Az Indigo nevű indiai éttermet is üzemeltető tulajdonosok a Bombay Budapest nyitásakor szerettek volna egy kicsit továbblépni, és az indiai konyha nagyobb mélységét is megmutatni. A személyzet minden tagját India Goa tartományából hozták, azzal a céllal, hogy a hagyományos indiai konyha mellett annak kortárs vonulatát is felvillantsák. Hiszen az utóbbi időben ott is hatalmasat fejlődött a gasztronómia! Az indiai konyhára amúgy is jellemző a sokszínűség, de itt, ha lehet, ezt még tovább fokozták. Tényleg meg lehet kóstolni olyan indiai jellegzetességeket, amelyek máshol nem elérhetők. Mindezt gyönyörűen tálalva, már-már szinte fine dining stílusban.

Kicsi tálacskák sokszínűen: ez a thali
És ha valóban valami egyedi dologra vágytok, vagy csak szeretnétek feldobni a napot, akkor nagyon ajánlom a hétfőtől péntekig 12 és 15 óra között elérhető thali menüt, amiből vega és húsos változat is összeállítható. A thali egy indiai étkezési forma és egyben az ehhez használt tál neve is. A szó szanszkrit eredetű, tálcát vagy tányért jelent. A thali egy komplex, több fogásból álló étkezés, amit általában egy nagy fémtálon szolgálnak fel, kisebb tálkákban (ezek katori névre hallgatnak), különböző ételekkel. Ez az indiai ételek legjavát sorakoztatja fel: rengeteg íz egy hatalmas tálcán. Nemcsak finom és különleges, de esztétikailag is csodás élményt nyújt, és az étterem teljes palettájából kaptok egy kis ízelítőt.
Az ebédmenüt nemrég megreformálták és most még ötletesebb, hiszen a lényege, hogy magad válogathatod össze, mit szeretnél enni. Ez nemcsak arra alkalmas, hogy egy igazán sokszínű, finom ebédet együnk, hanem arra is, hogy leteszteljük az étterem több fogását. Így amikor legközelebb visszatérünk, akkor már célirányosan tudunk szemezgetni a kínálatból.

Köret + katori
Az alap minden esetben 990 forint, ez tulajdonképpen a köretet tartalmazza: basmati rizst, egy darab vajas naant, egy kis adag salátát és egy ropogós papadamot. Ez utóbbi egy vékony, ropogós indiai lepényféle, ami lencséből vagy csicserilisztből készül, így legtöbbször gluténmentes is. Erre az alapra jönnek rá a választható katorik, azaz tálkák. Hangsúlyozom, hogy ezek tényleg kicsik! Minimum hármat kell belőlük választani, de ennyi kell is, hogy jóllakjon az ember. Sőt, ha kiadós módon szeretnél ebédelni, akkor inkább 4-5 katorit ajánlok – ezek ára 950 és 1800 Ft között mozog.
Az ételek nem véletlen sorrend alapján kerülnek a tányérra, hiszen így is kell őket fogyasztani: saláta, sajt, zöldséges curry, húsos curry, joghurt, majd desszert. Az indiaiak mindig esznek az ebédhez egy kis joghurtot, mert szerintük az nagyon jót tesz az emésztésnek, és enyhíti a csípősséget. Ezért jelenik meg annyi indiai ételben a joghurt.

Színes kavalkád fémtálcán
Teszteltem a dal bukharát, mert ez a fekete lencsés szósz a nyitáskor a kedvencem lett. Kértem vajas csirkét, hiszen ez nálam egy indiaiban sosem maradhat ki, de választottam mellé egy csirke tikka masalát is. Elcsábultam a rákos prawn calvin láttán is, pedig ez a drágább katorik közé tartozott, és a vega szószok közül érkezett még egy palak paneer, azaz házi készítésű sajt spenóttal.
Öröm volt nézni ezt a sokszínű kavalkádot, és szintén jó pont, hogy a csirkés ételek szinte tökéletesek voltak. A butter chicken és a chicken tikka masala ugyan hasonló fogások – krémes, fűszeres, paradicsomos csirkés curryk, de van azért különbség. A vajas csirke egy lágyabb, tejszínes, míg a tikka egy jóval fűszeresebb, paradicsomosabb, kissé erősebb és pörköltszerűbb étel. Amihez a csirkét (elvileg) előtte kemencében sütik meg. Mind a kettőt ajánlom! Még ezeknél is jobban ízlett azonban az említett spenótos palak paneer, ami amúgy is az egyik kedvenc indiai szószom. A tigrisrákos, kókusztejjel ízesített curry azonban egy kicsit enyhe és híg volt az én ízlésemnek. Jobban szeretem az igazán sűrű curryket, amikben úgymond megáll a naan. 😀
Bombay Budapest: harmonikus, de autentikus ízek
Ami az első kóstolás után feltűnt, hogy a nyitás óta finomhangolták az ízeket, csúnyán mondva kissé magyarosították. Furcsa számomra, hogy a magyarok elvileg mindent megcsípősöznek, a fűszeres indiai ízeket viszont nehezen viselik. Én nem szeretem a csípőset, az india konyhának viszont a rengeteg fűszer összehatása a lényege. Egy jó indiai egész napra bizsergeti az ember testét. A Bombay Budapest étteremben az ételek sokkal lágyabbak, ami szerencsére nem zárja ki azt, hogy finomak. Én azonban elbírtam volna még több fűszert és némi erősséget is. És a salátát is kissé megúszósra vették: nagy darabokra vágott répa és uborka öntet nélkül.

Összességében mégis azt gondolom, hogy ez itt tényleg a város legkreatívabb ebédmenüje, amit mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak, akiket érdekelnek az indiai ízek. Hiszen indiai étteremből még mindig nincs túl sok a városban. Pedig az indiai konyha rendkívül színes és egészséges, sőt vegáknak is izgalmas. Mivel három katorit kötelező választani, legolcsóbban olyan 4500 Ft körüli összegre jön ki az ebéd – ebben persze még nincsen szervizdíj és ital. Ez nyilván nem veszi fel a versenyt a kifőzdés árakkal, de arra tökéletes, hogy egyszer-egyszer feldobd vele a napot!
Estére is remek
Amit még mindenképpen vegyetek szemügyre, az a fantasztikus dizájn és az egyedileg tervezett tapéták, amiket – nem viccelek – a vécében találtok! A jaguáros különösen nagy kedvencem lett. Az alsó és a felső szinten is található bárpult, kiemelkedően nagy az italválaszték, úgyhogy nemcsak vacsorára érkezhettek, hanem baráti iszogatásra is. A Bombay Budapest az italválasztékával is kimagaslik: nincs hiány különleges koktélokból sem!
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 17.