A Füredi Korzó Fagyizó híre messzire elér, amit csak megerősít a rengeteg elnyert díjuk is. Ami azonban még ennél is izgalmasabb a fagyizó kapcsán, inkább az a tény, hogy házi, termelői tejet használnak fagylaltjaik készítéséhez – azt hiszem, ez tényleg rendkívül ritka. El is spoilerezem rögtön a tesztelés eredményét: nem csodálom, hogy ennyire népszerű ez a hely!
Engem azért fagyival ritkán lehet levenni a lábamról, bár tény és való, hogy a sok-sok fagyizó közül nehéz kiemelkedni. Míg étterembe talán ritkábban jár az ember, addig fagyizós élményből több van. Néha számomra is csak a délutáni vércukorszint emelésének funkcióját tölti be egy-egy gombóc. Milyen jó, hogy vannak olyan helyek, ahol ennél jóval többről van szó.

Hét gombóc is lecsúszott
A Füredi Korzó fagyizó kiemelkedő élményt nyújt a fagyizók között, ezt bizton állíthatom, mivel hét gombócot is kóstoltam – szerencsére volt segítségem. Természetesen a különleges ízekre mentem rá, hiszen a vendégek többsége is így tesz. A hely elmondása alapján a legtöbben valóban a díjnyertes kreációkat kóstolják náluk. Ennek ellenére ők már évek óta nem indulnak egyetlen versenyen sem, mert az rengeteg kísérletezést, munkát igényel, ami nem mindig fér bele.
Természetesen én is azonnal rárepültem a 2022-es Év Fagyijára, ami Szőke zserbó névre hallgat. Engem a zserbóval amúgy is le lehet venni a lábamról, míg sokak számára összeférhetetlen a baracklekvár és a dió, nekem a legnagyobb örömet jelenti. A Szőke zserbó nevű alkotásban mindehhez nem étcsoki, hanem karamellizált fehér csoki, azaz szőke csoki társul, némi roppanós pekándióval vegyítve. Több mint isteni! Ezt semmiképpen se hagyd ki, ha különleges ízekre utazol.

Levendula és tökmag: kötelező, de finom
Kellemes alkotás a Tihanyi visszhang is, természetesen van benne levendula, ezt nem mindenki kedveli, de nem tolakodó és nem domináns. A fagyi alapja alapvetően a krémes madártej.
A Szőke zserbó után a másik kedvencem a málnás tökmag lett. Mióta az Őrség zöld aranya lett az ország tortája, azóta szerencsére divatba jött a tökmag. A málna-tökmag kombó pedig különösen nagy divat – én szerencsére üdvözlöm ezt. A pisztácia számomra már unalmas, ha tehetitek, kóstoljátok meg inkább ti is a magyar pisztáciát, ami ugye a tökmag. :)

Az édes ízeknél maradva felhívnám még a figyelmet a franciakrémes fagyira, ami erős, telt vaníliaízével veszi le a lábáról a kedves közönséget. És kiemelném a puncsot is, ami figyelem, nem rózsaszín! Hanem szimplán fehér, mivel nincs benne színezőanyag. Nosztalgikus hangulatban és retrómániásoknak kötelező!
A gyümölcsös ízekből kettőt emelnék ki, de csak azért, mert ennyit kóstoltam. Egyrészt a mangós sorbet-t, hiszen a mangó nagy kedvencem, mindig kikérem, ha van a pultban. Ennél azonban különlegesebb alkotás a citromlikőrös joghurt mandulával, ami nagyon bejött.

Összességében arra jutottam, hogy a Füredi Korzó Fagyizó nem véletlenül ikonikus hely már 2007 óta, és nem véletlenek a kígyózó sorok sem. Amit amúgy türelemmel és kedvesen kezelnek. Nagyon értékeltem viszont a markáns ízeket, sokszor tapasztalom, hogy a fagyizók többsége teljesen semleges, tejszínes ízekben utazik, itt azonban nem félnek a vagányabb kombinációktól sem. És mindezek mellett megmaradtak a fagylaltkészítés eredeti, olasz gyökereinél is. Egy gombóc 700 Ft, ami nagyjából a balatoni átlagárnak felel meg.
Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi utca 4.