A Michelin tavaly tesztelt először a vidéki Magyarországon, előtte csak Budapesten jártak. Így eddig még esélye sem volt egy vidéki vagy balatoni étteremnek, hogy bekerüljön ebbe a kalauzba.
Most azonban kitágult a kör, ezért is lett hirtelen sokkal több Michelin-tányéros hely. Ezek olyan éttermek, melyek nem kapnak még csillagot, de az ikonikus piros Michelin-táblát kitehetik, mert az ellenőrök szerint figyelemre méltó a konyhájuk, amit érdemes kipróbálni.
Bár vannak olyan helyek, amelyeket már egy év működés után is ajánlásra érdemesnek talált a neves kiadvány, a legtöbb Michelin-tábla mögött hosszú évek kitartó munkája húzódik. Az pedig biztos, hogy a Michelin ellenőrei minden esetben személyesen tesztelik a helyet. Na de hogyan is tesztel egy ilyen Michelin-ellenőr?

Parti büféből indult, a Balaton egyik legjobb étterme lett
Szikra Gabriella és párja, Renczés Gábor 8 évvel ezelőtt nyitották meg apró, A Konyhám névre hallgató éttermüket a balatonfenyvesi szabadstrandon. Ahol Gabi egy egészen pici konyhából varázsolt elő fantasztikus és újító ételeket. Szikra Gabi egyébként 14 éves kora óta a vendéglátásban dolgozik, végigjárta a ranglétrát rendesen. Tehetsége aztán a budai Szalonspicc nevű helyen bontakozott ki teljes formájában, én legalábbis ott találkoztam vele először, ahol meghonosította azt a személyes vendéglátást, amiről azóta is ismert. Bármikor érkeztek hozzájuk, Gabit és Gábort mindig ott találjátok.

Két évvel ezelőtt léptek egy nagyot, és megnyitották A Konyhám kettőt, azaz hivatalos nevén A Konyhám Stúdió 365 nevű éttermet Fonyódon, ami már jóval nagyobb. Komolyabb bisztrófogások megalkotására is alkalmas, emellett lehetővé teszi az egész éves nyitva tartást is. Mint Gábor meséli, ide jelentkezett be egy decemberi napon egy Iain Clark nevű vendég Angliából.
Magányos úr angol akcentussal
Mint mondják, ebben még nem is lett volna semmi különös, hiszen népszerű étteremnek számítanak, gyakran járnak hozzájuk külföldről. Osztrák és német törzsvendégeik is vannak, de múlt héten éppen három japán turista vacsorázott náluk. Igaz, ami igaz, angolok kevésbé jönnek. Ennél is gyanúsabb volt azonban, hogy a férfi egyedül foglalt. Sajnos a kiszemelt napon pont nem voltak nyitva, így át kellett időzítsék a foglalását egy másik napra, de Iain Clark nem bánta. Úgy tűnt, rendíthetetlen a szándéka, miszerint februárban a Balatonhoz akar látogatni.
Ezt azonban Gabiék el is felejtették a nagy hajtásban, mígnem egy héttel a látogatás előtt érkezett Iain Clarktól egy levél. Hogy akkor biztosan jöhet-e vacsorázni, mert foglalná a szállást Fonyódon. Mint Gabi mondja, itt már gyanús lett a történet, mert február közepén nem nagyon szoktak külföldiek a Balatonhoz utazni és szállást keresni. Gábor ekkor már szinte biztos volt benne, hogy a Michelin ellenőre érkezik. Bár a lefoglalt időponthoz képest mintegy fél órát késett, végül valóban megérkezett egy idősebb férfi, aki brit akcentussal beszélt, és egyedül foglalt helyet egy sarokban.

Mit eszik egy ellenőr?
Gabi hangsúlyozza, a férfi kifejezetten magyaros ételeket választott az étlapról: evett resztelt májat tört krumplival, brassói aprópecsenyét és hortobágyi palacsintát is. Utóbbi egyébként nekem a kedvenc fogásom A Konyhámban, ha arra jártok, ezt mindenképpen kóstoljátok meg! Nem lenne ez persze Szikra Gabi konyhája, ha nem vinne ebbe is valami csavart. A hortobágyi esetében Gabi egy kis batyut készít a palacsintából, és abba teszi bele a pörköltnek készült darált csirkehúst. Ezután a batyut helyezi bele a szószba, amit tejfölhabbal díszít.

Desszertnek aztán Iain Clark túrógombócot evett, és a felszolgálók azt is megjegyezték, hogy minden egyes fogáshoz külön bort rendelt, csak magyar borokat. Összesen legalább négy pohár bort ivott, és bár kérdezték, hogy hívjanak-e neki taxit, az angol úriember ragaszkodott hozzá, hogy gyalog menjen a szállására.
Michelin-táblát hozott a posta
Bár sosem derült ki teljes bizonyossággal, hogy valóban ő volt-e a Michelin ellenőre, mégis azt gondolják, hogy más nem lehetett. Gabiék négy hónap múlva, azaz júniusban kaptak egy levelet a Michelin angliai központjától, hogy nagy valószínűséggel szerepelni fognak a Michelin által ajánlott éttermek között. A Michelin ikonikus, piros fémtáblája csak ősszel érkezett meg, postán. Azóta az ajánlást meg is védték, és éppen nemrégiben az idei, 2023-as tábla is megérkezett, ami hatalmas szó egy balatoni étterem esetében.

A Konyhám Stúdió 365-ről két évvel ezelőtt a nyitás kapcsán ebben a cikkben írtunk. Most is őszintén ajánljuk a helyet, egész évben nyitva vannak, mindenképpen érdemes kipróbálni, ha a közelben jártok, de akár egy külön utat is megér. Ezt Iain Clark is tanúsíthatja!
Cím: 8640 Fonyód, Ady Endre u. 5.