Gasztro

9tipp,hogyhogyankönnyítsdmegakarácsonyikonyhaisürgés-forgást

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A karácsonyi készülődés a legtöbb háztartásban izgalmas, de megterhelő időszak. A finom ételek és sütemények elkészítése gyakran órákig tart, és ha nem figyelünk, a konyhánk könnyen a káosz középpontjává válhat.

Hogy az elhúzódó mosogatás és takarítás ne árnyékolja be az ünnepi hangulatot, érdemes néhány egyszerű trükköt alkalmazni. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy ne csak hatékonyabban, de tisztábban is dolgozhass a konyhában.

1. Mindent pakolj el azonnal használat után

A konyhai rend megőrzésének alapszabálya, hogy ne hagyj magad körül felesleges tárgyakat. Ha befejezted egy alapanyag használatát, azonnal tedd vissza a helyére – a hűtőbe, a szekrénybe vagy a kamrába. Ha egy eszköz, például egy kés vagy mérleg már nem kell, mosd el, töröld szárazra, és rakd vissza a fiókba. Ez a szokás segít abban, hogy ne gyűljön fel a sok takarítanivaló a főzés végére, ráadásul így munkafelület is felszabadul.

konyhai-praktika-takaritas-4
Fotó: Shutterstock

2. Legyen kéznél papírtörlő

A papírtörlő a konyhai munka egyik legpraktikusabb kelléke. Helyezz el egy tekercset a munkafelület közelében, hogy bármikor elérhesd. Ha kifolyt egy kis folyadék, például tej vagy tojás, azonnal felitathatod. Morzsák, olajcseppek vagy szószfoltok? Ezeket is egy pillanat alatt eltüntetheted vele, így nem hagyod, hogy a foltok rászáradjanak a felületekre. Ez a gyors tisztítás időt takarít meg, és sokkal egyszerűbb, mint a főzés végén hosszan súrolni a munkalapot.

Ha idén egy igazán praktikus és környezetbarát társra van szükséged a konyhában, akkor például a Zewa Wisch&Weg papírtörlő tökéletes választás: extra erős, benedvesíthető, kicsavarható, és akár háromszor is újra felhasználhatod! Használat után pedig biológiailag lebomlik, vagyis komposztálható, így még a környezetedre is odafigyelhetsz (amennyiben nem érintkezett nem komposztálható anyaggal, mint például vegyszer vagy olaj).

3. Használj sütőpapírt

A sütés-főzés során gyakran előfordul, hogy a tepsiben szennyeződések keletkeznek. Ezeket könnyedén elkerülheted, ha sütőpapírt vagy szilikonlapot használsz. Ez megvédi a tepsit a leragadó ételmaradékoktól, így utána csak ki kell dobnod, és a tepsi tiszta marad.

konyhai-praktika-takaritas-1
Fotó: Shutterstock

4. Töröld át a zsíros edényeket

A zsíros edények és serpenyők mosogatása igazi kihívás lehet, főleg, ha a zsír belekerül a lefolyóba, és ott lerakódik. Ennek elkerülése érdekében érdemes a mosogatás előtt papírtörlővel áttörölni az edényeket. Így eltávolíthatod a nagyobb mennyiségű zsiradékot, amit egyszerűen kidobhatsz a szemetesbe. Ezzel nemcsak a lefolyót véded, de a mosogatás is sokkal könnyebb lesz.

5. Használj több hulladéktartót

A főzés során keletkező hulladékokat érdemes külön gyűjteni. Az élelmiszer-hulladék, például a zöldséghéj, tojáshéj vagy gyümölcsmaradék, külön tárolót igényelhet, hiszen ezeket később akár komposztálni is lehet. Az egyéb szemét, például a csomagolóanyag vagy papír, mehet egy másik kukába. Ez a rendszer segít abban, hogy ne kelljen folyamatosan a kukához szaladgálnod, miközben éppen sürögsz-forogsz a konyhában. És nem csak egy hulladéktartód lesz, amely állandóan gyorsan megtelik.

6. Tarts rendet az eszközök között

A konyhában használt eszközök – spatulák, keverőkanalak, habverők – könnyen elfoglalják a munkafelületet, ha nincs meghatározott helyük. Ennek elkerülésére szerezz be egy nagyobb edényt vagy tálat, amelyben a használaton kívüli eszközöket tarthatod. Így nem lesznek szanaszét, és mindig tudni fogod, hol találod őket.

konyhai-praktika-takaritas-3
Fotó: Shutterstock

7. Készíts „piszkos edény zónát”

A karácsonyi főzés során elkerülhetetlen, hogy rengeteg edény és eszköz koszolódjon össze. Ahelyett, hogy minden edényt külön-külön hagynál szétszórva, alakíts ki egy dedikált „piszkos edény zónát”. Ez lehet egy mosogatótál, egy mosogatótálca, vagy akár egy külön mosogatókagyló. Így a rendetlenség egy helyre koncentrálódik, és nem terjed szét a konyhában.

8. Mosogass folyamatosan!

A mosatlan edények és eszközök gyorsan felhalmozódhatnak, különösen az ünnepi időszakban. Ha van mosogatógéped, tedd bele, ahogy végzel egy-egy edénnyel. Ha kézzel mosogatsz, használd ki az üresjáratokat: például amíg arra vársz, hogy a sütőben elkészüljön egy fogás, vagy hogy a leves forrni kezdjen, mosogass el néhány edényt. Ez a szokás biztosítja, hogy ne halmozódjon fel óriási kupac mosatlan.

konyhai-praktika-takaritas-2
Fotó: Shutterstock

+1 tipp: Vonj be másokat is a munkába

A konyhai teendők nemcsak hatékonyabbak, hanem sokkal szórakoztatóbbak is, ha nem egyedül végzed őket. Vond be a családtagokat vagy a barátokat – valaki segíthet az aprításban, valaki a mosogatásban, más pedig a tésztanyújtásban. Közben hallgassatok karácsonyi zenét, vagy meséljetek egymásnak. Ez nemcsak csökkenti a munkaterhet, de az ünnepi készülődés is sokkal élvezetesebb lesz.

Ha tetszett a 9 tipp, hogy rend legyen a konyhádban cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!