A zero waste kifejezés hallatán sokaknak feláll a szőr a hátán, hiszen nagy elkötelezettséget igényel, ezért egy újabb problémaforrásként tekintenek rá. Akadnak persze olyanok is, akik jó dolognak tartják, de őszintén nem értik, hogy kinek van ideje és energiája még erre is odafigyelni. Pedig a felesleg nélküli főzésnek nem kell nyűgnek lennie. Pontosan azért lett kitalálva, hogy megkönnyítse a konyhai folyamatokat. Nincs minden második nap nagybevásárlás, nem kell folyamatosan takarítani vagy rendszerezni a hűtőt, ráadásul környezetkímélő is. A zero waste jelentése tehát a konyhai folyamatokra lefordítva: a saját szokásaidra építve kihozni a főzésből a maximumot!
Zero waste jelentése, mint életstílus
A „nulla hulladék” vagy a „hulladékmentesség” is elfogadható fordítása a zero waste mozgalomnak. Az életstílus középpontjában az a gondolat áll, hogy a meglévő erőforrásokat sokkal hatékonyabban és zöldebben kell felhasználni az élet minden területén. A körforgás és az egyensúly a kulcsszó, illetve hogy minden apró elemnek meglegyen a maga helye és feladata, a konyhán belül és azon kívül is.

Miért jó hulladék nélkül?
A legtöbb ember számára kicsit furcsának tűnhet az ilyen volumenű takarékosság főzés közben. Hiszen ez a fajta konyhai leleményesség és hasznosítás főleg a háborús időkből lehet ismerős, amikor a szegénység és az élelmiszerhiány komoly traumákat okozott egész generációk számára. Manapság pedig a környezeti szorongás kapcsán kerül előtérbe a zero waste szemlélet. De a konyhai pazarlás csökkentése nem kell, hogy küszködésből szülessen. A zero waste a kreativitásra alapozva könnyíti meg egyszerre az életet és a pénztárcát is.
A hulladékmentes főzés filozófiája csökkenti a konyhában eltöltött időt is, ami elsőre elképzelhetetlennek tűnhet, pedig így van. A „főzz egyszer, egyél háromszor” mondás Rosanne Rust elismert dietetikus és zero waste szakértőtől származik, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a maradék megmentésével egyszerre több ételt is el tudunk készíteni.
Továbbá a kevesebb élelmiszer pazarlása jobb táplálékot is eredményezhet. Amikor nem vásárolsz feleslegesen, nagyobb figyelmet fordítasz a minőségre és a mennyiségre. Ez mind segít abban, hogy elkerüld a feldolgozott élelmiszereket és helyette a megbízható, otthon előállított ételeket részesítsd előnyben.
A vásárlással kezdődik minden
A zero waste főzés első és talán legfontosabb lépése a bevásárlás. Ennek a kulcsa pedig nem más, mint egy jól összeállított lista, aminek a megírásához elengedhetetlen tudni, hogy mikor mi van éppen otthon. Ha segít, érdemes egy füzetet vagy telefonos jegyzetet vezetni ezeknek az észben tartására, így könnyű elkerülni a felesleges kiadásokat.
A legjobb konyhai zero waste praktikák
1. Zöldséglevelek
A zöldségek levele az esetek nagy részében nem a konyhapulton, hanem a kuka alján végzi. Ez nagy hiba, hiszen a zöldek megannyi módon felhasználhatóak. A sárgarépa, a cékla vagy akár a retek levele is hasznossá válhat a főzésben, ha gondos kézbe kerülnek. Ha a levelüket apróra vágjuk, remek alapot adnak egy tabulé salátához vagy pesztóhoz.

2. Tartsd meg a héját!
A gyökérzöldségek héja igazi kincs, főleg, ha valami egészséges nasit kell felmutatni. Az egyik legjobb maradékmentő recept a krumplihéjchips, mivel nemcsak a gyomrodat menti meg az éhségtől, de a konyhádat is a pazarlástól. Érdemes tehát a megmaradt (és persze alaposan megtisztított) héjakat olajjal meglocsolni és fűszerezni, majd bedobni a sütőbe, egy fantasztikus házi snack elérése érdekében.
3. A kávézacc varázsa
Egy adag finom, gőzölgő kávé nélkül nem is indulhat el reggel… de mit csináljunk a megmaradt kávézaccal? A válasz egyszerű: hasznosítsuk! A kávézacc számtalan módon bevethető egy háztartásban, legyen szó növényi műtrágyáról, kártevőriasztóról vagy akár szépségápolási termékekről. Koffeintartalma miatt elterjedt hozzávaló például arcmaszkokban és hámlasztókban is.

Ismerd meg a konyhád és vele együtt önmagad!
A legtöbb felesleget akkor tudod kiirtani az életedből, ha egyre több időt töltesz a konyhában. Azáltal, hogy komfortossá válsz az alapanyagok és receptek világában, megtanulod, hogy miből mennyit érdemes használni, mikor van szezonja bizonyos gyümölcsöknek, zöldségeknek és hogyan hasznosítható az elsőre hulladéknak tűnő maradék. A tapasztalattal nő a kreativitás és a tudatosság, így nemcsak a megtermelt szemét fog csökkenni egy idő után, hanem a bizonytalanságod is!