Street Kitchen Guide

EgytestvérpársütiaBalatonegyiklegjobbhamburgerét,máresküvőtisvállalnak

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Nem nagyon van ma olyan street food rajongó a Balaton északi partján, akinek a hamburgerről ne a Bitang Burger jutna az eszébe. Pedig az alsóörsi csapat alig két éve nyitotta meg a kis éttermét, ráadásul nehezített pályán, a covid kellős közepén, azóta azonban országos rajongótáborra tettek szert.

Az elhatározás persze sokkal régebbre nyúlik vissza. „Úgy kezdődött az egész, hogy otthon ültünk vasárnap, pezsgőztünk és szerettünk volna valamit enni, de nem lehetett, mert semmi nem volt nyitva” – meséli Kovács Olivér, az egyik tulajdonos. Olivér a párjával, Radnóti Máriával együtt döntötte el, hogy megreformálják az alsóörsi gasztroéletet. Mindketten gyerekkoruk óta kötődnek alsóörshöz, és legfőbb céljuk nemcsak az volt, hogy a Balaton legjobb hamburgerét süssék, hanem az is, hogy a helyiek végre télen is el tudjanak járni helyekre, és jót tudjanak enni.

Ehhez már nem kellett mást tenni, mint hazahívni Olivér testvérét, Balázst, aki akkoriban Amerikában dolgozott. Azt mondja, mihelyt jött a hívás, hogy Alsóörsön a család hamburgerezőt nyitna, azonnal ült is a repülőre. Ekkorra kinézték a jelenlegi üzlethelyiséget, amit saját kezűleg újítottak fel.

A csapat (Fotó: Kalas Györgyi)

Bitang jó hamburger

A kis csapatnak előtte még nem volt étterme: Mária programozó, Olivér villanyszerelő, Balázs pedig az építőiparban dolgozott New Yorkban. Bár korábban már megjárta Hollandiát, ahol egy étterem konyháját is vezette. Volt tehát némi fogalma arról, mi a jó minőségű, finom ételek titka. És hogy miért hamburgerező? Tinédzser kori álma volt a testvérpárnak, hogy egyszer majd hamburgerezőt nyisson. Így született meg a Bitang Burger & Coffee Shop.

Nagy kedvencem lett a mexikói (Fotó: Kalas Györgyi)

A Bitang Burger receptje – mint Balázs mondja – egyszerű és nagyszerű, nincsenek túlbonyolítva a dolgok, a legfontosabb, hogy minden a lehető legjobb alapanyagokból készül. A hamburgerbuci a veszprémi Mákmoiselle pékségből érkezik, a hamburgerhús pedig saját recept szerint készül. Bár mint Balázs hangsúlyozza, a hamburger esetében a titok mindössze a hús és a faggyú helyes arányában rejlik, ő fűszereket nem is használ. Ezek alapján állították össze burgereiket, melyek közül az étlapon kilenc szerepel. Ehhez egyébként jön még minden héten egy heti ajánlat, ami gyakran változik.

Készülnek a burgerek (Fotó: Kalas Györgyi)

Nem maradnak hoppon azonban a vegák sem! Számukra is készítenek húsmentes burgert, de én például az avokádós hamburger esetében is meg voltam elégedve a zöldség mennyiségével. Nekem ez a kedvencem, de a legnépszerűbb burgereik egyébként a sajtburger és a névadó Bitang burger, ami a húspogácsa mellett még egy nagy adag tépett húst is tartalmaz. Ezen kívül néha bedurrantják a smokert is, ahol oldalast készítenek. A hamburger kiadós, ár-érték arányban remek, de sokan odavannak a sült krumpliért is, aminek Olivér a felelőse. Mondanám, hogy a Bitangban nem a méret a lényeg, de ez nem igaz, a fiúk ugyanis olyan szinten megpakolják a burgereket minden földi jóval, hogy akár egész napra elegendő kalóriamennyiséghez jutunk. 

Ez itt kérem nem kis adag (Fotó: Kalas Györgyi)

Ide jár a fél ország

A Bitang Burger a gondos tulajdonosoknak, és természetesen a szuper hamburgernek köszönhetően annak ellenére azonnal befutott, hogy az üzlet nem is a parton van. Nemcsak a nyáron a Balcsihoz érkezők fedezték fel őket, hanem rendszeresen járnak hozzájuk a környékbeli falvakból, sőt Veszprémből is rengeteg törzsvendégük van. Az alsóörsiek pedig természetesen azonnal a szívükbe zárták őket, és van olyan, aki minden héten náluk eszik.  De az ország másik végéről, Szegedről, Debrecenből, és persze a fővárosból is érkeznek. Mária szerint vendégeik már szinte családtagnak tekintik őket, és a közvetlen hangulatnak is köszönhető, hogy ennyien visszatérnek.

Laza hangulat, vicces dekor (Fotó: Kalas Györgyi)

Szeretnének a jövőben is minél több embert elérni, hiszen kezdettől fogva az egész éves vendéglátás mellett tették le a voksukat. Télen se zárnak be, őket egy álmos január délben is egészen biztosan nyitva találod Alsóörsön, és szeretnék, ha a Balaton nem csak a nyárról szólna. 

Egész évben Balaton!

Hiszen nyáron már így is tele vannak, olyannyira, hogy sokszor csak elvitelre tudnak kiszolgálni, erre készüljetek. Persze van olyan nehézpályás rajongó, aki ezt is megoldja, és inkább hoz magával asztalt, hogy tuti le tudjon ülni. Van, aki már annyira megszerette őket, hogy az esküvőjére is tőlük kérte a kaját. Szívesen vállalnak egyébként esküvőt, ilyenkor persze kitelepülnek a helyszínre és helyben készülnek a húsos finomságok.

Mindenkit levesz a lábáról a Bitang burgere (Fotó: Kalas Györgyi)

A helybe és a fiúkba nem nehéz beleszeretni, és a hamburger mellett legalább ennyit nyom a latban a laza hangulat, a vicces dekor és a saját Spotify-lista, amit természetesen a tulajdonosok maguk állítottak össze.

Bitang Burger & Coffee Shop 

Cím: 8226 Alsóörs, Endrődi Sándor u. 24/A

Bitang Burger & Coffee Shop
Bitang Burger & Coffee Shop
8226 Alsóörs, Endrődi Sándor u. 24/A

Ha tetszett a Bitang Burger & Coffee Shop tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!