Gluténmentes étrendet követni ma már nem számít olyan ritkaságnak, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A klasszikus cukrászdák kínálatában is fel-felbukkannak mentes opciók, de aki megbízható, garantáltan gluténmentes süteményre ácsingózik, annak még mindig nincs annyira könnyű dolga. Kivéve, ha Kőszegen jár, ahol a Cukrátzda mentes kínálatából akár csukott szemmel is bátran válogathat.
A mentes vonalra szakosodott a Rátz család
Rátz Zoltán 2019-ben indította el a családi vállalkozást. Már az alapanyagok beszerzése sem volt egyszerű, hónapokig tartott, míg mindent előkészítettek az induláshoz. Egy alapos nagytakarítást követően aztán kikerülhetett a „gluténmentes” felirat a Cukrátzda bejárata fölé. És hogy miért pont a mentes vonalra álltak rá? Bár gyakori, hogy a hasonló vendéglátóhelyek a tulajdonos személyes érintettsége nyomán születnek meg, ez a Rátz család esetében nem így történt. Egyszerűen felismerték, hogy igény lenne a környéken a különféle mentes süteményekre.

Sőt, ez az irányvonal náluk nem merül ki a desszertekben. Zoltán fia, Roland egy közétkeztetéssel foglalkozó céget vezet, ahol ugyancsak gluténmentesen készülő ebédet biztosítanak a közeli óvodák, iskolák, valamint a speciális diétát követő felnőttek számára. Így a gluténérzékenységgel élő gyerekek is élvezhetik az uzsonnára kapott kiflit vagy a pirított zsemlekockával tálalt levest a menzán.

Az már a sors fintora volt, amikor Roland és felesége, Nikolett kislányáról kiderült, hogy tejfehérjeérzékeny. Még jó, hogy nem kellett a szomszédba menniük pár tuti mentes receptért! :D
Mindenféle érzékenységre felkészült a Cukrátzda
A Cukrátzda a szó legszorosebb értelmében vett gluténmentes cukrászda és pékség. A keresztszennyeződés lehetősége sem áll fent náluk, hiszen sem a cukrászüzemben, sem az üzletben nem fordul meg egy szem hagyományos liszt sem. A csapat titkos receptúrákkal dolgozik, minden egyes pékáru és cukrászsüti receptjét maguk fejlesztették ki, és mindennek megvan a trükkje, hogy a lehető leginkább hozzák a megszokott ízeket és állagokat.

A (pék)süteményeik 100%-ig gluténmentesek, emellett többféle érzékenység esetére is tudnak szolgálni finomságokkal. Széles a szortiment laktózmentes, tejmentes és tojásmentes sütikből, valamint a cukormentes desszertekkel is folyamatosan kísérleteznek. Többféle édesítőszerrel próbálkoztak, míg a vendégek visszajelzései alapján végül az eritrit mellett tették le a voksukat. A falon lévő táblán részletesen feltüntetik, melyik finomság kiknek ajánlott, és persze a pultban állók is készséggel (és felkészülten) válaszolnak minden felmerülő kérdésre. Sőt, ha megoldható, külön kérésre akár vegán módon is elkészítik a kiszemelt harapnivalókat.

Megszólalásig hasonlít minden süti a hagyományos verzióra
A gluténmentes kenyerek és péksütemények remek alternatívát jelentenek a gluténérzékenyek számára, de valljuk be: ritkán kelnek versenyre az igazi, liszttel készülő termékekkel. A Cukrátzda azonban az élő példa rá, hogy igenis lehet közel hasonló minőségű, pihepuha, foszlós kelt tésztát és omlós süteményeket készíteni gluténmentes kivitelben is.
Timivel, a fotósunkkal alig akartunk hinni a saját szemünknek (és szánknak), amikor sorra kóstoltuk a termékeket. A kávés minyon szaftos és édes, a málnás-fehércsokis szelet légiesen könnyű és habos volt. Az almás rétes omlós és gazdagon töltött, a sajtos tallér kellemesen roppanós és pont annyira abbahagyhatatlan, mint bármelyik lisztes társa.

Ami pedig a legnagyobb meglepetést szerezte, az a vidéki kenyér és az aszalt paradicsomos gyökérkenyér volt. Mindkettő ropogós héjú, puha bélzetű, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nyoma sem volt a fűrészporos, morzsálódó állagnak és az ilyen-olyan utóíznek.

Ahogy azt is első falatra megértettük, miért a sajtos rúd a legnagyobb közönségkedvenc. Ebből nem tudnak eleget sütni a Cukrátzdában: sokan fagyasztva is visznek belőle, hogy otthon frissen sülve majszolhassák.
Országos szinten is hiánypótló hely a Cukrátzda
Az utóbbi években ugyan ugrásszerűen megnőtt a kifejezetten mentes vendéglátóhelyek száma, ez tény. De még mindig a fővárosban van könnyebb dolga annak, aki valamilyen ételérzékenységnek megfelelően szeretne bevásárolni kézműves péksütiből vagy süteményekből. Nem véletlen, hogy a Cukrátzda híre is messzire elért határon innen és túl! Volt olyan vásárlójuk, akinek csomagküldő automatába adtak fel péksütit, de az is előfordult, hogy az üzletből egyenesen egy Hollandiába tartó repülőre „szállt fel” egy sütijük.

És nem csupán a népszerűségük miatt érdemes előre leadni a rendelést, ha hozzájuk érkeztek. Mivel nem használnak adalékanyagokat, a kész sütikből, tortaszeletekből egyszerre csak kis mennyiséggel készülnek a pultba. Az viszont tuti, hogy mindenből egyből repetázni akartok majd!
Cím: 9730 Kőszeg, Rákóczi Ferenc u. 14.