Street Kitchen Guide

NagyifélehúsleveséskemencéskacsaígynyaralagyomrodRádpusztán!

Van az a hely, ahová nem úgy mész, hogy „na, bekapok valamit”, hanem úgy, hogy „a mai nap felejthetetlen lesz, és élvezni fogom minden pillanatát”. Nemrég volt szerencsénk egy ilyen felhőtlen nyári napot tölteni Balatonlelle mellett.

A Balaton déli partjához egész közel, a 67-es útról Rádpuszta csak egy apró kitérő. Amint lefordulsz az útról, megérkezel egy olyan világba, ahol a kemencék melege, a borospince bukéja és a lovak nyerítése tölti be a levegőt. Ez a hely a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, amit Ace Ventura is megirigyelne.A Balaton déli partjához egész közel, a 67-es útról Rádpuszta csak egy apró kitérő. Amint lefordulsz az útról, megérkezel egy olyan világba, ahol a kemencék melege, a borospince bukéja és a lovak nyerítése tölti be a levegőt. Ez a hely a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, amit Ace Ventura is megirigyelne.

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8586-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

A történet már önmagában olyan, mintha egy mesekönyvből olvasnánk. Egy édesapa, Fekete Zoltán Antal elsőre légből kapottnak tűnő álmából nőtte ki magát a lenyűgöző komplexum.A történet már önmagában olyan, mintha egy mesekönyvből olvasnánk. Egy édesapa, Fekete Zoltán Antal elsőre légből kapottnak tűnő álmából nőtte ki magát a lenyűgöző komplexum.

Borban az igazság – és a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok múltja

A kezdetekben egy borozót nyitott, akkor még szinte a semmi közepén.

1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el az a folyamat, melynek eredményeképpen mára az alig százötven lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ jött létre” – derül ki az oldalukról. A borozó köré aztán egyre több minden épült: egy kis csárda, pár istálló, egy-két állat, végül egy egész élménybirtok lett belőle. Ahogy telt az idő, belépett a képbe a fia, Fekete Márkó is, aki nemcsak hogy beszállt, de új lendületet is adott az egésznek. Így lett Rádpuszta több mint egy hely, inkább egy életérzés – magyaros, otthonos, kicsit régies, kicsit újhullámos, és nagyon családias.„1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el az a folyamat, melynek eredményeképpen mára az alig százötven lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ jött létre” – derül ki az oldalukról. A borozó köré aztán egyre több minden épült: egy kis csárda, pár istálló, egy-két állat, végül egy egész élménybirtok lett belőle. Ahogy telt az idő, belépett a képbe a fia, Fekete Márkó is, aki nemcsak hogy beszállt, de új lendületet is adott az egésznek. Így lett Rádpuszta több mint egy hely, inkább egy életérzés – magyaros, otthonos, kicsit régies, kicsit újhullámos, és nagyon családias.

@felzabaltuk_sk #reklam 🐫🐴 Van egy hely a Balatonnál, ahol a grill illata mellé patadobogás társul, és simán előfordul, hogy egy teve néz farkasszemet veled a tányérod felett. 🤠🍖 A Rádpuszta Gasztro Élménybirtokon nemcsak a falatok voltak finomak, de az élmény is harapós volt! 😜 #bigster #dacia #outdoor #kaland #terepjaro #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #felzabaltuk ♬ original sound - Felzabáltuk!

A birtok szíve, szó szerint is, a csaknem kétszáz éves borospince, amely a Magyar Borok Pincéje nevet viseli. Ahogy belépsz, kicsit megáll az idő. Vastag falak, boltívek, fahordók – de nem csak a látvány az, ami magával ragad. Minden hazai borvidékről találni palackot, mellette pedig a pálinkák és pezsgők is komoly szerephez jutnak. A kóstolók sem steril asztaloknál zajlanak ám! Olyan, mintha egy régi jó barátod (vagy a nagypapája 😀) hívott volna le a pincébe, ahol elmeséli az élete sztorijait. És a jó vendéglátó persze tudja, hogy nemcsak inni, hanem enni is érdemes – sőt! 

Hagyományos konyha, ahogy a magyarok szeretik

A Rádpuszta Gasztro Élménybirtok hitvallása, hogy a gasztronómia nem dizájnmenü, hanem tényleg élmény. Csinos kis fazékban hozzák ki a mély, telt színű és ízű* (*kóstolás után állíthatom) rádi tyúkhúslevest, ami bizony nem viccel. Pláne, ha hozzám hasonló módon ti sem spóroltok az erőssel! 😀 De a pikáns paprika nélkül is gazdag, csontig ízes fogás, bőven van benne hús, zöldség, csigatészta. A gőze pedig úgy csapja meg az orrod, mintha beesnél a nagyihoz egy hosszú nap után, és azt mondaná: „Kész a leves!”

