
Fotó: Mudra László
17 évvel ezelőtt még nem volt a környéken cukrászda, és Kata férjének, Sztojkov Andornak minden álma az volt, hogy legyen egy saját helye, ahol végre a sütéssel és a cukrászattal foglalkozhat. A Wekerlén élők már nagyon várták a nyitást, főleg, hogy az üzletben a tulajdonossal is mindig találkozhattak. Kata férje azonban sajnos tavaly meghalt, azóta ő viszi tovább az üzletet. Pedig eredeti szakmájától a cukrászat meglehetősen távol áll, műfordítóként dolgozik, francia irodalmat fordít magyarra. Most próbál mindkét oldalon helytállni. Mint mondja, a cukrászda alkalmazottai nagyon sokat segítettek neki, hogy a vendégek továbbra is a megszokott minőséget kapják, és férje halála után zökkenőmentesen haladjon tovább az üzlet.
Fotó: Mudra László
Bár a Koller bácsit sokan retrónak tartják, koránt sem kizárólag retró cukrászdáról van szó. A választék nagy része valóban hagyományos süteményekből áll, de mindig igyekeznek újhullámos recepteket is tesztelni és bevezetni. Kata azt mondja, a minőségből soha nem engednek, mindig valódi tejszínt és belga csokoládét használnak, saját barack- és szilvalekvárt főzetnek, valamint mindent itt helyben készítenek. A krémeshez is ők nyújtják a tésztát, és minden fagylalt helyben készül - ehhez is sokáig keresték a megfelelő alapanyag-beszállítókat.
Fotó: Mudra László
Az egyik legnépszerűbb süteményük a körtetorta, ami teljesen saját recept. Ez sem retró, de mivel a vendégek egyik kedvence, állandóan van a pultban. A tésztalapon vastag vaníliakrém, körte, és a tetején sűrű, belga csokoládékrém. Ez valóban a legszuperebb süti volt, amit Koller bácsinál kóstoltunk, és másoknak is nagyon ajánlom. Nem csak a cukrászda legjobb sütije, de minden fronton megállja a helyét.
Fotó: Mudra László
A hely másik specialitása a krémes, de nem a klasszikus, nálunk ismert krémesről van szó, hanem inkább egy mille feuille jellegű süteményről, aminek az “ezer rétege” közé tejszínes, vaníliás krém kerül. Aki a retró műfajt kedveli, annak elérhető a klasszikusabb krémes változat is csokis tetővel - ebben azonban ne keressük a házi vaníliakrémet. Nem véletlen az árkülönbség a két sütemény között. A házi krémes 420 Ft, a francia néven futó krémes pedig 250 Ft. A Koller bácsiban egyébként kellemes árakkal találkozunk, a legdrágább süti a már emlegetett, híres körtetorta, ami 490 Ft.