A Balaton déli partjához egész közel, a 67-es útról Rádpuszta csak egy apró kitérő. Amint lefordulsz az útról, megérkezel egy olyan világba, ahol a kemencék melege, a borospince bukéja és a lovak nyerítése tölti be a levegőt. Ez a hely a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, amit Ace Ventura is megirigyelne.A Balaton déli partjához egész közel, a 67-es útról Rádpuszta csak egy apró kitérő. Amint lefordulsz az útról, megérkezel egy olyan világba, ahol a kemencék melege, a borospince bukéja és a lovak nyerítése tölti be a levegőt. Ez a hely a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, amit Ace Ventura is megirigyelne.

A történet már önmagában olyan, mintha egy mesekönyvből olvasnánk. Egy édesapa, Fekete Zoltán Antal elsőre légből kapottnak tűnő álmából nőtte ki magát a lenyűgöző komplexum.A történet már önmagában olyan, mintha egy mesekönyvből olvasnánk. Egy édesapa, Fekete Zoltán Antal elsőre légből kapottnak tűnő álmából nőtte ki magát a lenyűgöző komplexum.
Borban az igazság – és a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok múltja
A kezdetekben egy borozót nyitott, akkor még szinte a semmi közepén.
1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el az a folyamat, melynek eredményeképpen mára az alig százötven lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ jött létre” – derül ki az oldalukról. A borozó köré aztán egyre több minden épült: egy kis csárda, pár istálló, egy-két állat, végül egy egész élménybirtok lett belőle. Ahogy telt az idő, belépett a képbe a fia, Fekete Márkó is, aki nemcsak hogy beszállt, de új lendületet is adott az egésznek. Így lett Rádpuszta több mint egy hely, inkább egy életérzés – magyaros, otthonos, kicsit régies, kicsit újhullámos, és nagyon családias.„1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el az a folyamat, melynek eredményeképpen mára az alig százötven lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ jött létre” – derül ki az oldalukról. A borozó köré aztán egyre több minden épült: egy kis csárda, pár istálló, egy-két állat, végül egy egész élménybirtok lett belőle. Ahogy telt az idő, belépett a képbe a fia, Fekete Márkó is, aki nemcsak hogy beszállt, de új lendületet is adott az egésznek. Így lett Rádpuszta több mint egy hely, inkább egy életérzés – magyaros, otthonos, kicsit régies, kicsit újhullámos, és nagyon családias.
@felzabaltuk_sk #reklam 🐫🐴 Van egy hely a Balatonnál, ahol a grill illata mellé patadobogás társul, és simán előfordul, hogy egy teve néz farkasszemet veled a tányérod felett. 🤠🍖 A Rádpuszta Gasztro Élménybirtokon nemcsak a falatok voltak finomak, de az élmény is harapós volt! 😜 #bigster #dacia #outdoor #kaland #terepjaro #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #felzabaltuk ♬ original sound - Felzabáltuk!
A birtok szíve, szó szerint is, a csaknem kétszáz éves borospince, amely a Magyar Borok Pincéje nevet viseli. Ahogy belépsz, kicsit megáll az idő. Vastag falak, boltívek, fahordók – de nem csak a látvány az, ami magával ragad. Minden hazai borvidékről találni palackot, mellette pedig a pálinkák és pezsgők is komoly szerephez jutnak. A kóstolók sem steril asztaloknál zajlanak ám! Olyan, mintha egy régi jó barátod (vagy a nagypapája 😀) hívott volna le a pincébe, ahol elmeséli az élete sztorijait. És a jó vendéglátó persze tudja, hogy nemcsak inni, hanem enni is érdemes – sőt!
Hagyományos konyha, ahogy a magyarok szeretik
A Rádpuszta Gasztro Élménybirtok hitvallása, hogy a gasztronómia nem dizájnmenü, hanem tényleg élmény. Csinos kis fazékban hozzák ki a mély, telt színű és ízű* (*kóstolás után állíthatom) rádi tyúkhúslevest, ami bizony nem viccel. Pláne, ha hozzám hasonló módon ti sem spóroltok az erőssel! 😀 De a pikáns paprika nélkül is gazdag, csontig ízes fogás, bőven van benne hús, zöldség, csigatészta. A gőze pedig úgy csapja meg az orrod, mintha beesnél a nagyihoz egy hosszú nap után, és azt mondaná: „Kész a leves!”

