Nehezen tudok olyan személyt említeni az ismeretségi körömből, aki ne lenne oda meg vissza egy jó nápolyi pizzáért. Persze emiatt szerencsére nem kell egészen Felsőtárkányig utazni, de a Más-Tészta gourmet találkozó szuper eseménynek ígérkezett a kedves kis településen a Bükk lábánál.
Habár péntek este az időjárás, úgy tűnt, a rendezvény ellen lesz, szombatra megérkezett a napsütés, és vele együtt a pizza és a rumbaba is. Az esemény három házigazdája Damu László világbajnoki hetedik helyezett pizzamester, Koch Kristóf, a Kappu Plusz kávézó tulajdonosa, illetve Wolf Tamás mestercukrász, a Wolf Tamás Cukrászakadémia alapítója volt.

Annak ellenére, hogy volt desszert-, bor- és proseccosátor is, valamint a Kappu Plusz jóvoltából minőségi kávéra is szert tudtunk tenni, a rendezvény fő mozgatórugója mégiscsak a pizza volt, így mindenki arra csapott le először. Dél környékén megindult a roham a három kisebb sütővel berendezett pizzasarok felé. A srácok pillanatok alatt nyújtották és pakolták meg feltétekkel a pizzákat. Hirtelen elég sok érdeklődő zsúfolódott be a sorba, így azért várakozni kellett a pizzákra. Hogy megérte-e? Szerintünk abszolút! Amíg várakoztunk a pizzákra, kértünk desszertet és proseccót, így ki tudtuk tölteni a gyomrunkban keletkezett űrt, amíg nem szólítottak minket.

Csípős szalámis és porcini gombás pizzát is kóstoltunk
A pizza tésztája könnyed, puha, szép kis buborékokkal tarkítva. Biztos vagyok benne, hogy egy épített pizzakemencével, kevésbé hektikus időjárással és külső hőmérsékleti különbségekkel egy leheletnyivel jobb tésztát is el lehetett volna érni. Számunkra azonban így is tökéletes élmény volt, pedig higgyétek el, tényleg kóstoltunk már pizzát Nápoly ismertebb és kevésbé ismert helyein is.
A Más-Tészta gourmet találkozó kínálatában háromféle alap és egy gourmet pizza került fel az étlapra. A margherita és a prosciutto cotto számomra kedvelt opció, ha valami nagyon egyszerűre vágyom, de most nem ezeket választottam.
A salame picante örök kedvenc, ami sosem fog kimenni a „divatból”: olasz paradicsomszósz, nápolyi csípős szalámi, pepperoni és fior di latte. Minden hozzávaló Olaszországból származik, egyszerű, mégis nagyszerű.

Az Il Sogno della Foresta (erdei álom) névre keresztelt pizzára már nem paradicsomos alap került, hanem valami sokkal izgalmasabb. Laci porcini gombából készített egy krémet, amit mint alapanyag, én speciel még sosem használtam. A gombakrém gyakorlatilag felrobbant az első falatnál a szánkban. Szuper választás volt, ugyanis nem annyira erőteljes ízű, mint mondjuk egy vargánya, mégis eléggé karakteres ahhoz, hogy remek alapot adjon a pizzának. A pizzaiolók pakoltak még a pizzára prosciuotto cottót és természetesen fior di lattét is.

Desszerttel is készültek a Más-Tészta gourmet találkozóra
A desszertet, ahogy említettem, Wolf Tamás mestercukrász készítette. Olasz édességekből Adriai-tengert is lehetne rekeszteni, mégis akadnak olyan nagy klasszikusok, mint a tiramisu, a sfogliatelle vagy a rumbaba. Tamás erre az eseményre egy bergamottos rumbabát készített, ami jóformán egy rumos cukorszirupba áztatott briós. A tészta könnyű és puha volt, a krémmel és citrusos sziruppal együtt pedig egy kevésbé gejl ízvilágot képviselt. Őszinte leszek, én picit nehezebben tudtam a kiskanállal enni ezt a desszertet, mert ahhoz nem volt eléggé beáztatva a szirupba, hogy könnyen kezelhető legyen, de az ízek abszolút rendben voltak ennél a desszertnél is.

Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a környékbeli eseményekről, úgy érdemes követni a Kappu Plusz social media felületeit. Kristóf rengeteg gasztroeseménnyel készül a közeli és a távolabbi jövőben is!