A Bartók Béla út közelsége ellenére a Nanu coffee & stuff nyugodt, a forgalom zaja hamar elhalványul, amikor az ember belép a letisztult, de otthonos belső térbe. A hely egyszerre emlékeztet egy berlini brunch-bárra és egy klasszikus specialty kávézóra, ahol minden apróság átgondolt, de nem mesterkélt.

Baristából tulaj – így lett a Nanu több, mint egy kávézó
A tulajdonos, Bagdi Bence mögött több mint másfél évtized kávés tapasztalat van, több budapesti specialty kávézóban dolgozott már baristaként. Itt tanulta meg a szakma alapjait, és ekkor szeretett bele igazán a kávékészítésbe. Nemcsak a gép mögött állt stabilan, hanem már ekkor is foglalkoztatták a minőség, a pörkölés és az alapanyagok körüli kérdések. A budapesti évek után döntött úgy, hogy Berlinben próbál szerencsét.

A német fővárosban előbb a The Barnban kapott lehetőséget, ami az európai specialty szcéna egyik legismertebb kávézója. Többféle pozícióban dolgozott ott, de leginkább a pörkölésbe ásta bele magát. Később a 19grams csapatánál folytatta, ahol már head of coffee lett, ez nagyjából annyit tesz, hogy minden, ami a kávéval kapcsolatos, az rajta ment keresztül: pörkölt, tréningelt, ellenőrizte a minőséget, újított.
A covid-járvány első lazítása közepén költözött haza feleségével. Itthon viszont túlképzettnek bizonyult, pedig ő csak újra be akart állni a gép mögé és kávét akart főzni. Végül a Budapest Baristasnál kötött ki, ahol egy évig dolgozott, de közben folyamatosan figyelte a lehetőségeket. Egy nap észrevette, hogy kiadóvá vált egy kicsi, sarki üzlethelyiség a Szent Gellért tér közelében – korábban csomagolásmentes bolt és fénymásoló üzlet is működött benne. Rögtön érezte, hogy ez az a hely, ahol végre valóra válhat a saját kávézós álma. Ez lett a Nanu coffee and stuff.

Laza a hangulat, de komolyan veszik, ami a csészében van
A Nanu nem az a modoros specialty kávézó, ahol nem mered megkérdezni, mi van a matchában. Itt simán leülhetsz laptopozni, a barátaiddal reggelizni vagy csak lelassulni. A személyzet kedves, nem játsszák meg magukat, és ha érdekel a kávé sztorija, mesélnek róla.

A kávé egyébként a hazai Röast pörkölőből érkezik. A presszó világos pörkölésű, gyümölcsös aromákkal, amik szépen kiegyensúlyozottak. Erős, de nem bánt – inkább finoman élénkít, és az utóíze sokáig megmarad. A flat white selymes, mégis frissít, üt, ébreszt. A matcha sűrűbb, mint amit sok helyen megszoktál, de pont ez benne a jó: nem spórolnak vele.

Kaja a Nanuban – minden falatban van valami extra
A Nanuban az ételkínálat is sokrétű, a menü főleg brunch jellegű. Van benne minden, ami egy kényelmes délelőtti lelassuláshoz kell: édes, sós, könnyed és laktató falatok, szendvicsek és sütik, amiket maga Bence készít.
A csokis brownie az a fajta, amit nem tudsz félbehagyni. Tömör, sűrű és iszonyatosan csokis. Vegán ugyan, de ezt csak akkor tudod meg, ha elmondják, az íz alapján nem sejtenéd.

A narancsos loaf az egyik legkönnyedebb darab: nedves tésztájú, intenzíven ncitrusos, de nem savanykás, inkább üde. A máz vékony, de szépen kiemeli az ízeket – olyan süti, amit bármikor szívesen rendelsz újra egy kávé mellé.
A sütik többsége vegán, de ezt nem reklámozzák hangosan. Cukormentes nincs, de tej-, tojás- és gluténmentes opciók is akadnak.

A BLT szendvicsben minden réteg jól eltalált: a bacon pont annyira ropogós, amennyire kell, a paradicsom friss, és itt tűnik fel igazán, hogy egyáltalán nem spórolnak az alapanyagokkal. Nagyon juicy és kiadós még a legbasicebb szendó is.

Ugyanez igaz a kimchi cheese toastra is, ami igazi fúziós reggeli. A házi, 6 hónapig fermentált kimchi savanykás-éles karaktere találkozik a meleg, nyúlós sajttal, amiből jókora adag kerül a két kenyér közé. A vegán majonéz is saját gyártmány: csicseriborsó levéből (aquafaba) készül. Nem trendkedv miatt, hanem mert finom és működik, illetve Bence napi szinten gondolkodik maradékmentésben – a konyhában semmi nem megy kárba.

Itt a vendég nem vendég, hanem visszajáró ismerős
Akadnak visszatérő vendégek külföldről, sőt olyanok is, akik ide küldik az ismerőseiket. Egy mexikói vendég például annyira elégedett volt az élménnyel, hogy a Budapestre látogató barátait is elküldte a Nanuba. A kimchit már koreai vendégek is dicsérték és volt olyan, aki azt mondta, nagy mennyiségben is szívesen hazavinne.
Bence egyébként 15 éve foglalkozik fermentálással, eleinte hobbiból, most meg már komoly érdeklődés van iránta. Ő maga is csak mosolyogva mondja: „Durva belegondolni, hogy valami, amit ennyi ideig csak otthon, magamnak csináltam, most ilyen szinten működik – és van rá kereslet.” Ez is mutatja: amit szenvedélyből csinálsz, arra egyszer csak lesz igény.

Kávé, ami után nem rohansz tovább
A Nanu coffee and stuff nem a harsány újhullámos helyek közé akar tartozni, hanem egy nyugodt, figyelmes, emberléptékű hely. Bence szakmai útja, a gondosan elkészített kávék, a házi fermentált finomságok és az egész tér atmoszférája együtt adnak itt egy olyan élményt, aminek nincs szüksége különösebb magyarázatra. Csak leülsz, iszol egy eszpresszót, és valahogy minden a helyére kerül.
Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 9-11.