Beat étterem séfjei szerint sokkal izgalmasabb így, színesen és szélesen mutatni meg azt, ami őket érdekli és jellemzi. Mi pedig nem vitatkoztunk velük – inkább rendeltünk. Megnéztük, miért van tele hétköznap este is a hely, és miért nem tudják 10 éve leszedni az étlapról a legendás mákos gubát.
Átlépsz egy másik dimenzióba
A Beatet Székesfehérváron nyitották, az étterem neve a város régi diszkókorszakából származik: hétköznapokon étteremként, hétvégenként pedig DJ-pulttal felszerelt szórakozóhelyként működött. Azóta már csak étteremként üzemel, de a múltból áthozott laza, vibráló hangulat a mai napig érezhető. A belső tér maga az eklektikus elegancia: az ipari elemek, a klasszikus és elegáns részletek keverednek egy kis játékossággal, ami tökéletesen illik az étterem koncepciójához.
-kDAjb-.webp)
A két séf, Moór László, aki Szigligetről érkezett, és Moór Veronika, aki Cecéről származik, több évtizedes gasztromúlttal rendelkezik. Korábban mindketten Budapesten dolgoztak, többek között a Borkonyhában, Bíró Lajosnál, de László a Bestia nyitásában is részt vett, végül pedig a Beatben kaptak teljes szabad kezet a konyha vezetésében. Hét éve hívták őket ide, hogy profitábilissá tegyék az éttermet, amit egy év alatt sikerült elérniük; azóta is jól ismert és elismert szereplői a székesfehérvári gasztronómiai életnek.
-gGbkQ2.webp)
A Beat étterem beskatulyázhatatlan étlapja
Az étlap első ránézésre is meglepően hosszú, a szezonális ajánlatban legalább 20-féle étel szerepel, ami mostanság meglepő, hiszen az egyszerűség inkább a trend. Ázsiai jellegű ételek, balatoni halak, olasz tészták és magyaros fogások sorakoznak a Beat étterem kínálatában, és van, hogy László naponta kétszer is változtat a napi ajánlaton, ha valami tuti ötlete támad. A konyhafőnökök házaspárként, utazásaik során szerzett inspirációikat építik be a kínálatba, így a fogások mindig frissek és izgalmasak. Minden ötletüket az étlapra teszik, ezért nehéz besorolni őket. A személyzet szerint, ha ez az ára a gasztronómiai díjaknak, inkább választják a színes, sokrétű menüt.
Rakott krumpli: újragondolt klasszikus
Elsőként a rakott krumplit kóstoltuk, és kíváncsiak voltunk, mit tud 6490 forintért. Meglepően nagy adag érkezett, tökéletes, 6 perces főtt tojással, házi kolbásszal, kolbászchipsszel, dollárburgonyával és paprikás tejfölhabbal. Minden elem külön-külön is működött, a füstölt ízek, a szalonnadarabok, a hagyma és a friss zöldségek mind hozzájárultak a telt, testes ízhez.
-TAVCrg.webp)
Marhaoldalas vadasan zsemlegombóccal
A második főétel még izgalmasabb választásnak bizonyult: a marhaoldalas mellett döntöttünk, amit vadasan készítettek el zsemlegombóccal (7490 Ft). Az oldalas vajpuha, omlós volt, a sárgarépa külön pirítva, a krémek lágyak és ízletesek, a zöld olaj tökéletesen passzolt, a zsemlegombócok hibátlan formájúak és ropogósra pirítva érkeztek. Ez volt a menünk legjobb része, pedig még jött a desszert is!
-Kwc6AJ.webp)
Mákos guba, de másképp
A hosszú étlaphoz képest a desszertkínálat arányaiban kevesebb választási lehetőséget ad – ami egyáltalán nem baj, sőt! A Beat étterem legnépszerűbb desszertje a „Máshogy guba”: puha pirított kalács, gazdag, de könnyű mákos krém, karamellszósz, vaníliás hab és liofilizált gyümölcsök. (3290 Ft) Az ízek harmóniája és a kalács állaga miatt érthető, hogy tíz éve az étlapon van. A napi ajánlatból választott kávés crème brûlée (2490 Ft) is igazán rendben volt, de a guba vitathatatlanul a sztár.
-BfssGE.webp)
Megéri vagy sem?
A Beat étterem nem olcsó, de remek ár-érték arányú hely, ahol kiadós adagokat kapsz, prémium alapanyagokból, modern konyhatechnológiával. Az étlap változatossága és a fogások minősége miatt megéri visszatérni, mi kifejezetten szerettük a helyet! Ha valaki egyszer megkóstolja a rakott krumplit vagy a vadast, rögtön megérti, miért nem lehet beskatulyázni ezt az éttermet.