Street Kitchen Guide

Aztcsiripelikamadarak,hogyprímabisztrókonyhavárKókán,aHotelCzinegeéttermében

Tökéletesre sült kacsacombhoz és igazi desszert-mesterművekhez volt szerencsénk a Hotel Czinege & Étteremben.

Egykor a vásárairól volt híres a Pest vármegyei Kóka települése, mára azonban inkább bringás körökben csenghet ismerősen a neve, köszönhetően az ott kiépült kerékpáros útvonalnak. Mi azonban kettő helyett ezúttal négy keréken gördültünk be, hogy célba vegyük a Hotel Czinege & Éttermet!

Tantermekből lettek a szobák

A szépen felújított épületről első pillantásra nem is mondanánk meg, hogy bizony már több mint 100 éve áll a Temető utcában. De mint Kiss Arnold szállodavezetőtől megtudtuk, az évek során téesz és romkocsma is üzemelt a helyen, sőt még általános iskolai tanítás is folyt benne! A mai napig előfordul, hogy egy-egy vendég nosztalgiázva emlékszik vissza, hol volt régebben a padja, vagy melyik sarokba állították be büntetésből. :D A hosszú évekig üresen árválkodó épületet aztán egy helyi vállalkozó vásárolta meg, és egy alapos renoválás után 2019 márciusában megnyitotta kapuit a Hotel Czinege & Étterem.

Bisztrófogásokban igazán erős a Hotel Czinege & Étterem

Üzleti szálloda lévén a kezdetektől az volt a cél, hogy a környéken munkaügyben járók be tudjanak térni egy jó ebédre vagy vacsorára. Épp ezért hétköznaponként ebédidőben kétfogásos business menüvel készülnek. Az állandó étlap felhozatala nemzetközinek mondható, egy kis magyaros és olaszos kitekintéssel. Ahogy Puskás Zsolt konyhafőnök fogalmaz, a Hotel Czinege & Étterem a fine bisztró irányába kacsintgat, próbálnak minden fogásba egy kis pluszt vinni, miközben azért a vidéken népszerű klasszikusoknak sem fordítanak teljesen hátat.

Hotel Czinege & Étterem
Kiss Arnold szállodavezető és Puskás Zsolt konyhafőnök (Fotó: Zele Timi)

Amiből csak lehet, a friss, helyi alapanyagot választják, a tányérokat díszítő mikrozöldek mindig a környékről érkeznek, ahogy a szomszédos településeken található húsüzemekkel is szoros kapcsolatot ápolnak. A szezonális séfajánlat mellett maga az állandó étlap is évszakonként frissül. Mi még a téli felhozatalból szemezgettünk, de sikerült beleválasztanunk néhány közönségkedvenc ételbe is, amelyek állandó elemei a kínálatnak.

Sült cékla kecskecamembert-rel

A téli étlap egyik vegetáriánus főétele a pirított kecskesajt (4490 Ft), amit a szezon kedvenc zöldségei dobnak fel: fűszerekkel szuvidált hokkaido tök és narancsos-balzsamos céklakockák. A diópesztó-halmokkal együtt egy igazi ízrobbanás ez a fogás – aki azt gondolta, hogy a vegák csak uncsi salátákon tengődnek, annak különösen ajánljuk figyelmébe!

Hotel Czinege & Étterem kecskesajt
(Fotó: Zele Timi)

Kacsacomb francia rakott burgonyával

Magyaros helyett franciás irányba viszik el a kacsacombot a Hotel Czinege & Étteremben. A húst 16 órán keresztük szuvidálják 70 fokon, ennek köszönhetően extra omlós, a bőre pedig tökéletesen ropogósra sül. A parmezános gratin burgonyával és a friss szilvából főzött raguval együtt egyszerűen hibátlan fogás! (5990 Ft)

Hotel Czinege & Étterem kacsacomb
(Fotó: Zele Timi)

Zsályás pappardelle roston sült kacsamájjal

Nyitás óta lerobbanthatatlan az étlapról a házi tésztából készülő zsályás pappardelle (5490 Ft), és az első falat után nem is szorult különösebb magyarázatra, hogy miért. A roston sült kacsamájfalatok és a rókagomba a selymes mártással együtt valóban remekelnek. Jó hír, hogy gluténmentes változatban is kérhető, így a gluténérzékenyeknek sem kell kimaradniuk a jóból!

Hotel Czinege & Étterem pappardelle
(Fotó: Zele Timi)

Chef kedvence pizza

Az olaszos vonal kedvelőit külön pizzarészleg várja az étlapon, nem kevesebb, mint 18 különféle pizzával. Ezek mindegyike szintén elérhető gluténmentes verzióban is. Vékony tésztás, de nem nápolyi stílusú pizzák, valahol félúton az olasz és a magyar ízlés között. A tésztát 24 órán át kelesztik, a liszt, a felvágottak és a sajtok pedig mind Olaszországból érkeznek hozzá. A Chef kedvence (3690 Ft) névre keresztelt pizzán a paradicsomos alapra speck sonka, pikáns szalámi, jalapeno és friss rukkola kerül, enyhén pikáns és adagra is kiadós.

Hotel Czinege & Étterem pizza
(Fotó: Zele Timi)

Izgalmas desszertpálya

A séfajánlaton túl rendszerint három desszert közül lehet választani a Hotel Czinege & Étterem étlapjáról, nekünk ebből kettőn is rögtön megakadt a szemünk. A kecskesajtmousse (2390 Ft) igazi különlegesség: egy tányérnyi könnyed, habos sajtfelhő lila köntösben, mellette ropogós törökmézdarabokkal és édes szilvával. A sütőtökös flan (2190 Ft) szintén habkönnyű, krémes finomság sütőtökchutney-val és vaníliahabbal. Egyik desszert sem tömény cukorbomba, épp csak leheletnyit édes lezárásai az étkezésnek.

Hotel Czinege & Étterem mousse
(Fotó: Zele Timi)(Fotó: Zele Timi)

Kellemes meglepetést okozott a Hotel Czinege & Étterem

Bevallom, magamtól nem biztos, hogy valaha is eszembe jutott volna Kóka felé venni az irányt, pláne nem egy kellemes bisztróebéd reményében. Épp ezért adom most tovább jó szívvel az ajánlást, amit kaptam, én is! 😊 Budapestről alig 1 óra kocsikázással (vagy egy kiadós, szűk 3 órás bringázással) már át is léphetitek a település határát, ahol egy nagyobb séta vagy kirándulás után biztosan jól fog esni egy ebéd a Hotel Czinege & Étteremben.

Aki nem vezet, az bátran nevezzen be egy-két pohár borra is, mert bár kevésbé ismert, a Kókai borvidék 400 évnél is régebbi múltra tekint vissza, ahogy arról a környéken található pincesorok is tanúskodnak. Ha pedig a sofőr is elcsábulna a koccintásra, akkor nem kell messzire menni szállásért sem!

Cím: 2243 Kóka, Temető u. 3.

Hotel Czinege & Étterem
Hotel Czinege & Étterem
2243 Kóka, Temető u. 3.

Ha tetszett a Hotel Czinege & Étterem tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!