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8567-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Ebben a kemencében nem pizza sül

A kemencén egyből megakadt a szemünk érkezés után: mintha csak ránk várt volna, hogy pirosra süssön nekünk egy tanyasi fél kacsát. A szárnyas ropogós bőre alatt ott lapul az íz, amit a rozmaringos olaj csak tovább simogat, a hús vajpuha, a köret pedig nem csupán dísz. Az édesburgonya mézes lágysága és a meggyes lila káposzta savanykás frissessége együtt olyan kontrasztot adnak, amitől azt érzed: igen, ezért érdemes volt útra kelni. Utána viszont nem könnyű útnak indulni! Egyébként malacot és bárányt is sütnek, ha valaki nem kívánja strandolás után a kacsahúst.

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8573-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Rántott süllőpofa, a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok fish and chips-e

Aki a tó ízeire vágyik, az sem marad hoppon. A rántott süllőpofa igazi különlegesség, amit nem találni minden utcasarkon. Az apró halrész, ami a horgászok titkos, prémium csemegéje, itt bárki kérésére tányérra kerül. A házi morzsában sült pofa kívül ropog, belül omlik, a mellé kínált kevert saláta pedig nem egy unalmas zöld kupac. Friss, fűszeres és pont annyira savas, hogy a hal minden falatját kiemelje. Citromlével azért locsoljátok meg, mert azzal kerek a sztori, na meg a príma mártogatóssal!

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8569-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Egy (nagy) falat Őrség Rádpusztán

Amikor már azt hinnéd, hogy nem lehet fokozni az élményt, akkor jön az Őrség. Nem szó szerint: őrségi csirkemell formájában, amit vargányás libamájjal töltenek meg, majd baconbe csavarva sütnek meg. Az étel egyszerre elegáns és laktató – igazi gasztroköltemény, ami nemcsak ízre, de illatra is felejthetetlen. Ez A Tipikus Vendéglős Húsétel, aminek otthon kár nekiállni!

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8571-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Klasszikus desszerttel zártuk a lakomát

A túrós palacsinta vaníliasodóval olyan, mintha a nagyi konyhája és egy fine dining étterem szerelemgyereke lenne. A túró selymes, nem túlcukrozott, a palacsinta omlós, nem gumis, a sodóról pedig konkrétan verset lehetne írni. Mellé a friss gyümölcsök nemcsak díszek, hanem tényleg hozzájárulnak az élményhez: ennyi frissesség kell!

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

Evés előtt, után és közben is élmények érnek

A gasztronómia csak egy szelete a rádpusztai élménynek. A birtok olyan, mint egy nagy, élő játszótér, ahol nem csak a gyerekek érzik jól magukat. A koronavírus alatt Márkóék úgy döntöttek, hogy valami pluszt is be kell hozni, ha már mindenki a természet felé menekül. Így kerültek ide a tevék, lámák, pónik és nyuszik, akik azóta a gyerekek kedvencei lettek. Nemcsak állatsimogató van, hanem lehetőség lovaglásra, kocsikázásra, istállólátogatásra is. Az állatok nem dekorációk, hanem részei annak a családias világnak, amit itt felépítettek.

radpuszta-gasztro-elmenybirtok-img-8600-scaled
(Fotó: Gedeon Lili)

A vendéglátásra szintén a családiasság a jó szó, hiába az impozáns méret. Nem udvarias sablonmondatok, hanem valódi figyelem és törődés jár mindenkinek, aki ellátogat ide. A személyzet minden tagja úgy mozog, mintha nem vendéglátóként, hanem házigazdaként lenne jelen. A birtokon szálláshelyek is vannak, így nem kell hazavezetni, ha a borospincében egy kicsit többet kóstoltál – na persze, ezzel előre számolni kell, pláne szezonban! A szobák kényelmesek, hangulatosak, és reggelente olyan kilátás nyílik a pusztára, hogy még a kávé is jobban ízlik. Rendezvények, esküvők, csapatépítők – mind jöhetnek, mert van hely bőven. Egy kiadós lakmározás után pedig a Balaton sincs messze: csobbanjatok a magyaros ízek után a magyar tengerben is! 

Cím: 8638 Balatonlelle, Szőlősor utca 1.

Ha tetszett a Nagyiféle húsleves és kemencés kacsa – így nyaral a gyomrod Rádpusztán! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!