Hirdetés

5 ok, amiért bűn kidobni a kávézaccot

Hirdetés

5 ok, amiért bűn kidobni a kávézaccot

Hirdetés
Bizonyos becslések szerint a világon több, mint 2 milliárd csésze kávé fogy naponta. Ehhez kapcsolódóan logikusan rengeteg kávézacc is keletkezik - ami javarészt a szemetesben köt ki, pedig sokféleképpen felhasználható.
Hirdetés

Az újrahasznosítás napjainkban igencsak népszerű – nem véletlen! A fenntarthatóság jegyében összegyűjtöttünk 5 tippet: íme a kávézacc felhasználása az eszpresszó után! 

Szagtalanítás kávézaccal

A hűtőbe zárva bizonyos aromák elérhetik a kellemetlen “szag”-szintet. Ekkor jön képbe a lefőtt kávézacc! Tegyél belőle egy edényben a hűtőbe, és hagyd dolgozni – garantáltan eltüntet minden büdösséget! Pápá, hűtőszag!

Még praktikusabb tulajdonsága, hogy például fokhagymapucolás vagy szeletelés után a kézről is ledörzsölheted vele a nemkívánatos szagokat. 

Tisztít 

A tisztításban is segítségedre lehet a zacc: akár magadról, akár edényekről van szó. Az elhalt hámsejtek ádáz ellensége egy kis mézzel és olívával indul harcba. Ez a keverék hatékony a száraz, cserepes ajkak ellen, elég csak átdörzsölni vele a szájat.

Méz nélkül a kávézacc és az olíva a narancsbőrt veszi célba. Ehhez zuhanyzás közben egy kiadós testradírozásra van szükség, és utána élvezheted is a sima bőrt! 

kavezacc-felhasznalasa
Bőrradír, természetesen!

Az odakozmált edények szintén retteghetnek, ha előkerül a zacc: szárazon sikáld át őket vele, és mosogatás után csillogni-villogni fognak. 

Antioxidáns-forrás

Nem biztatunk arra senkit, hogy kávézaccot zabáljon, de a Navarrai Egyetemen végzett kutatások azt igazolták, hogy alkalomadtán hasznos lehet. A kutatócsoport eredményei alapján a filter, az eszpresszó és a dugattyús főzőkből származó zaccban van a legtöbb, a kotyogós kevésbé antioxidáns-dús. 

A kávézacc felhasználása növények alá

A kertben is hasznos a kávézacc: ha úgy látod, hogy a növények kicsit kókadoznak, dobj alájuk egy kevés presszómaradványt! 

kavezacc-felhasznalasa

Horgászok, figyelem!

Szereted a friss halból készült kajákat, ezért eljársz horgászni? Akkor ez a praktika neked szól. A kávézaccban elszállásolt csalikukacok bizonyítottan boldogabbak – legalábbis tovább élnek. Nem beszélve arról, hogy a halak – különösen a pisztráng és a sügér – vonzódnak a kávéillatú férgekhez. 

Forrás: Farmersalmanac, Madamedeals

Képek: Unsplash


Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!  

Még több érdekesség:

95 évesen is fitt: ezt eszi II. Erzsébet királynő

Így szépülnek a nők a világ körül – tippek, trükkök a konyhából

Jude Law szakácsnak állt: ezért készít vega kajákat

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?