Az Év Fagylaltja 2024-es versenyét ismét fesztivál jelleggel rendezték meg, számos szakmai és gyermekprogram kíséretében. Az idei megmérettetésen rekordszámú, összesen 90 fagylaltkülönlegesség versengett a díjakért. A korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt így összesen 130-féle (!) fagylaltot kínáltak az egész napos rendezvény során.
Színes felhozatal az Év Fagylaltja 2024-es versenyen
A versenyfagylaltokat a helyszínre telepített fagylaltfagyasztó laboratóriumokban a nézők előtt, élőben készítették el a versenyzők. Az eseményen a Gelato World Cup 2024 fagylalt-világbajnokságon bronzérmes magyar csapat is bemutatkozott fagyijával, valamint lehetőség volt megkóstolni a tavalyi győztest, ami a sütőtökös mandulafagylalt dióvariációkkal névre hallgatott.
Mint a Magyar Cukrász Ipartestület elmondta, céljuk a kiváló magyar kézműves fagylaltok népszerűsítése. A hagyományos és „mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátó Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdettek: a „Sárgabarackfagylalt kategóriát”. Ebben a kategóriában a „kecskeméti magyar kajszibarackot” és a „kecskeméti barackpálinkát” szeretnék népszerűsíteni. A fagylaltokat a szakmai zsűri, a közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije egyaránt értékelte.
Az Év Fagylaltja 2024-ben: Bergmann Nándor, Kis Bergmann Cukrászda
A korábbi évekhez hasonlóan idén is csak olyan fagylaltokkal lehetett nevezni a versenyre, amelyek természetes alapanyagokból, természetes stabilizátorok (például lenmagliszt vagy pektin) felhasználásával készültek. Mesterséges színezék és aroma szóba sem jöhetett. A tejes fagylaltoknál pedig kitétel volt az is, hogy főzöttnek kell lenniük.

A legjobbnak járó címet idén Bergmann Nándor zsebelhette be a Kis Bergmann Cukrászdától (Balatonfüred) Tökmag Sorbet Pirosbogyós Gyümölcsökkel nevű fagylaltjával, az ezüstérmet Vadócz Jenő a Promenád Kávéháztól ( Balatongyörök) Meggyes Pekuccino fagyijával nyerte el, a bronzérmet pedig Damniczki Balázs a Damniczki Cukrászdától (Székesfehérvár) Szerenád nevű fagylaltjával szerezte meg.
A mentes kategóriában – a hozzáadott cukortól, gluténtól, laktóztól és tejfehérjétől mentes alkotások versenyeztek – az alábbi fagyik kaptak díjat:
Aranyérem: Sárgabarack Lime Maracuja – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

Ezüstérem: Mángó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: Rebarbarás Makadámia – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
A Kecskemét előtt tisztelgő „Sárgabarack” kategóriában Márton Sándor (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) lett a győztes Mámoros Marillen nevű fagyijával. Az ezüstöt Kádár Ferenc (m-Gel Hungary Kft., Budapest) Kajszibarack Dió Válogatással nevű fagyijával vitte el, míg a bronzot Papp Balázs (Mester Étterem és Cukrászda, Marcali) zsebelte be, Kecskeméti arany-barack alkotásával.
A közönség szívébe pedig Szabados Norbert (König-Units Kft., Üllő) lopta be magát Kecskeméti Sárgabarackos Gombóc Dióbundában nevű fagyijával, így ő vihette haza a közönségdíjat.
Mi már nagyon várjuk, hogy megkóstolhassuk az Év Fagylaltja 2024-es győzteseit, ahogyan a tavalyi év fagyijait is teszteltük. Nektek melyik ízesítés a legszimpibb? Írjátok meg kommentben!