A citromhéj nem szemét, csak nem bánunk vele úgy, ahogy megérdemelné. Na, de mit kezdjünk a maradék citromhéjjal, ha nem akarjuk csak úgy lepattintani?
Konyhai tuning – nem csak sütibe való
A legkézenfekvőbb felhasználás: reszeld le. Egy kevés citromhéj már önmagában életet lehel bármilyen ételbe, egy sima joghurtba, salátába, tésztába, sütibe dobva hirtelen mintha egy menő bisztróban lennél.
Szeretnél valami extrábbat? Keverd a reszelt héjat cukorhoz vagy sóhoz, és kész is a házi citromos cukor vagy citromos só. Előbbi szuper limonádéba vagy sütikbe, utóbbi meg grillzöldségek, halak, saláták mellett csilloghat.
A házi citromos olívaolaj is nagy trükk: egy üvegbe rakod a héjat, felöntöd jó minőségű olívaolajjal, hagyod pár napig állni – aztán salátára locsolod, pirítósra csorgatod, és úgy érzed, Toszkánában vagy. Ugyanez működik vajjal is: keverd bele, tedd hűtőbe, és kenheted kenyérre vagy grillezett hal mellé.
Mit kezdjünk még a maradék citromhéjjal?
Készíthetsz belőle házi tisztítószert is: egy üvegbe szórd bele a héjakat, öntsd fel ecettel, és hagyd állni egy-két hétig. Utána szűrd le, töltsd szórófejes flakonba, és mehet a konyhapultra, csempére, bárhová. Természetes, olcsó, és még jó illata is van.
Ha van időd és kedved, készíts kandírozott citromhéjat. Igen, jól olvasod. Főzd cukorszirupban, majd szárítsd ki – az eredmény egy édesen kesernyés, rágós finomság, amit süti mellé, kávéba, granolába is bedobhatsz. Ajándéknak is tökéletes egy szép csomagolásban.

Így tárold, hogy később is szuper legyen
A citromhéj akkor a legjobb, ha már előkészítve várja, hogy bevesd. Frissen reszelve a legaromásabb – ebből érdemes kisebb adagokat lefagyasztani. Egyesével műanyagba csomagolva vagy jégkockatartóba nyomva ideális, mert így nem fagy össze, és annyit tudsz elővenni, amennyire tényleg szükséged van.
A szárítás is működik: vágd csíkokra a héjat (a fehér, keserű részt lehetőleg ne tedd bele), majd szárítsd ki alacsony hőfokon a sütőben, vagy hagyd egy napig a radiátoron, tálcán. Ha ropogós, akkor jó.
Citromhéj = szupersztár, nem hulladék
Szóval mit kezdjünk a maradék citromhéjjal? Nehogy kidobd! Egy kis extra figyelemmel ez a sárga kis csoda nemcsak újrahasznosított, hanem tényleg hasznos lesz. Ízesít, tisztít, illatosít, díszít – és ha kell, még nasiként is bevethető.
Fontos azonban kiemelni, hogy csak azt a citromot keverd ételekhez, italokhoz, amelynek a héja kezeletlen és fogyasztásra alkalmas – ez általában a biocitrom.
Ha legközelebb kifacsarod a citromot, jusson eszedbe: nem csak a levének van haszna. Mert ha az élet citromot ad, használd ki tetőtől… héjig! 😉
Nyitókép: Shutterstock