Gasztro

Azútifűmaghéjlenneabélrendszertitkosszuperhőse?

Az útifűmaghéj a Plantago (útifű) növény magjából származik és rengeteg vízben oldódó rostot tartalmaz. Az útifűmaghéjat elsősorban emésztést segítő, hashajtó hatása miatt ismerik és szeretik, de ezen kívül is akad még pár jó tulajdonsága, amiért érdemes mindennap fogyasztani belőle.

Az oldható rostok – ahogy a nevükből is lehet rá következtetni – vízben oldódnak és gélszerű anyagot képeznek a bélben. Ezek a rostok fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzésében, mivel segítenek szabályozni a vércukorszintet, csökkenteni a koleszterinszintet és támogatni az emésztést. Az oldható rostok elősegítik a bélmozgást és puhábbá teszik a székletet, ezáltal segítve a székrekedés megelőzését. És hogy miért jó az útifűmaghéj? Pont azért, mert kiemelkedően magas az oldhatórost-tartalma, ennek a tulajdonságának is köszönheti, hogy rengeteg jótékony hatással jár a fogyasztása. Más étrendi rostforrásokkal összehasonlítva az útifű a bélproblémák kapcsán az egyik leghatékonyabb természetes gyógynövény lehet – legyen szó ritka székletürítésről vagy túlzottan laza székletről, mindkettőre megoldást kínálhat. 

Miért jó az útifűmaghéj rendszeres fogyasztása?

Az útifűmaghéj úgy működik, mint egy szivacs a bélrendszerben. Amikor vízzel találkozik, magába szívja a folyadékot és duzzadni kezd (gélszerű anyaggá változik át). Ez a gél egyrészt felpuhítja a székletet, így segíthet a székrekedésen, másrészt pedig felszívja a felesleges folyadékot a bélben, ami a hasmenést enyhítheti. Mivel fő célja, hogy kiegyensúlyozza a belek tartalmát és elősegítse a normális bélmozgást, (szinte) bármilyen emésztési problémával képes felvenni a harcot. Komoly szerepet játszik például a bélfalak megtisztításában. Az útifűmaghéj egy természetes rostforrás, amely prebiotikumként működik. Ez azt jelenti, hogy táplálékot biztosít a bélbaktériumok számára, segítve ezzel a jótékony baktériumok szaporodását és aktivitását a bélben. Ezek az élő baktériumok elengedhetetlenek az egészséges bélflóra fenntartásához. Egy egészséges bélflóra pedig az alappillére az immunrendszer megfelelő működésének. 🙂 

utifumaghej-shutterstock
Az útifűmaghéj egyértelmű hashajtó hatást fejt ki, és javítja a bélmozgás rendszerességét (Fotó: Shutterstock)

Az irritált belek is hálásak érte

Sajnos egyre többen szenvednek az IBS nevű betegségben. Az irritábilis bélszindróma (IBS) egy krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenesség, amely hasi diszkomforttal és fájdalommal, puffadással, hasmenéssel és székrekedéssel járhat. Több vizsgálat is azt mutatja, hogy az útifűmaghéj biztonságos és hatékony megoldás lehet az IBS általános tüneteinek javítására. Legyen szó akár hasmenésről, székrekedésről vagy csak szimplán hasi diszkomfort érzésről, az útifűmaghéj rendszeres fogyasztása segíthet enyhíteni a kellemetlen panaszokat. Fontos kiemelni, hogy ha bármelyik tünettel is küzdesz, mindenképp javasolt szakemberhez fordulni, hogy megfelelő tanácsot és kezelést kaphass! 

A diétát is támogatja

Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy az emésztésjavító hatása révén (a rostoknak köszönhetően) szerepe lehet a koleszterin- és vércukorszint csökkentésében, a testsúlyszabályozásban és az általános közérzet javításában is. Az útifűmaghéj remek társ a fogyókúrában, mert magas rosttartalma miatt hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, így segít csökkenteni az étvágyat és az étkezések között jelentkező nassolási vágyat. Szintén jó tulajdonsága, hogy a gluténérzékenyek is jó szívvel fogyaszthatják! Emellett az útifűmaghéj lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, elkerülve az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-ingadozásokat is. 

Hogyan érdemes fogyasztani?

Leggyakrabban granulátum formájában vagy lisztté őrölve találkozhatunk az útifűmaghéjjal, de kapszulaként is elérhető. A belőle készült liszt adagolható például péksütikbe, kifejezetten gluténmentes finomságok sütésénél kiváló adalékanyag lehet. A darabosabb változata pedig szórható például smoothie-ba vagy zabkásába. A legegyszerűbb fogyasztási módja pedig, ha 1-2 kiskanálnyi sima útifűmaghéjat elkeversz folyadékban – legyen az víz, tea, gyümölcslé vagy bármi más –, majd azonnal megiszod. Fontos, hogy gyorsan fogyaszd el, mert ha állni hagyod, géles állagú anyag keletkezik, amit már nem lesz olyan jó móka lehúzni. :D Ezért is kiemelkedően fontos, hogy minden esetben elegendő folyadékkal fogyaszd. Arról nem is beszélve, hogy az útifűmaghéj viszonylag sok folyadék mellett tudja a legjobban kifejteni a jótékony hatásait, úgyhogy a bőséges vízivás elengedhetetlen mellé! 

utifumaghej-vizben-shutterstock
Eredeti méretének a tízszeresére duzzad meg a belekben (Fotó: Shutterstock)

Valaki arra esküszik, hogy a legjobb reggel, éhgyomorra inni, mert így segít beindítani az emésztést a nap folyamán. De ez nincs kőbe vésve, mi például minden este, étkezés után isszuk – szinte majdnem közvetlenül lefekvés előtt –, így az éjszaka folyamán van ideje kifejteni a hatását, és szépen helyre tudja állítani a bélflóra működését, hogy reggel minden működjön úgy, ahogy működnie kell! :) 

Ha tetszett a Miért jó az útifűmaghéj? Szuper természetes megoldás szorult helyzetekre cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!