Ebben a kemencében nem pizza sül
A kemencén egyből megakadt a szemünk érkezés után: mintha csak ránk várt volna, hogy pirosra süssön nekünk egy tanyasi fél kacsát. A szárnyas ropogós bőre alatt ott lapul az íz, amit a rozmaringos olaj csak tovább simogat, a hús vajpuha, a köret pedig nem csupán dísz. Az édesburgonya mézes lágysága és a meggyes lila káposzta savanykás frissessége együtt olyan kontrasztot adnak, amitől azt érzed: igen, ezért érdemes volt útra kelni. Utána viszont nem könnyű útnak indulni! Egyébként malacot és bárányt is sütnek, ha valaki nem kívánja strandolás után a kacsahúst.

Rántott süllőpofa, a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok fish and chips-e
Aki a tó ízeire vágyik, az sem marad hoppon. A rántott süllőpofa igazi különlegesség, amit nem találni minden utcasarkon. Az apró halrész, ami a horgászok titkos, prémium csemegéje, itt bárki kérésére tányérra kerül. A házi morzsában sült pofa kívül ropog, belül omlik, a mellé kínált kevert saláta pedig nem egy unalmas zöld kupac. Friss, fűszeres és pont annyira savas, hogy a hal minden falatját kiemelje. Citromlével azért locsoljátok meg, mert azzal kerek a sztori, na meg a príma mártogatóssal!

Egy (nagy) falat Őrség Rádpusztán
Amikor már azt hinnéd, hogy nem lehet fokozni az élményt, akkor jön az Őrség. Nem szó szerint: őrségi csirkemell formájában, amit vargányás libamájjal töltenek meg, majd baconbe csavarva sütnek meg. Az étel egyszerre elegáns és laktató – igazi gasztroköltemény, ami nemcsak ízre, de illatra is felejthetetlen. Ez A Tipikus Vendéglős Húsétel, aminek otthon kár nekiállni!

Klasszikus desszerttel zártuk a lakomát
A túrós palacsinta vaníliasodóval olyan, mintha a nagyi konyhája és egy fine dining étterem szerelemgyereke lenne. A túró selymes, nem túlcukrozott, a palacsinta omlós, nem gumis, a sodóról pedig konkrétan verset lehetne írni. Mellé a friss gyümölcsök nemcsak díszek, hanem tényleg hozzájárulnak az élményhez: ennyi frissesség kell!

Evés előtt, után és közben is élmények érnek
A gasztronómia csak egy szelete a rádpusztai élménynek. A birtok olyan, mint egy nagy, élő játszótér, ahol nem csak a gyerekek érzik jól magukat. A koronavírus alatt Márkóék úgy döntöttek, hogy valami pluszt is be kell hozni, ha már mindenki a természet felé menekül. Így kerültek ide a tevék, lámák, pónik és nyuszik, akik azóta a gyerekek kedvencei lettek. Nemcsak állatsimogató van, hanem lehetőség lovaglásra, kocsikázásra, istállólátogatásra is. Az állatok nem dekorációk, hanem részei annak a családias világnak, amit itt felépítettek.

A vendéglátásra szintén a családiasság a jó szó, hiába az impozáns méret. Nem udvarias sablonmondatok, hanem valódi figyelem és törődés jár mindenkinek, aki ellátogat ide. A személyzet minden tagja úgy mozog, mintha nem vendéglátóként, hanem házigazdaként lenne jelen. A birtokon szálláshelyek is vannak, így nem kell hazavezetni, ha a borospincében egy kicsit többet kóstoltál – na persze, ezzel előre számolni kell, pláne szezonban! A szobák kényelmesek, hangulatosak, és reggelente olyan kilátás nyílik a pusztára, hogy még a kávé is jobban ízlik. Rendezvények, esküvők, csapatépítők – mind jöhetnek, mert van hely bőven. Egy kiadós lakmározás után pedig a Balaton sincs messze: csobbanjatok a magyaros ízek után a magyar tengerben is!
Cím: 8638 Balatonlelle, Szőlősor utca 1.