Street Kitchen Guide

Cukorsokkraszámítasz,aztánkellemesenmeglepígyhódítaKaiserincsászármorzsája

A Ráday utca gasztrosűrűjében mindig felbukkan valami új, de a Kaiserin kicsit más: ez a picike hely nem hamburgerekkel vagy bisztrófogásokkal próbál villantani, hanem egyetlen klasszikussal, a császármorzsával. Nem is akárhogyan.

A tavaly novemberben nyílt Kaiserin az osztrák vonalat hozza, vagyis el lehet felejteni a búzadarát, a morzsa palacsintaszerű, könnyű, szinte légies. Az első falat után érzed, hogy ez nem az a nehéz, zsíros, cukorba fulladó édesség, amitől órákig nem tudsz felállni az asztaltól.

A Kaiserin-élmény pozitív csalódás

Az étlap első ránézésre olyan, mint egy édességbolt és egy cukrászda összeesküvése: mogyorókrém, csokidrazsé, fagylaltok, krémek, öntetek minden mennyiségben. Az ember szinte érzi megugrani a vércukorszintjét, mire végigfutja a kínálatot. Aztán jön a fordulat: a Kaiserin császármorzsái nem émelyítőek, nem tolakodóak, hanem meglepően harmonikusak.

@felzabaltuk_sk Megkóstoltuk az ORSZÁG CSÁSZÁRMORZSÁJÁT! 🇭🇺🔥Augusztus 20-tól te is elcsípheted a Kaiserinben – te jártál már ott? Ha igen, hogy tetszett? Írd meg kommentben! 😍 #felzabaltuk #kaiserin #csaszarmorzsa #streetkitchen #fyp ♬ eredeti hang - Felzabáltuk!

Az Áfonyás varázslat a legegyszerűbb verzió, de korántsem unalmas. Vaníliaöntet és áfonyazselé – ennyi. Ez azoknak szól, akik szeretik a klasszikus, lekváros vonalat, és nem akarnak minden falatnál új ízkombinációkat megfejteni. Letisztult, egy kis biztonsági játék.

kaiserin-2-scaled
Fotó: Street Kitchen

Ma már nincs desszerthely pisztácia nélkül, és persze a Kaiserin is lépett. A Sissi’s dream nevű verziónál vaníliaöntet, málna, kekszmorzsa és pisztáciakrém kerül a morzsára. Az eredmény friss, egyszerre édes és fanyar, és hiába folyik már a csapból is a pisztáciamánia, itt működik és indokolt is. Ez az egyik legjobb darab a sorból.

kaiserin-3-scaled
Fotó: Street Kitchen

A Summer temptation az egyik legextrémebb összeállítás: csokiöntet, vaníliaöntet, mangókockák zselében, vaníliafagyi és egy csokis túródesszert is kerül rá. Elsőre jól hangzik, de a túródesszert kicsit kilóg a sorból. Az íze túl hangsúlyos a többi elem mellett, mintha nem találta volna meg a helyét. A szimpla mangó–vanília kombóval sokkal tisztább lenne az élmény.

kaiserin-8-scaled
Fotó: Street Kitchen

Augusztus 20-tól kapható az Ország morzsája is, amire rögtön felcsillant a szemem, de sajnos nem az Ország tortája ihlette, pedig egy nagyon jó geg lett volna. A feltétekkel a „magyaros” vonalat próbálták hozni: mák, vaníliaöntet és meggyragu kerül a tetejére. A mák karakteres, erősen dominál, és bár a vaníliaöntet szépen kerekít rajta, elbírna még egy picivel többet, hogy igazán harmonikus legyen. A meggyragu hozza a savanykás frissességet, ami jó ellenpontja az édesnek. Elég erősen hajaz a mákos gubára – aki azt szereti, annak az Ország morzsája is be fog jönni. Ismerős, otthonos, mégis újszerű.

kaiserin-1-scaled
Fotó: Street Kitchen

Kaiserin: retró desszert új köntösben

A császármorzsa tipikusan az a retró édesség, amit mindenki ismer, de valahogy sosem kap elég figyelmet. A Kaiserin ebben a szegmensben hoz valami frisset: újragondolja a klasszikust, de úgy, hogy közben hű marad az osztrák alapokhoz. Egy kellemes, lazán édes élmény, ami nem terheli túl az embert, inkább feldobja. Ha valaha is azt gondoltad, hogy a császármorzsa unalmas, a Kaiserin után tuti, hogy másképp fogod látni.

A császármorzsák 2990 és 3450 forint között mozognak, belvároshoz képest teljesen oké az árkategória. Mindegyik smarni jól működik desszertként ebéd után, de akár délutáni programként is, ha csak beülnél egy kávéra és valami édesre.

kaiserin-4-scaled
Fotó: Street Kitchen

Bent csak pár ülőhely van, de a teraszon sokkal kényelmesebb a hangulat – pláne egy napsütéses délutánon, amikor a császármorzsa mellé egy kávé is lecsúszik. A forgalom folyamatos, látszik, hogy a környék rákattant a Kaiserinre: van, aki beül, de nagyon sokan elvitelre kérik a morzsát, hogy hazavigyék vagy útközben falják fel.

A Kaiserin nem akar több lenni annál, ami: egy aprócska hely, ahol a császármorzsa a főszereplő. De pont ettől működik. Egy retró desszert, ami bebizonyítja, hogy a legegyszerűbb dolgokból is lehet nagy kedvenc.

Ha tetszett a Kaiserin: a császármorzsa új arca Budapesten cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!